Preşedintele UBS: "Integrarea Credit Suisse va dura 3-4 ani"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 aprilie 2023

Chiar şi cu susţinerea guvernului, există "un risc uriaş în integrarea acestor afaceri", a spus Kelleher ieri, la Adunarea Generală Anuală (AGA) a UBS, conform Bloomberg. (sursa foto: www.ubs.com)

Chiar şi cu susţinerea guvernului, există "un risc uriaş în integrarea acestor afaceri", a spus Kelleher ieri, la Adunarea Generală Anuală (AGA) a UBS, conform Bloomberg. (sursa foto: www.ubs.com)

"Credit Suisse nu va mai fi o companie independentă"

Preşedintele UBS Group AG, Colm Kelleher, susţine că integrarea Credit Suisse Group AG, banca pe care gigantul elveţian a preluat-o recent ca să o salveze, va dura 3 -4 ani, excluzând divizia de investiţii.

Chiar şi cu susţinerea guvernului, există "un risc uriaş în integrarea acestor afaceri", a spus Kelleher ieri, la Adunarea Generală Anuală (AGA) a UBS, conform Bloomberg.

În urmă cu două săptămâni, UBS a acceptat să preia Credit Suisse pentru trei miliarde de franci (3,3 miliarde de dolari), în cadrul unei tranzacţii orchestrate de Guvernul elveţian, Banca Naţională şi autoritatea de reglementare a pieţelor financiare, cu scopul de a evita o prăbuşire a sistemului financiar elveţian. Autorităţile elveţiene insistă că, având în vedere urgenţa cu care s-au derulat lucrurile, nu au avut de ales. Acţionarii Credit Suisse vor primi un titlu UBS pentru fiecare 22,48 de acţiuni deţinute.

Credit Suisse a fost afectată de o deteriorare severă a capacităţii sale de a accesa lichidităţi în zilele anterioare cumpărării de către UBS. Potrivit ministrului elveţian al Finanţelor, Karin Keller-Sutter, o preluare de către stat a Credit Suisse sau un proces de lichidare controlată nu reprezentau alternative viabile, având în vedere riscurile financiare inacceptabile pe care le-ar fi creat pentru contribuabili.

Colm Kelleher: "Credit Suisse a fost un simbol al economiei elveţiene"

Preşedintele UBS, Colm Kelleher, a declarat ieri: "Credit Suisse nu va mai fi o companie independentă. Banca a fost un simbol al economiei elveţiene, cu un rol vital în dezvoltarea ţării, respectiv un jucător global respectat".

Într-o prezentare separată, vicepreşedintele UBS Lukas Gahwiler a spus că "marea incertitudine" se va menţine până la încheierea tranzacţiei de preluare a Credit Suisse. Potrivit celui mai optimist scenariu, finalizarea afacerii va avea loc în câteva săptămâni, deşi, probabil, va dura câteva luni. Brandul Credit Suisse va continua să existe în Elveţia, în viitorul previzibil, a adăugat Gahwiler. Conform acestuia, banca va lua în considerare toate opţiunile pentru afacerile locale ale Credit Suisse, însă "lumea trebuie să-şi păstreze aşteptările realiste".

Marţi a avut loc ultima AGA din istoria de 167 de ani Credit Suisse, la care au fost prezenţi 1.748 de acţionari, conform CNN. Fuziunea UBS/Credit Suisse se face fără aprobarea acţionarilor, autorităţile eliminând obligaţia de a-i consulta pe investitori în numele interesului superior al stabilităţii pieţei financiare.

În acest sens, preşedintele UBS, Colm Kelleher a afirmat că "nu a avut timp" să-i consulte pe investitori în perioada care a precedat salvarea de urgenţă a Credit Suisse, menţionând: "Înţeleg că nu toate părţile interesate ale UBS şi Credit Suisse sunt mulţumite de această abordare. Însă, toate părţile, şi în special autorităţile elveţiene, au considerat această soluţie ca fiind cea mai bună dintre toate opţiunile disponibile".

Colm Kelleher: "Preluarea Credit Suisse aduce oportunităţi uriaşe pentru entitatea combinată şi centrul financiar elveţia"

Executivii UBS au încercat să le dea asigurări ieri investitorilor că cea mai mare bancă din Elveţia poate face ca preluarea neaşteptată a rivalei Credit Suisse să funcţioneze şi să aducă beneficii acţionarilor săi.

Deşi a descris cea mai mare salvare a unei bănci de la criza financiară globală ca o piatră de hotar pentru industrie şi o provocare majoră pentru bancă, preşedintele Colm Kelleher le-a spus acţionarilor UBS că această tranzacţie înseamnă, de asemenea, "un nou început" şi aduce "oportunităţi uriaşe în viitor pentru banca combinată şi pentru centrul financiar elveţia, per ansamblu".

Potrivit Reuters, Kelleher a declarat, în adunarea acţionarilor băncii, desfăşurată la Basel, că grupul UBS este încrezător în capacitatea sa de a gestiona cu succes integrarea Credit Suisse, iar banca combinată va fi bine capitalizată.

"Considerăm că tranzacţia este atractivă financiar pentru acţionarii UBS", a precizat Kelleher.

Ieri, acţionarii UBS l-au reales pe Kelleher în funcţia de preşedinte, precum şi pe toţi membrii existenţi ai consiliului de administraţie, şi au aprobat compensarea acestora şi a directorilor băncii.

Ralph Hamers, pentru ultima oară în fruntea UBS: "Achiziţia Credit Suisse va fi o provocare majoră"

La finele lunii trecute, UBS Group l-a reangajat pe Sergio Ermotti în funcţia de director general, pentru ca acesta să conducă preluarea rivalei Credit Suisse. Ermotti, care a preluat ieri conducerea UBS, îl înlocuieşte pe olandezul Ralph Hamers, care a condus banca în ultimii doi ani. Adresându-se acţionarilor în AGA de ieri pentru ultima dată în calitate de director executiv, Hamers a recunoscut că preluarea Credit Suisse a generat noi priorităţi pentru bancă, aducând totodată o schimbare la cârma sa.

"Achiziţia Credit Suisse va fi o provocare majoră", a spus Hamers, adăugând: "Tranzacţia este aşteptată să creeze o afacere cu peste 5 trilioane de dolari în active totale investite".

Înainte să preia conducerea UBS, Ermotti declara că aşteaptă cu nerăbdare să integreze cele două bănci. Ermotti, care a condus grupul elveţian din 2011 până în 2020, spunea: "Actuala misiune este urgentă şi dificilă. Pentru a o realiza într-un mod sustenabil şi de succes, şi în interesul tuturor părţilor implicate, trebuie să evaluăm într-un mod sistematic şi prudent toate opţiunile".

Dificultăţile cu care se va confrunta Ermotti vizează concedierea a mii de angajaţi, reducerea mărimii diviziei de investiţii bancare a Credit Suisse şi reasigurarea bogaţilor lumii că UBS rămâne cel mai sigur loc pentru a-şi depune banii.

Înainte de preluare, UBS avea puţin peste 72.000 de angajaţi, iar Credit Suisse - peste 50.000. Potrivit SonntagsZeitung, banca rezultată în urma fuziunii ar putea elimina aproximativ 11.000 de locuri de muncă numai în Elveţia. Publicaţia nu precizează care este perioada în care ar urma să se efectueze aceste restructurări şi nici activităţile care vor fi cele mai afectate în rândul celor două entităţi. Recent, Sergio Ermotti a ţinut să răspundă îngrijorărilor referitoare la mărimea instituţiei create după preluarea Credit Suisse de către UBS, afirmând citat de Il Sole 24 Ore: "Chiar şi prin punerea laolaltă a UBS şi Credit Suisse nu vom fi în fruntea clasamentului băncilor internaţionale în funcţie de mărime. Problema unei mărimi excesive nu există".

Potrivit lui Sergio Ermotti, pe piaţa internă, noul grup bancar va avea o cotă comparabilă cu cea a băncilor cantonale sau a Raiffeisen Group, iar singurul domeniu din Elveţia unde UBS/Credit Suisse va avea o poziţie proeminentă este cea a împrumuturilor către multinaţionale, însă şi pe acest segment se va confrunta cu competiţia internaţională.

Banca Angliei a aprobat săptămâna aceasta preluarea Credit Suisse Group, conform unor surse citate de Reuters. Marea Britanie este o piaţă-cheie pentru cei doi creditori elveţieni. Reuters nu a putut stabili dacă au fost solicitate condiţii pentru aprobare. În Marea Britanie, aprobarea schimbării acţionariatului de către autorităţile de reglementare poate dura, de obicei, până la 60 de zile lucrătoare. Reprezentanţii UBS şi Credit Suisse au refuzat să comenteze pe marginea informaţiei publicate de Reuters.

La data de 19 martie, imediat după anunţarea acordului UBS-Credit Suisse, Banca Angliei a anunţat că salută "măsurile luate de autorităţile elveţiene pentru a sprijini stabilitatea financiară".

Regatul Unit, unde Credit Suisse deţine active ponderate în funcţie de risc de 60 de miliarde de dolari, în principal la divizia de investiţii bancare, este una dintre cele mai mari pieţe din afara Elveţiei pentru această bancă.

..............................................

AGA Credit Suisse şi cea a UBS au avut loc la câteva zile după ce Procuratura Federală din Berna a decis să deschidă o investigaţie cu privire la tranzacţia dintre cele două bănci elveţiene. Procuratura va analiza posibila încălcare a legii de către oficialii guvernamentali, organismele de reglementare şi directorii celor două bănci, care au căzut de acord asupra preluării în regim de urgenţă a Credit Suisse. Conform procurorului Stefan Blattler, există "numeroase aspecte ale unor evenimente din jurul Credit Suisse" care justifică o investigaţie şi care trebuie să fie analizate pentru a "identifica orice infracţiune care ar putea fi de competenţa procurorului".

..............................................

UBS a obţinut undă verde temporară de la autorităţile de reglementare antitrust din Uniunea Europeană pentru finalizarea achiziţiei Credit Suisse, dar va trebui totuşi să solicite aprobarea conform regulilor UE privind fuziunile, potrivit anunţului făcut de Comisia Europeană, informează Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb