Premierul Călin Popescu Tăriceanu a fost avertizat de omologul său italian Silvio Berlusconi de potenţialele pericole cu care s-ar putea confrunta România la momentul aderării la zona euro.
Berlusconi a arătat că, în prezent, exporturile întreprinderilor italiene către zonele unde valuta forte este dolarul au de suferit din cauza aprecierii euro în raport cu moneda americană.
În cadrul reuniunii interguvernamentale ce a avut loc, ieri, la Roma, cei doi premieri au discutat şi despre efectele crizei financiare internaţionale.
Premierul Tăriceanu a arătat că această criză demonstrează că nu se mai poate face la infinit capitalism fără capital, iar băncile trebuie să îşi bazeze activitatea pe economia de substanţă, nu pe speculaţiile financiare.
La rândul său Berlusconi a explicat, în detaliu, că niciuna dintre băncile italiene nu are probleme grave în prezent, iar guvernul de la Roma, împreună cu Banca Naţională a Italiei, a stabilit un plan de măsuri prin care să preîntâmpine falimentul instituţiilor financiare.
Berlusconi apreciază că, pe viitor, băncile vor fi mult mai prudente faţă de acţiunile speculative şi că actuala criză financiară va fi de scurtă durată.
La rândul său, Tăriceanu a susţinut că economia românească, aflată în plină dezvoltare, cu rate de creştere anuale peste media europeană, oferă oportunităţi pe măsură pentru marile companii italiene.
"Prezenţa industrială italiană în România reprezentată la momentul actual de companii semnificative cum ar fi Pirelli, Ansaldi, ENEL trebuie dezvoltată în continuare, în condiţiile în care majoritatea întreprinzătorilor italieni care operează în România sunt de nivel mediu şi mic", a susţinut Tăriceanu, citat de Agerpres.
Premierul român a subliniat că schimburile economice intense dintre România şi Italia, cifrate la 12 miliarde de euro în 2007, şi amplificarea lor pe viitor reprezintă o soluţie pentru diminuarea efectelor crizei financiare.
Tăriceanu a mai arătat că la reuniunea cu Berlusconi s-a discutat şi despre dezvoltarea unor mari proiecte regionale comune, care să răspundă şi intereselor europene ca soluţii pentru problema energetică.
"Am discutat despre conducta Constanţa-Trieste şi am stabilit că aceasta se va realiza", a confirmat Berlusconi, care a arătat că în perioada următoare, la iniţiativa premierului Tăriceanu, va avea loc o întâlnire trilaterală la nivel de şefi de guverne împreună cu Serbia, ţară traversată de preconizatul oleoduct.
Premierul italian a prezentat, la finalul conferinţei, o serie de statistici potrivit cărora investitorii italieni sunt cei mai importanţi în sectorul agro-alimentar din România, peste 300.000 de hectare de teren fiind administrate de firmele italiene.
De asemenea, 23 de oraşe italiene sunt legate de România prin intermediul a 370 de zboruri directe săptămânal, iar în Italia învaţă 100.000 de elevi români.