BET coboară la minimul ultimelor cinci luni

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 septembrie 2022

BET coboară la minimul ultimelor cinci luni

Tranzacţii de 38,3 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi consistente în şedinţa de tranzacţionare de ieri, într-un context negativ pentru pieţele de acţiuni internaţionale.

Indicele BET, ce reflectă evoluţia celor mai lichide 20 de titluri ale bursei noastre, a avut un recul de 1,58%, la 11.868 de puncte, nivel nemaiatins din prima parte a lunii martie când coşul de acţiuni îşi revenea din şocul indus de invazia Rusiei în Ucraina. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a scăzut cu 1,08% la 2.184 de puncte, în timp ce indicele BETAeRO, al companiilor listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, s-a depreciat cu 0,67%, până la 912 puncte.

Rulajul s-a ridicat numai 38,3 milioane de lei, cu mult sub media zilnică a acestui an, de circa 95 milioane de lei, în condiţiile în care prin piaţa "deals" nu a fost derulat niciun schimb.

Echipa de la Prime Transaction a scris, în raportul său zilnic: "Toţi indicii BVB au închis şedinţa de tranzacţionare în scădere. Variaţiile au fost cuprinse între -2,37% pentru BET-NG şi -0,53% în cazul indicelui BET-FI. Valoarea tranzacţiilor a fost de 7,89 milioane euro, în scădere comparativ cu şedinţa de ieri (n.r. alaltăieri). Din indicele BET, acţiunile a doar trei emitenţi au închis şedinţa în creştere: MedLife (M), 4,81%, Transgaz (TGN), 1,5% şi Transelectrica (TEL), 0,55%. La polul opus, cele mai mari scăderi au fost înregistrate de titlurile: Romgaz (SNG), -3,8%, TeraPlast (TRP), -3,39% şi BRD-Groupe Societe Generale (BRD), -3,15%".

În piaţa "regular", topul valorii schimburilor a fost condus de acţiunile Banca Transilvania, ce au cumulat un rulaj de 8,1 milioane de lei, titlurile TLV încheind ziua în scădere cu 1,91%, la preţul de 19,52 de lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 2,95%, până la preţul de 0,46 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 5,7 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Romgaz, ce s-au depreciat până la preţul de 43 de lei, în condiţiile unui rulaj de 3,6 milioane de lei.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au scăzut cu 2,12%, la preţul de 43,9 lei, pe fondul unor schimburi de 3,4 milioane de lei.

Indicele compozit BETPlus s-a depreciat cu 1,46%, la 1.772 de puncte, în timp ce indicele ROTX a avut un recul de 1,9%, până la 26.854 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Artego" (ARTE): +7,44%

2. "Cemacon" (CEON): +5,28%

3. "MedLife" (M): +4,81%

4. "Aerostar" (ARS): +4,73%

5. "Impact Developer & Contractor" (IMP): +4,37%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Condmag" (COMI): -7,14%

2. "Carbochim" (CBC): -6,95%

3. "Erste Group Bank" (EBS): -4,05%

4. "Romgaz" (SNG): -3,80%

5. "Bittnet Systems" (BNET): -3,67%

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. La cît a închis în 1 septembrie 2022, acțiunile băncii Transilvania?. Dați informații eronate, de ce?.

    1. Buna ziua,

      Era o eroare tehnica. Mulțumim pentru atentioare.  

    Peste cateva luni, noul titlu va fi: BET coboara la minimul ultimelor douasprezece luni.

    1. mai lasa-ma cu pesimismul, scade creste io cumpar, bet e cel mai bun, viva romania

      Bine ca ai cu ce sa cumperi :-)

      Pesimismul pe long e optimism pe short.

      Cu banii tai faci ce vrei, cum ai stiut sa'i castigi, ar trebui sa stii si sa'i pierzi. 

      La titluri de stat cu randamente de 8% net, e greu sa mai stai pe acțiuni growth, care de fapt vin cu profituri în scădere și randamente la dividend de 1%. Mai ales când discutăm de acțiuni supraevaluate cu 600%. erste bank a ajuns la per de 4,5, cu profit în creștere la semestru de 24%.tlv cu același profit că acum un an sta la per de 7.cotatiile sunt menținute de fondurile de pensii la preturi nerealiste pentru că nu sunt bani privați, sunt bani publici de fapt, bani de la bugetul de stat

      Cand ai un 8% castig cert trebuie sa ai perspectiva macar unui 16% castig incert ca sa intri in "pariu" pe actiuni.

      Fondurile sunt captive, piata e miscata in buna masura de retail. 

    DIGI o firma mult prea generoasa.....multumim pt dividendul de cca 2%, o firma tare....

    Ma mir de ce isi mai bate capul cu boarduri, diverse aga...daca tot le amana la nesfarsit. DIGI este o mare megafirma, o megafirma nu mai are nevoie de boarduri, ale sunt pt fraieri care nu inteleg mersul businessului mondial. Bulgeac esti un mare mare CEO...un Jamie Dimon al pliaului mioritic....tare firma boss...tare de tot....rulaje puternice de cca 100 de mii de lei pe zi...demna pt locul 8 in randul firmelor din BET. Un trading frumos si demn pt aceasta firma, cu cate 10-15 actiuni poti rezolva +/- 2-3%.

    DIGI junk esti, junk o sa ramai indiferent de ce va fi in viitor...ca asta vine pana la urma din psihicul leaderilor care o conduc catre a fi o firma mare sau o firma mica si tu ai ales sa fi o firma mica (o firma mare este peste tot, inclusiv pe bursa si vine din psihicul si mandria conducatorilor) 

    1. Vinde'o si uit'o, sunt si alte instrumente in piata, nu are rost sa te concentrezi pe "cai morti".

      Ești sinucigaș daca ai acțiuni Digi de 10.000 de euro. Daca vinzi la piata pierzi 10% din capital. De ce? Probabil că pentru că oferă randamente ridicole la dividend?

      De ce sa pierd 8% pe an timp de 3ani pe titluri de stat? Că sa iau dividende de 2 % pe an la Digi? Nu merci!

      Ar trebui ca cineva sa se sesizeze cum au investit fondurile de pensii în astfel de societati.fondurile de pensii își bat joc de contribuțiile noastre!

      Medlife, după ani de zile cât ș au zbătut străinii să iasă, vin fondurile de pensii și o umfla cu banii de pensii și românilor și o duc la de 9 ori valoarea contabilă. Daca ar fi nevoite fondurile de pensii sa vândă mâine ar putea sa vândă la 30%, din valoarea acțiunii?

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb