BETAeRO nu reuşeşte să se cupleze la raliul indicelui BET

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 decembrie 2022

BETAeRO nu reuşeşte să se cupleze la raliul indicelui BET

Marcel Murgoci, Estinvest: "În Piaţa AeRO nu există investitori de calibru care să susţină evoluţia emitenţilor" Valentin Dragu, GrowYourWealth: "Nu sunt cumpărători în piaţă; sunt vânzători care vor să iasă pentru a tăia pierderile şi a debloca banii" "Contextul internaţional actual nu are legătură cu situaţia din Piaţa AeRO, aici sunt societăţi neperformante. Punct!", spune Dragu

Efervescenţa de anul trecut din Piaţa AeRO, când preţurile acţiunilor companiilor nou-venite urcau spectaculos imediat după listare iar valoarea tranzacţiilor depăşea frecvent în cazul unor titluri borna de un milion de lei, s-a risipit. Începând de luna trecută, indicele BETAeRO, ce grupează companiile considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), s-a decuplat complet de creşterea puternică a celor mai importante acţiuni ale pieţei nostre. Practic, din noiembrie şi până în a doua jumătate a săptămânii trecute, indicele BET, al celor mai tranzacţionate 20 de titluri de la BVB, avea o creştere de 12,5%, în ton cu evoluţia pieţelor internaţionale. În schimb BETAeRo era în scădere de 0,4%, iar lichiditatea pentru multe componente ale coşului de acţiuni secase. De la începutul anului indicele BETAeRO are un declin de circa 21%, faţă de deprecierea de numai 6% a indicelui BET.

Este o situaţie care apare din mai multe motive, între care absenţa investitorilor instituţionali mari în Piaţa AeRO şi lipsa de performanţă a multor nou-veniţi, ale căror rezultate au fost cu mult sub aştepările pieţei, spun specialiştii consultaţi de ziarul BURSA.

Marcel Murgoci: "O parte dintre societăţi nu au livrat rezultate conform estimărilor din memorandum-urile de listare"

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj Estinvest, subliniază că în Piaţa AeRO nu există investitori instituţionali mari, care să susţină preţul acţiunilor companiilor.

Brokerul ne-a declarat: "Piaţa Principală şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare - Piaţa AeRO sunt două lucruri diferite. AeRO este considerată o trambulină pentru Piaţa Principală. Este o piaţă în care sunt companii mici, cu o lichiditate redusă şi fără investitori de calibru care să susţină evoluţia emitenţilor. În momentul în care Piaţa Principală suferă din punctul de vedere al lichidităţii, AeRO suferă şi mai mult. Iar în condiţii de lichiditate redusă, preţurile acţiunilor pot avea modificări majore".

Brokerul a adăugat: "În Piaţa AeRO, companiile au obligaţia să raporteze rezultatele financiare cu o frecvenţă semestrială. Unele au ales să raporteze la trimestru şi altele au raportat la semestru. Dar o parte dintre societăţi nu au livrat rezultate conform estimărilor din memorandum-urile de listare. Astfel că, există o anumită dezamăgire în rândul investitorilor, ceea ce se vede în preţul acţiunilor".

Arobs Transilvania Software (AROBS) este emitentul cu cea mai mare pondere în indicele BETAeRo, societate a cărei dimensiune şi rezultate o recomandă pentru Piaţa Principală. Anul trecut, compania de IT din Cluj a avut rezultate peste cele estimate în memorandum, iar până acum în 2022 este în linie cu prognozele. În aceste condiţii, cu toate că au cunoscut scăderi în acest an, la finele săptămânii trecute preţul acţiunilor AROBS era cu circa 27% peste cel din plasamentul privat (ajustat cu majorarea de capital), conform calculelor noastre. În schimb, GoCab Software (CAB), societatea cu cea mai mică pondere în BETAeRo, a raportat o pierdere masivă anul trecut, faţă de un mic profit estimat în memorandum, situaţia care se menţine şi în acest an. În prezent, acţiunile CAB se află la 90% sub preţul din plasament - de departe cea mai mare cădere dintre noile-venite în AeRO.

Valentin Dragu: "În BETAeRO avem companii listate în perioada de «boom» al pieţei, în care mulţi investitori au intrat cu speranţa de a câştiga câteva sute de procente după listare"

Valentin Dragu, fondatorul platformei GrowYourWealth.ro, afirmă că diferenţa de performanţă dintre indicele BET şi BETAeRO provine din structura diferită a investitorilor din aceste pieţe şi de performanţa companiilor.

Investitorul ne-a spus: "Indicele BET are în componenţă companii solide, profitabile, în special din sectorul energetic şi bancar. Aceste companii au avut rezultate financiare foarte bune, ceea ce a făcut ca preţurile acţiunilor să crească. De asemenea, trebuie să ţinem cont că în acţiunile emitenţilor din BET intră în mod constant banii fondurilor de pensii, care sunt alimentate lunar de contributori. În plus, câteva companii mari de la noi fac parte din indicii de pieţe emergente ai FTSE Russell, care sunt urmăriţi de fonduri din străinătate, de unde intră bani suplimentari".

Conform fondatorului platformei GrowYourWealth, în indicele BETAeRO sunt companii listate în perioada de "boom" a pieţei, în care mulţi investitori au intrat în faza plasamentului privat, cu speranţa de a câştiga câteva sute de procente după listare. "Au fost mulţi investitori fără experienţă şi cunoştinţe despre piaţa de capital, iar cei care aveau experienţă au profitat din timp de creşteri şi deja au marcat profitul de ceva vreme", a punctat Valentin Dragu.

Pe de altă parte, în Piaţa AeRO nu sunt prezente fondurile de pensii - există doar investitori de retail care la noi sunt foarte puţini, spune fondatorul GrowYourWealth. "Astfel, nu are cine să susţină lichiditatea - AeRO este o piaţă cu o lichiditate foarte mică. Iar companiile nu mai sunt atractive în momentul de faţă, pentru că în mare parte nu au profit. Prin urmare nu sunt cumpărători. În schimb sunt vânzători care vor să iasă pentru a tăia pierderile şi a debloca banii. Din păcate, cu unele excepţii, multe din listările în Piaţa AeRO au fost capcane. Din punctul meu de vedere, acesta este motivul pentru care vedem scăderi de 30-50% sau poate chiar mai mult, pentru emitenţi din AeRO", a afirmat investitorul.

"Eu asociez cumva AeRO cu aşa-numitele «acţiuni meme» din Statele Unite", spune Dragu

În opinia fondatorului GrowYourWealth, contextul internaţional din ultima perioadă, ce a fost nefavorabil acţiunilor, nu are nicio legătură cu situaţia din Piaţa AeRO.

"În Statele Unite vedem o corecţie a companiilor de tip «growth» care apare din cauza inflaţiei ridicate, a creşterilor de dobândă, care au modificat aşteptările privind fluxurile viitoare de numerar ale companiilor. În Piaţa AeRO sunt societăţi neperformante. Punct!", ne-a spus Valentin Dragu.

Investitorul asociază într-o anumită măsură Piaţa AeRO cu aşa-numitele "acţiuni meme" din Statele Unite. "Sunt acţiuni care au avut o creştere fulminantă, nesusţinută de fundamentale, care s-a încheiat. Cine a ieşit la timp a câştigat, iar cine nu va rămâne cu pierderile, pentru că acele acţiuni nu vor mai atinge maximele din 2021. Asta se întâmplă şi cu multe titluri din AeRO", a conchis Valentin Dragu.

Anul trecut, investitorii de retail au fost de multe ori pe prima pagină a ziarelor, după ce o comunitate de traderi activi pe Reddit şi alte platforme sociale a reuşit să crească puternic preţul acţiunilor companiei americane de jocuri GameStop şi al altor emitenţi. În scurt timp preţul acestor titluri s-a prăbuşit, iar acum aceste "acţiuni meme" nu mai prezintă interes pentru majoritatea investitorilor de retail.

Opinia Cititorului ( 41 )

  1. CAB-BRK-REIT-FRB/ actiuni scoala BRK,ADICA tepe pe scurt.CAB are 12 soferi de taxi clienti ,adica bani de covrigi.Mai sunt si altele in aceasta categorie.Cele viabile sunt mai putine decat degetele de la o mana..

    1. BRK a adus doua din cele mai bune companii de la BVB, dn agrar si arobs, lideri de piata, compabii de crestere foarte profitabile, FRB a intrat deja pe profit, REIT are active care justifica valoarea, vorbesti pe langa subiect domnule

      brk nu e aia care detine si administreaza CAB?care emitent vine cu un gunoi de raportare chipurile trimestriala din care nu se vede daca mai are bani de salarii.si dupa asta citim ca o imprumuta de urgenta tot brk la marja mult peste banca.dar ce sa caute CAB la o banca,cine e nebun sa o imprumute?

      BRK a primit amenzi de 200000 lei de la ASF ,adica MONICA/BARAIAN/RAT/BRK / de grozavi ce sunt..

    Felicitari brokerilor tepari pt. contributia la bvb.Acu sa vina statul sa -i hraneasca cu HIDRO,etc.

    Si la americani DOW JoNEs conduce raliul, S&P SI Nasdaq au ramas in urma. Ce mi se pare mie e: dow j e format din companii ce produc ceva concret, gen johnsons&johnsons, mcdonalds, chevron, apple etc, firme consacrate pe piata profitabile si care dau dividende, cu f putine credite sau deloc, genul de firme care ar putea face fata cu oarece succes unei perioade de incetinire economica si marire a dobanzilor.(oamenii tot vor bea coca cola, vor lua detergenti procter&gamble vor plati cu visa etc). ceea ce a ramas in urma sunt growth companies, multe din ele fara profit (inca sau cine stie daca vor intra pe profit vreodata) si cu multe credite care urmeaza a fi refinantate la rate mai mari. asa si la noi, lumea s-a orientat spre companii mari, profitabile consacrate pe piata, cu dividende bune si prospectiuni bune sau acceptabile pt 2023, adica BET. In aero sunt companii mici, multe la inceput de drum , vulnerabile la o recesiune cat de mica , si la cresterea dobanzilor si lumea nu vrea expunere la asa ceva acum.

    1. Si mai e si inflatia, care va omora multe firme mici poate chiar si mari. Genul de firme care nu pot sa mareasca pretul produselor lor in ritm cu inflatia. De ex cei cu vinul de la Lidl, Vifrana, pretul e tot 15,99 ca si anul trecut.

    Piata AERO cu noile listari era fix ce trebuie ca plan pentru un BVB anchilozat.

    Doar ca executia a fost aceeasi cu care ne-au obisnuit brokerii de cand e BVB. 

    Desi au venit foarte multi investitori de retail atrasi de noutate,de ideea de companie antreprenoriala care se poate ridica transparent cu ajutorul capitalului pus la dispozitie de piata BVB,brokerii au reusit sa strice totul cu lacomia lor.Si cu necinstea lor. 

    Tot ei au corupt antreprenorii sa inceapa sa minta,sa prezinte informatii false sau dostorsionate totul pentru a lua banii ieftini cica.Fara planuri fezabile in legatura cu banii investitorilor.Se prezentau niste planuri mincinoase atent ticluite si promovate ca apoi banii sa aiba alta destinatie. 

    Companiile fiind mici,multe la inceput de drum,antreprenorii nici ei nu erau mari specialistifiresc era sa apara si sincope.Ele puteau fi depasite daca si numai daca se comunica onest,transparent. 

    La primele sincope insa s-a apasat mai tare pedala minciunilor.In timp ce firmele intrau in probleme noua ni se spunea ca se mentin niste bugete fantasmagorice in noua realitate.S-a ajuns sa se bugeteze cheltuieli financiare mai mici decat daca aplicai babeste cuponul anual la obligatiunile emise!Nu mai punem restul de credite. 

    Tpic romaneste s-a incercat bagatul mizeriei sub pres ,ascunderea adevarului ca vorba aia sa le luam banii credulilor,ca asa e in capitalismul distorsionat de la noi. 

    Acum apare alta pacaleala promovata intens.Aia cu transferul pe piata principala.Adica societatile supraevaluate se induce ideea ca vor creste prin transfer.Fara a se spune ca pe piata principala nu sunt listate firme evaluate la asemenea indicatori .Or arunca fondurile banii pe fereastra dar nici chiar asa! 

    Asadar piata de crestere AERO au ingropat-o,piata obligatiunilor corporative au distrus-o,totul din lacomie.Impachetai o petarda cu un prospect de gradinita,o aruncai pe AERO cu un plasament pe care-l comisionai cu 5% sau mai mult,de zece ori mai mult decat comsionul mediu la tranzactiile pe BVB! 

    Ia priviti Tradeville ce profit are in 2021. 

    Si ar mai trebui si anchetat front running facut de brokeri si prietenii lor la fiecare listare din asta.Era obligatoriu disclaimer daca brokerii au participat si ei in plasamente,iar asa ceva nu a aparut prin ce memorandumuri sunt pe BVB.Stii ca e petarda,ai actiuni,dai comunicate peste comunicate cu am listat o noua stea,veniti de luati de pe piata aia care nu ati prins la suprasubcriere de 10 ori,vedeti ce interes e......si ei au descarcat imediat.

    Daca a aparut si specia de firme care cu banii luati de la investitori s-au bagat in alte plasamente.Ce fel de broker esti cand permiti asa ceva?Nu retii cand ai zis cu antreprenorul ala ca soliciti banii pentru proiecte?Cum il inviti in alt plasament ca sa deturneze fondurile?! 

    1. pe AERO sunt companii mult mai bune decat pe bvb, companii care sunt la inceputul dezvoltarii

      padure fara uscaturi nu e niciunde, dar cele mai multe sunt firme serioase si profitabile 

      Cele mai bune din Univers.Cele mai multe au profit cat o farmacie si pretentii de evaluare de retea de 100 de farmacii.De la anul cele mai multe vor avea grave,subliniez grave probleme de lichiditate si destule risc de insolventa.

    Ce e cu certificatele futures BVB ca sunt totaL nelichide azi?

    Da, nu prea ai în ce investi long term acolo: în afara de AROBS, AST, DN care au acționariat serios, NU au datorii și generează cash flow, restul sunt povesti cu "domeniu de viitor" sau îndatorare excesivă greu de plătit la dobânzile din următorii 5 ani.

    1. pe langa cele trei enumerata cel putin inca 10 sunt foarte subevaluate si cu perspecte foarte mari de crestere

      DN nu are datorii ?!

      nu este nici o firma fara datorii, inclusiv SNP si SNG au datorii foarte mari, chiar si bancile, nu exista afacere fara sa ai datori

      subevaluata nu e niciuna pe AERO!daramite foarte subevaluate

      a enumerat mai sus vad cineva 3 

      abia astea pot fi la o evaluare corecta daca se mentin pe traiectorie cu afacerile

      chiar si din astea 3 poate doar AST pare ca isi va justifica evaluare peste 1 an presupunand pretul tot pe aici si doar daca o tine tot asa  

      sunt companii de crestere, nu faci calculul ca la astea mari, pe AERO te trezesti cu cresteri exponentiale are afacerilor, de exemplu SIMTEL au luat in Moldova, numai de acolo creste cifra de afaceri cu 50%

      la altele la fel

      AERO nu e pentru novici sau tematori  

      nu e doar AST, cauta si celelalte sa vezi cat de subevaluate sunt

      avem de unde alege si e foarte bine, asa creste piata 

      daca intelegeai ce scrie in articol realizai ca asta e si ideea=sunt lasati aia 2-3 'initiati' sa faca mingicareala cu actiunile,in rest liniste si pace,pe radar nu se vad societatile listate acolo

      Sunt și firme pe bursa fără datorii sau foarte mici pina in 10% trebuie doar sa citești rapoartele financiare !

      inseamna ca nu au planuri de dezvoltare

      daca vrei sa cresti trebuie sa apelezi la finantare  

    AROBS, SAFE, AST, LIH, CC, BENTO, ASC, FRB, HAI, NRF, DN, CHRD, GSH, AAB, UARG, AG, SMTL, HUNT, ALW, ROC1, ADISS, MAM, DENT, CLAIM si lista poate ontinua

    MAI VRETI ? 

    1. toata lumea si cu maica-sa asteapta recesiune anul viitor. vrei sa ai actiuni la firmele de mai sus intr-o recesiune, good luck.

    o sa va uitati ca la rachete si nu o sa profitati din cauza ca nu sunteti pregatiti sa investiti pe aceasta piata, v-a intrat in cap ca sunt petarde, aberatie mai mare nici ca se putea, sunt firme care chiar produc, vand si au piata, mai vorbim peste ceva vreme

    1. Ce o sa faca altii mai vedem.Pana una alta tu te smiorcai din ce citim.Sa te certi cu un personaj colectiv imaginar spune deja multe.

      nu cred se cearta cineva

      Nu-i lasa cavalerule,imbogateste-i cu forta!In prag de sarbatori n-ai gasit si tu niste copii amarati,fara parinti,sprijin sa-i ajuti?Tocmai pe cei care investesc te-ai gasit?

      am 50 de ani, nu cred ca o sa apuc momentul acela trist in care va incepe cresterea pe AERO :))

      Auzi la el, momentul trist cand creste.

      Atat poate sectiunea asta de opinii! 

      intradevar, atat poate... ia citeste titlul postarii "o sa plangeti cand incep cresterile pe AERO".

      acum aduna-ti toata forta mentala si incearca sa intelegi ca spune asa, de fapt:  

      "(voi cei care nu aveti actiuni ale firmelor de pe AERO, o sa fiti atat de tristi incat) o sa plangeti cand incep cresterile pe AERO".  

      ai auzit vreodata de "anafalbetism functional"? este atunci cand stii sa citesti, dar nu intelegi ceea ce citesti. tocmai ai oferit o mostra elocventa 

    Din cauza lichiditatii reduse, brokerii nu castiga nimic din aero, asa ca nu-i intererseaza. Asa cum sunt in piata aero actiuni care merita cumparate, sunt si actiuni care nu merita atentie deosebita, ca in orice piata. Cine face deosebirea dintre ele castiga, la fel ca in orice piata. Exista diferente mari de evaluare intre aero si bvb, asa cum exista si intre piata sua si europeana si vor fi intotdeauna, justificate sau nu.

    1. Aici ai dreptate, dar majoritatea doresc castigul sigur. De ce sa citeasca, lasa ca merge sa bagi in orice si creste ca in 2020-21.

      Acum ca e aproape recesiunea pe aici si lichiditatea e redusa, vina nu e a noastra, musai sa fie altu cel rau. 

      este nevoie si de momente de euforie pe piete, sa atraga fraierii lacomi cu bani, a fost nevoie de cresterile din 2020-2021, dupa care toti aveau impresia ca se pricep

    V-ati activat vorbiti, stiti, credinta, faceti si desfaceti. Pai daca nu va intereseaza aero ce tot comentati atat de mult despre piata asta?

    Secretul toti vrem piata asta avem nevoie de ea ca altfel de unde IMM-uri care sa ne intareasca economia? Iar voi de ce ati cumparat orice era pus la vanzare, pentru specula din lacomie, sunt putin investitori pe aici. 

    1. zi merci autorului ca-si pierde vremea sa documenteze si bage in seama o piata cu sute de firme si tranzactii de 100.000 E/zi!!!!

    Alte articole aceau 65 de opinii aici 31, slab domnle. E clar unde e interesul investitorilor.

    1. La AG in ziua dupa articolul ala cu cate comentarii zici ca a avut HUNT a descarcat 400k de actiuni AG.Si mai are tot pe atatea de dat.Trimite o epistola la HUNT si intreaba de ce a descarcat .

      Comentariile de la articolele cu AG vad ca se adeveresc in mare proportie in piata si in activitatea companiei.

      Comunicatele,buget ele,pompele pe AG nu se valideaza niciunele.Cine a deschis ochii la comentarii a avut asadar un pas in fata. 

      Erau toate scrise in rapoarte, dar cei de pe aici nu citesc rapoartele dar opinii e mai usor si la nivel de cancan deci se potriveste.

      vanzarile au crescut, au cheltuit cu investitiile, se vede la anul profitul mare

      adica abia de acum o sa scada meritat

      investitiile nu sunt cheltuieli, prietene. investitiile se capitalizeaza iar in cazul AG, necesarul suplimentar de capital circulant se reflecta in bilant ca stocuri si clienti neincasati. cheltuiala aferenta unei investitii se vede in amortizare in cazul imobilizarilor, o cheltuiala care se arunca in P&L pe perioada estimata de viata a investitiei, deci nu loveste rezultatul in primul an.

      nu cred ca o sa vezi la anul si nici la multi ani profitul ala mare atat timp cat investitiile in Mega nu isi dovedesc fezabilitatea. iar pana acum nu au dovedit 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb