ZIARUL BURSA

12 decembrie 2022
Ediţia din 15.08.2024
Ilustraţie de MAKE

PREVIZIUNI ALE ECONOMIŞTILOR PENTRU 2023, PRIVIND ŢARA NOASTRĂ Creştere economică mai mică, depreciere uşoară a leului, inflaţie în scădere

Andrei IacomiMacroeconomie / 12 decembrie 2022

Florian Libocor, BRD-Groupe Societe Generale: "În 2023 economia României va rămâne pe creştere, dar va fi o creştere mai temperată" Ionuţ Lianu, CEC Bank: "Cred că leul va fi un pariu bun pentru anul viitor" Ciprian Dascălu, BCR: "Previziunea noastră este pentru o creştere economică de 2,1%, anul viitor" Corneliu Bodea, Adrem: "Actuala legislaţie privind plafonarea preţului energiei nu va putea fi menţinută pentru tot intervalul pe care şi l-a asumat Guvernul, adică până în 2025" 

Economia ţării noastre va avea o creştere mai temperată în 2023 decât cea din acest an, leul îşi va continua tendinţa de uşoară depreciere, iar inflaţia se va situa pe un trend descendent, dar va fi cu mult peste nivelurile din ultimii ani, conform opiniilor exprimate vineri de economiştii unor bănci importante, în cadrul conferinţei de presă organizată de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

A fost un eşec?

Cristian PîrvulescuEditorial / 12 decembrie 2022

Cristian Pîrvulescu

Cuvântul eşec este pe buzele multora atunci când vorbesc despre votul de joi, 8 decembrie, prin care Austria a blocat aderarea României la spaţiul Schengen în ceea ce va fi probabil cel mai celebru - pentru opinia publică românească - Consiliu JAI. Dar, a fost oare România umilită prin decizia de la Bruxelles?

BETAeRO nu reuşeşte să se cupleze la raliul indicelui BET

BETAeRO nu reuşeşte să se cupleze la raliul indicelui BET

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 12 decembrie 2022

Marcel Murgoci, Estinvest: "În Piaţa AeRO nu există investitori de calibru care să susţină evoluţia emitenţilor" Valentin Dragu, GrowYourWealth: "Nu sunt cumpărători în piaţă; sunt vânzători care vor să iasă pentru a tăia pierderile şi a debloca banii" "Contextul internaţional actual nu are legătură cu situaţia din Piaţa AeRO, aici sunt societăţi neperformante. Punct!", spune Dragu  

Efervescenţa de anul trecut din Piaţa AeRO, când preţurile acţiunilor companiilor nou-venite urcau spectaculos imediat după listare iar valoarea tranzacţiilor depăşea frecvent în cazul unor titluri borna de un milion de lei, s-a risipit.

Toamnă târzie la Muzeul Goleşti

PLASAMENTE ALTERNATIVE Viitorul, ca patrimoniu

Marius TiţaInvestiţii Personale / 12 decembrie 2022

Marius Tiţa

Două zile de dezbateri şi discuţii, dar mai ales de prezentare de studii şi cercetări extrem de serioase, realizate de specialişti cu multă ştiinţă şi experienţă, la Muzeul din Goleşti. Aşezământul muzeal de la curtea Goleştilor are un conac istoric, recent restaurant, un foişor unde şi-a dormit Vladimirescul ultima noapte, înainte de a fi asasinat de eteriştii fanarioţi.

RePower EU - încă o oportunitate pentru dezvoltarea sistemului energetic naţional

RePower EU - încă o oportunitate pentru dezvoltarea sistemului energetic naţional

GEORGE MARINESCUMacroeconomie / 12 decembrie 2022

RePower EU, programul prin care ţara noastră va primi încă 1,4 miliarde euro pentru dezvoltarea domeniului energetic, reprezintă o oportunitate imensă pentru dezvoltarea unor noi capacităţi de producţie din surse regenerabile care să ne asigure independenţa energetică pe termen lung, au afirmat participanţii la dezbaterea "REPower EU - Asigurarea securităţii energetice a UE: Energie sigură şi durabilă, la preţuri accesibile", organizată vinerea trecută de Biroul Parlamentului European în România.

Bugetul UE pe 2023 - mai mare cu un miliard de euro

LA SOLICITAREA PARLAMENTULUI EUROPEAN Bugetul UE pe 2023 - mai mare cu un miliard de euro

GEORGE MARINESCUBănci-Asigurări / 12 decembrie 2022

Parlamentul European a reuşit, în negocierile cu Comisia Europeană şi cu Consiliul UE, să obţină o majorare de peste un miliard de euro a bugetului Uniunii Europene pentru anul 2023, urmând ca suma suplimentară să fie alocată pentru atenuarea consecinţelor războiului declanşat ilegal de Federaţia Rusă în Ucraina, criza energetică şi sprijinul pentru societate în general (pentru cultură, pentru studenţi), a declarat deputatul european Nicolae Ştefănuţă (Renew Europe), raportor al Legislativului european pentru bugetul respectiv.

"Avem toleranţă zero pentru fraudă"

ALEXANDRA PĂDURARIU, HEAD OF LEGAL AFFAIRS & COMPLIANCE, SAMSUNG ELECTRONICS: "Avem toleranţă zero pentru fraudă"

A CONSEMNAT GEORGE MARINESCUCompanii / 12 decembrie 2022

Reporter: Una dintre problemele cu care se confruntă companiile care activează în ţara noastră este concurenţa neloială şi practicile ilegale de business practicate de competitorii din piaţă. Cum se descurcă compania Samsung Electronics cu acest fenomen şi care sunt bunele practici implementate în business-ul derulat?

Alexandra Pădurariu: Evitarea concurenţei neloiale este o prioritate în cadrul oricărui program de conformare bine organizat. Totodată, este o zonă sensibilă -firmele de dimensiuni mai reduse trebuie să evite să îşi creeze o poziţie de dependenţă economică. Aici este important rolul de prevenţie al autorităţilor, de creştere a conştientizării cu privire la această noţiune, şi mai puţin cel de sancţionator, care ar putea îngreuna eficienţa economică necesară unei bune funcţionări a pieţei. Samsung desfăşoară intern un program complex de asigurare a conformării, care include atât sesiuni dedicate de formare în domeniul legislaţiei aplicabile, cât şi ajutor acordat angajaţilor în ceea ce priveşte înţelegerea şi aplicarea unor noţiuni care depăşesc aria lor de activitate.

Economia Chinei va deveni cea mai mare din lume în jurul anului 2035

GOLDMAN SACHS ANTICIPEAZĂ: Economia Chinei va deveni cea mai mare din lume în jurul anului 2035

A.V.Internaţional / 12 decembrie 2022

Economiile emergente, în special cele puternice din Asia, vor ajunge din urmă ţările mai bogate În 2050, primele cinci mari economii ale lumii vor fi China, SUA, India, Indonezia şi Germania 

Anii cu cea mai rapidă creştere economică au devenit, probabil, deja istorie, expansiunea la nivel global încetinind pe măsură ce creşterea populaţiei slăbeşte, potrivit unei analize Goldman Sachs Research, care menţionează, însă, că economiile emergente şi, în special, puterile din Asia, vor ajunge din urmă cu ţările mai bogate.

Incidentele cibernetrice produc "găuri" majore în bugetele companiilor

Incidentele cibernetrice produc "găuri" majore în bugetele companiilor

O.D.Companii / 12 decembrie 2022

Companiile au o problemă majoră cu atacurile cibernetice, costurile pentru combaterea/rezolvarea problemelor de acest gen fiind tot mai mari. Costul unui incident cibernetic pe care o organizaţie medie din ţara noastră îl plăteşte este de aproximativ 750.000 de lei, a declarat Dan Cîmpean, directorul general al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

Finalul anului 2024, limită pentru adoptarea standarului unic la încărcătoare

TEHNOLOGIE Finalul anului 2024, limită pentru adoptarea standarului unic la încărcătoare

O.D.Companii / 12 decembrie 2022

Lungile discuţii legate de standardul unic pentru încărcătoarele gadgeturilor au fost finalizate cu o dată concretă. Peste doi ani, un singur tip de cablu USB va fi suficient pentru un utilizator. După ce a adoptat hotărârea care impune USB-C drept standard unic de alimentare pentru un mare număr de dispozitive electronice, Uniunea Europeană a stabilit acum şi ultima zi pentru adoptarea tehnologiei.

Sursă foto: Facebook / Ateneul Naţional din Iaşi

Directorii tenori fac săli pline la Iaşi

O.D.Cultură / 12 decembrie 2022

Directorii cântă bine la Iaşi, iar publicul demonstrează că au şi succes. Peste 2.000 de bilete au fost vândute la cele patru spectacole "3 tenori ieşeni", care urmează să fie susţinute, în perioada 16 - 18 decembrie, de Andrei Apreotesei, Andrei Fermeşanu şi Florin Guzgă, alături de invitaţii lor, la Sala Unirii.

Sursă foto: https://www.mngairlines.com/

MNG Airlines din Turcia se va lista la New York, în 2023

A.V.Internaţional / 12 decembrie 2022

Operatorul turc de transport aerian de marfă MNG Airlines intenţionează să se listeze la Bursa de Valori din New York (New York Stock Exchange - NYSE) în urma unei fuziuni în valoare de 676 de milioane de dolari cu Golden Falcon Acquisition Corp., o societatee de achiziţii cu scop special (SPAC) din SUA, conform anunţului făcut săptămâna trecută de cele două părţi, preluat de ch-aviation.com.

sursă foto: Facebook / Eduard Novak

Ministrul Novak, mulţumit cu bugetul sportului

O.D.Sport / 12 decembrie 2022

Conducerea sportului autohton este mulţumită cu finanţarea pe care acest sector o primeşte de la stat pentru anul viitor. Ministrul Sportului, Eduard Novak, a anunţat că bugetul iniţial al ministerului pe care îl conduce va fi în 2023 de 581,5 milioane de lei, cu 60 de milioane în plus faţă de cel din 2022.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 12 Decembrie 2022

MACRO NEWSLETTER 12 Decembrie 2022

Macroeconomie / 12 decembrie 2022

Preţurile de consum din Irlanda şi-au temperat creşterea anuală în noiembrie 2022, până la 8,9% de la 9,2% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,3%, după un avans de 1,6% în luna anterioară.

Creşteri pe linie pentru indici

BVB Creşteri pe linie pentru indici

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 12 decembrie 2022

Acţiunile Fondul Proprietatea - pe prima treaptă în topul lichidităţii 

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în sesiunea de tranzacţionare de la finele săptămânii trecute, într-un context general pozitiv pentru pieţele...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo