Berlinul avertizează asupra riscurilor de spionaj din partea studenţilor chinezi

F.D.
Internaţional / 29 iulie 2023

Berlinul avertizează asupra riscurilor de spionaj din partea studenţilor chinezi

Ministrul german al Educaţiei, Bettina Stark-Watzinger, a făcut apel la vigilenţă faţă de riscurile de spionaj ştiinţific din partea studenţilor chinezi care deţin burse de stat la universităţi germane, relatează AFP, potrivit Agerpres.

''China devine tot mai mult un competitor şi un rival sistemic în domeniul ştiinţei şi cercetării'', a declarat Bettina Stark-Watzinger pentru grupul media Mediengruppe Bayern, într-un interviu publicat sâmbătă.

În acest context, ea a salutat decizia Universităţii Friedrich-Alexander (FAU) din Erlangen, landul Bavaria, care, de la 1 iunie, nu mai acceptă bursieri finanţaţi exclusiv de Consiliul de Burse de Studii din China (''China Scholarship Council'', CSC), un organism public.

Potrivit cercetărilor publicate recent de serviciul internaţional de radiodifuziune Deutsche Welle şi platforma de investigaţii Correctiv, deţinătorii unor astfel de burse trebuie să se angajeze prin contract că sunt loiali statului chinez. Cei care nu respectă aceste condiţii ar putea suferi consecinţe legale, au precizat sursele citate.

FAU, care cooperează cu regularitate cu industria germană în domeniul cercetării, a reacţionat ''la constatarea că libertatea de opinie şi libertatea ştiinţifică ancorate în dreptul fundamental german nu pot fi exercitate pe deplin de către bursierii CSC din cauza condiţiilor de acordare de burse şi că există, de asemenea, un risc crescut de spionaj ştiinţific'', a mai spus Stark-Watzinger, ministru liberal în guvernul premierului social-democrat Olaf Scholz.

''Decizia FAU ar trebui, de asemenea, să determine alte instituţii să revizuiască termenii cooperării lor cu CSC'', a insistat ea.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Numai chinezii???

    E rasism pur contra galbenilor 

    1. In facultatile din Anglia studentii chinezi sunt singurii care nu socializeaza cu ceilalti, nu saluta si sunt absolut rigizi si cel mai probabil extrem de indoctrinati.

      Este rasism chinezesc contra celorlalte rase!  

    Buna dimineata, Berlin! Buna dimneata, lume!

    E ceasul al 13-lea!China in multe domenii a depasit deja occidentul!Trist dar adevarat!

    1. Vorbești prostii, tot ce au chinezii este copiat prin spionaj, doar că nici americanii sau occidentalii nu sunt copii, la planurile și tehnologiile cele mai secrete nu se ajunge așa ușor. Pentru mine cel mai bun exemplu este avionul F22 Raptor.....americanii se gândesc la generația viitoare, pe când chinezii caută piloți occidentali care sa vândă secretele de producție și de operare. Despre Rusiia ce să mai vorbim, abia au o mână de avioane și nu știu ce să facă cu ele să nu cumva să le zgârie. Nici nu mai vorbesc că rușii și chinezii nu au reușit decât sa copieze avionul după poze, de aia au cel puțin 20 de ani de întârziere.

      Exact asta am tot scris si eu de mai multe ori. Chinezii sunt aici din cauza prostiei si chiar a lacomiei occidentalilor.

      Partea buna pentru lumea libera si civilizata este ca procesul e reversibil daca occidentalii inteleg sa le taie accesul la tehnologie si educatie si sa isi mute productia din China in Europa de Est si eventual India daca aceasta tara intelege oportunitatea pe care o are si taie legaturile cu Moscova. Din conflictul China - occident indienii ar putea fi castigatorii daca inteleg oportunitatea ce li se ofera.  

    Sunt foarte surprins,,că până acum nu au înțeles de unde vine pericolul. Cred că serviciile de informații dorm sau au fost cumpărate, nici n-ar fi de mirare, doar rușii le-au cumpărat prim-miniștri cu funcții si bani. Toți care au fost după 1990 ar trebui sa putrezească in Pușcariu pentru colaborarea cu "interesele ostile",

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb