SUPLIMENT ECO-ECONOMIE Sustenabilitatea corporativă în era digitală

Ziarul BURSA #Companii / 6 aprilie 2023

Andreea Negru: "Ce pot face companiile pentru a acorda prioritate eticii şi responsabilităţii în operaţiunile lor? Pentru început, ele pot stabili coduri clare de conduită şi linii directoare etice pe care toţi angajaţii trebuie să le respecte. De asemenea, pot implementa programe riguroase de formare pentru a se asigura că toţi angajaţii înţeleg şi respectă aceste linii directoare".

Andreea Negru: "Ce pot face companiile pentru a acorda prioritate eticii şi responsabilităţii în operaţiunile lor? Pentru început, ele pot stabili coduri clare de conduită şi linii directoare etice pe care toţi angajaţii trebuie să le respecte. De asemenea, pot implementa programe riguroase de formare pentru a se asigura că toţi angajaţii înţeleg şi respectă aceste linii directoare".

Sustenabilitatea corporativă în era digitală este un concept complex şi cu mai multe faţete, care necesită ca societăţile comerciale să adopte o abordare holistică a operaţiunilor lor, este de părere Andreea Negru, preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA). Acordând prioritate durabilităţii în toate aspectele afacerii lor, companiile nu pot doar să contribuie la un viitor mai durabil, ci şi să construiască încredere şi loialitate faţă de clienţi, angajaţi şi alte părţi interesate, opinează aceasta.

Andreea Negru ne-a transmis: "Sustenabilitatea corporativă se referă la ideea că organizaţiile trebuie să funcţioneze într-un mod care este durabil din punct de vedere economic, social şi ecologic. În era digitală, acest concept capătă o nouă semnificaţie, deoarece tehnologia joacă un rol din ce în ce mai important în economia globală. Un aspect al sustenabilităţii corporative în era digitală este nevoia companiilor de a-şi minimiza impactul asupra mediului. Aceasta poate implica măsuri precum reducerea consumului de energie în centrele de date, implementarea practicilor de aprovizionare durabilă pentru componente electronice şi adoptarea de modele circulare de afaceri care promovează reutilizarea şi reciclarea produselor tehnologice.

Un alt aspect important al sustenabilităţii corporative în era digitală constă în necesitatea de a ne asigura că tehnologia este utilizată într-un mod de care să beneficieze societatea în ansamblu. Aceasta poate implica măsuri precum dezvoltarea de produse şi servicii care promovează durabilitatea socială şi de mediu, utilizarea datelor şi a analizelor pentru a identifica şi aborda provocările societale şi promovarea incluziunii digitale pentru a se asigura că toată lumea are acces la beneficiile tehnologiei.

Sustenabilitatea corporativă în era digitală implică, de asemenea, un accent pe practicile de afaceri etice şi responsabile. Acest lucru poate implica măsuri precum protejarea confidenţialităţii şi securităţii datelor clienţilor, asigurarea faptului că tehnologia nu este utilizată pentru a perpetua inegalitatea sau discriminarea şi promovarea transparenţei şi a răspunderii în operaţiunile de afaceri".

Într-o epocă în care încrederea în afaceri şi instituţii este la un nivel scăzut, niciodată nu a fost mai important pentru companii să acorde prioritate eticii şi responsabilităţii în operaţiunile lor, este de părere preşedintele ADAA, care arată: "În centrul practicilor de afaceri etice şi responsabile se află ideea de a face ceea ce este corect, chiar şi atunci când poate să nu fie cea mai profitabilă sau convenabilă opţiune. Acest lucru poate implica totul, de la protejarea confidenţialităţii şi a datelor clienţilor, până la asigurarea faptului că produsele sunt obţinute şi fabricate într-o manieră durabilă şi responsabilă din punct de vedere social.

Dar dincolo de imperativul moral de a face ceea ce trebuie, există şi motive practice pentru care companiile ar trebui să acorde prioritate eticii şi responsabilităţii. În primul rând, întreprinderile care acordă prioritate eticii şi responsabilităţii au mai multe şanse să construiască relaţii loiale pe termen lung cu clienţii, angajaţii şi alte părţi interesate. De asemenea, este mai probabil să evite riscurile juridice şi reputaţionale costisitoare care pot apărea din comportamentul lipsit de etică sau iresponsabil.

Deci, ce pot face companiile pentru a acorda prioritate eticii şi responsabilităţii în operaţiunile lor? Pentru început, ele pot stabili coduri clare de conduită şi linii directoare etice pe care toţi angajaţii trebuie să le respecte. De asemenea, pot implementa programe riguroase de formare pentru a se asigura că toţi angajaţii înţeleg şi respectă aceste linii directoare.

În plus, companiile pot lucra pentru a construi o cultură a transparenţei şi a răspunderii, în care angajaţii sunt încurajaţi să vorbească despre preocupările sau încălcările etice fără teama de represalii. De asemenea, pot stabili mecanisme independente de supraveghere şi raportare pentru a se asigura că încălcările etice sunt identificate şi abordate cu promptitudine.

Dar, în cele din urmă, cel mai important pas pe care îl pot face companiile către practici de afaceri etice şi responsabile este acela de a face din el o parte esenţială a valorilor şi misiunii lor. Acordând prioritate eticii şi responsabilităţii în toate aspectele operaţiunilor lor, de la dezvoltarea produselor până la managementul lanţului de aprovizionare, companiile îşi pot construi o reputaţie de integritate şi încredere care le va servi bine în anii următori".

Este impetuos de luat în considerare rolul pe care etica şi responsabilitatea îl joacă în propriile afaceri şi organizaţii, mai consideră Andreea Negru, adăugând că trebuie să lucrăm împreună pentru a construi un viitor mai durabil şi mai echitabil, în care afacerile nu sunt doar despre obţinerea de profit, ci despre a face ceea ce este corect pentru clienţii noştri, angajaţii noştri şi comunităţile noastre. Durabilitatea socială este un aspect important al durabilităţii, care se referă la capacitatea unei societăţi de a menţine o structură socială stabilă şi echitabilă în timp, satisfacând în acelaşi timp nevoile generaţiilor prezente şi viitoare.

În contextul durabilităţii, durabilitatea socială cuprinde o gamă largă de factori, inclusiv stabilitatea economică, justiţia socială, diversitatea culturală şi participarea politică. Este strâns legată de sustenabilitatea mediului, deoarece un mediu sănătos este esenţial pentru menţinerea stabilităţii şi bunăstării sociale, mai spune aceasta.

În opinia sa, atingerea durabilităţii sociale necesită o abordare atât a nevoilor pe termen scurt, cât şi pe termen lung şi implică colaborarea şi cooperarea între toate sectoarele societăţii, inclusiv guvernul, societatea civilă şi sectorul privat. Aceasta include asigurarea faptului că politicile şi practicile sunt echitabile şi incluzive, că resursele sunt distribuite echitabil şi că vocile şi nevoile grupurilor marginalizate sunt auzite şi luate în considerare.

"Unele strategii cheie pentru promovarea durabilităţii sociale includ investiţiile în educaţie şi servicii sociale, promovarea creşterii economice durabile care să beneficieze toţi membrii societăţii, construirea de comunităţi puternice şi rezistente şi stimularea sentimentului de responsabilitate socială şi implicare în rândul indivizilor şi organizaţiilor.

În cele din urmă, durabilitatea socială este esenţială pentru atingerea durabilităţii adevărate, deoarece este fundaţia pe care se poate construi sustenabilitatea ecologică, economică şi culturală. Lucrând pentru a promova durabilitatea socială, putem crea un viitor mai echitabil, mai just şi mai durabil pentru noi înşine şi pentru generaţiile viitoare".

În era digitală, sustenabilitatea corporativă este mai importantă ca niciodată, deoarece tehnologia a schimbat fundamental modul în care afacerile operează şi impactul lor asupra mediului şi a societăţii. Companiile trebuie să-şi reevalueze modul de funcţionare pentru a îndeplini nevoile din ce în ce mai diverse ale clienţilor, în timp ce îşi asumă responsabilitatea faţă de mediul înconjurător şi faţă de societate. În acest sens, sustenabilitatea digitală se referă la utilizarea tehnologiei şi a inovaţiei pentru a spori sustenabilitatea corporativă. Exemple de practici de sustenabilitate digitală includ utilizarea energiei regenerabile pentru a alimenta centrele de date, dezvoltarea de soluţii de mobilitate durabile şi utilizarea inteligenţei artificiale pentru a reduce risipa de alimente. În plus, companiile trebuie să îşi asume o abordare complexă pentru sustenabilitatea corporativă, abordând probleme precum schimbările climatice, inegalitatea socială şi problemele de sănătate globală, şi să colaboreze cu alte companii, guverne şi organizaţii non-guvernamentale pentru a aborda aceste probleme la nivel global, susţine Andreea Negru.

Aceasta conchide că sustenabilitatea corporativă în era digitală este esenţială pentru succesul pe termen lung al unei companii şi pentru protejarea mediului înconjurător şi a societăţii: "Companiile trebuie să adopte o abordare holistica şi să utilizeze tehnologia pentru a spori sustenabilitatea lor şi pentru a aborda problemele globale".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb