BERNARD SQUARCINI, FOSTUL ŞEF AL SERVICIULUI FRANCEZ DE INFORMAŢII INTERNE: "Franţa a refuzat din motive ideologice lista cu cetăţenii francezi antrenaţi în Siria oferită de serviciul secret sirian"

Ioana Dogaru
Internaţional / 25 martie 2016

Bernard Squarcini, fostul şef al serviciului francez de informaţii interne, a declarat într-un interviu din noiembrie 2015 (imediat după atentatele din Paris) că serviciile secrete siriene au vrut să dea Franţei în 2013 lista cu cetăţenii francezi care au fost antrenaţi în Siria de ISIS, dar guvernul a refuzat "din motive ideologice", relatează HotNews.

Guvernul socialist era condus atunci de premierul Jean-Marc Ayrault, iar Manuel Valls (actualul premier) era ministru de Interne, aminteşte sursa citată.

Bernard Squarcini (şeful serviciului secret DCRI din 2008 până în 2012) a făcut aceste declaraţii într-un interviu la câteva zile după atentatul din Paris (sala de concerte Bataclan, 13 noiembrie 2015), soldat cu 130 de morţi.

"În urmă cu doi ani (2013, când Squarcini nu mai era şeful DCRI - n.red.), serviciile siriene mi-au propus să-mi dea lista francezilor combatanţi în Siria. Am transmis propunerea foştilor mei colegi, care au transmis-o lui Manuel Valls (ministru de Interne la acel moment - n. red.). Condiţia pusă de sirieni era că Franţa să accepte să coopereze din nou cu serviciile lor de informaţii. Mi s-a oferit un refuz pe motive ideologice. Păcat, pentru că propunerea era o bună ocazie pentru reluarea relaţiilor şi, mai ales, pentru a cunoaşte, identifica şi supraveghea cetăţenii francezi care călătoresc între Franţa şi Siria. Rezultatul refuzului: nu se ştie nimic despre ei şi pierdem mult timp cerând informaţii agenţiile germane - care au rămas în Siria, dar şi serviciilor iordaniene, ruse, americane şi turce", a spus fostul şef al serviciului secret francez.

În acelaşi interviu din noiembrie 2015, Bernard Squarcini vorbea despre slăbiciunea Belgiei în chestiunea teroristă: "Această ţară este baza terorismului în Europa. Teroriştii discuta pe internet pentru a face jihadul şi se regăsesc în Belgia pentru a trece la fapte. Trebuie să înţelegem că statul belgian nu are stabilitatea statului francez, chiar dacă serviciile lor secrete colaborează foarte bine cu cele franceze".

"Suntem acum în plină teroare a terorismului de masă. În Franţa avem o lupta de gherilă", a mai spus Bernard Squarcini.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb