BERD vrea o uniune bancară extinsă

ADELINA DABU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 noiembrie 2012

Iniţierea unei uniuni bancare europene reprezintă un pas important pentru rezolvarea crizei din zona euro, dar regiunea din care provin membrii ar trebui extinsă dincolo de zona euro, recomandă Bănca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) într-un raport dat publicităţii ieri.

Crearea unui mecanism unic de supervizare a băncilor şi posibilitatea recapitalizării din fonduri supranaţionale s-ar putea dovedi măsuri cruciale pentru viitorul contrucţiei europene, însă aceste nu vor fi complete fără includerea, atât în meca-nismul de supervizare, cât şi în Mecanismul European de Stabilitate (ESM), a economiilor europene emergente.

Sistemul bacar din Europa Centrală şi de Est, dominat, în proporţie de 74%, de active deţinute de entităţi străine, a fost contaminat în timpul crizei de fragmentarea financiară din zona euro, iar slaba coordonare între state în ceea ce priveşte supervizarea a subminat prevenirea boomului de credite din perioada 2004-2008, arată acelaşi raport, propunând ca soluţie preventivă întărirea cooperării între statele în care sunt prezente băncile multinaţionale.

Coordonarea între statul-mamă şi statele-gazdă ar putea persista şi după crearea mecanismului unic de supervizare pentru că, deşi statele din afara zonei euro se pot alătura acestuia, este puţin probabil să o facă în condiţiile în care vor fi, în continuare, excluse de la recapitalizarea prin ESM.

În plus, protecţia fiscală comună pentru băncile din zona euro ar putea aduce avantaje competitive în favoarea celor care îşi au sediile centrale în afara ei.

Potrivit BERD, deşi subsidiarele din afara zonei nu ar fi eligibile pentru obţinerea de sprijin direct prin intermediul ESM, este de aşteptat ca acestea să beneficieze, indirect, prin băncile-mamă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb