Pieţele mizează tot mai mult pe faptul că Rezerva Federală va reduce ratele dobânzilor în această vară, în condiţiile în care economia se confruntă cu turbulenţe cauzate de criza din sectorul bancar, dar acesta este cel mai rău lucru pe care banca centrală din Statele Unite poate să-l facă în acest moment, crede reputatul economist Mohamed El-Erian, scrie Business Insider.
"Cel mai rău lucru pe care l-ar putea face acum este să spună că, se întrevede o problemă în ceea ce priveşte creditele, aşa că hai să reducem dobânzile", a spus El-Erian, care este şi consilierul economic şef al Allianz. "Dacă vor face asta, am putea ajunge la stagflaţie şi instabilitate financiară", a adăugat economistul într-un interviu pentru Bloomberg, conform sursei menţionate.
De altfel, El-Erian avertizează de câteva luni privind o potenţială criză stagflaţionistă şi creşterea instabilităţii financiare, deoarece preţurile sunt încă cu mult peste ţinta de 2% a Fed, iar piaţa a avut o idee destul de vagă despre capacitatea băncii centrale de a controla inflaţia fără a răni economia. În opinia sa, reducerea ratelor dobânzilor ar afecta şi mai mult încrederea, şi ar creşte riscul ca aşteptările inflaţioniste să scape de sub control.
"În ciuda turbulenţelor recente apărute din cauza prăbuşirii Silicon Valley Bank, ar fi o greşeală să se reducă ratele pentru a diminua stresul din sectorul bancar", a spus El-Erian. Economistul a amintit de comentariile recente ale preşedintelui Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, care a spus că ratele dobânzilor sunt în primul rând un instrument de politică monetară pentru controlul inflaţiei, dar există şi alte instrumente disponibile pentru controlarea stabilităţii financiare.
Dar, pieţele deja mizează pe faptul că stresul din sectorul bancar va duce la scăderea ratelor dobânzilor în a doua parte a acestui an, investitorii aşteptându-se la o ultimă creştere cu 25 de puncte de bază în mai, urmată de o reducere tot cu 25 de puncte de bază în iunie, conform CME FedWatch. În schimb, în opinia lui El-Erian, Rezerva Federală nu ar trebui să reducă ratele deloc în acest an, scrie Business Insider.
În acest moment, dobânzile sunt la cele mai ridicate niveluri din 2007, rata fondurilor federale fiind între 4,75% şi 5%. Asta, după o creştere agresivă a ratelor pentru a domoli inflaţia pe care Fed o considera greşit drept "tranzitorie" în 2021, ceea ce a făcut ca banca centrală a Statele Unite să înceapă ciclul de înăsprire a politicii monetare prea târziu, potrivit sursei menţionate.