OPINII Boicotul neputincioşilor

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Politică / 12 decembrie 2022

Boicotul neputincioşilor

În legătură cu neadmiterea României în Schengen s-au vehiculat prin media trei scenarii mari, cu ceva variaţiuni fiecare.

Ar fi vorba de influenţa rusească asupra Austriei, pentru a dezbina Europa. Apoi starea proastă din sondaje a coaliţiei la putere în Austria a determinat învârtoşarea antiromânească pentru un beneficiu electoral în ianuarie. În sfârşit, coridorul româno-bulgar ar fi fost cam riscant pentru ţările bogate din Europa în faţa valului migraţionist care intră prin Turcia. Privite mai atent, niciunul din cele trei scenarii nu are substanţă.

Austria a avut mereu o componentă de influenţă rusească, de la încheierea celui de al doilea război mondial, dar în schema votului pentru Schengen intră azi şi Olanda, care mai întâi s-a îmbăţoşat împotriva României şi apoi împotriva Bulgariei, iar pe olandezi nu i-a acuzat nimeni până acum că ar fi pro-ruşi.

Similar, alegerile din Austria nu explică poziţia Olandei astfel încât cele două ţări aflate în tandem împotriva extinderii româno-bulgare par să-şi fi împărţit mai degrabă oprobiul opiniei publice din cele două ţări, pentru a nu lăsa pe umerii unei singure naţii boicoturile blajine care se pregătesc împotriva celor care au votat Nu.

România şi Bulgaria ca zid din afara spaţiului Schengen împotriva emigraţiei are cea mai multă logică din cele trei scenarii, dar până nu privim harta mai atent. Emigranţii care vin prin Turcia au în faţă două ţări - Bulgaria şi Grecia. Dacă trec prin Bulgaria, au prin România cale deschisă spre Ungaria şi Austria. Dar pot trece şi prin Grecia, fie venind din Turcia, fie venind direct pe mare şi, prin câteva state foste iugoslave, inclusiv Croaţia, ajung tot în Ungaria şi apoi în Austria. Ca să nu mai pomenim că s-ar putea ajunge în Croaţia şi direct, pe mare, dacă se trece pe sub nasul italienilor. Deci, dacă s-ar fi dorit invocarea bulevardului pentru refugiaţi, Croaţia nu trebuia exclusă. Numai că aceasta a fost inclusă, dar în Schengen.

Dacă ar fi să căutăm şi alte explicaţii, ne-am gândi la negocierile ruso-americane care au precedat invadarea Ucrainei din februarie. Ruşii au cerut atunci retragerea NATO pe aliniamentul de dinainte de 1991 şi au fost refuzaţi. NATO nu putea accepta un pas înapoi atât de mare dar, la următoarele negocieri, poate se gândeşte să accepte unul mai mic. Iar Romaia şi Bulgaria ar putea fi monede de schimb, ceea ce ar face procesul mai dificil dacă sunt deja în Schengen.

Să facem însă abstracţie de motivul real al refuzului, ne vor lămuri istoricii peste 50 de ani, şi să ne concentrăm puţin pe clasa noastră politică.

Am organizat o campanie de mobilizare a opiniei publice care se dovedeşte astăzi jalnică, n-am precupeţit niciun efort legislativ (legile justiţiei şi cedarea de suveranitate atât de comentată cu câteva săptămâni în urmă) sau de business (vezi şi nişte comenzi pentru olandezi) şi pentru ce?

Dacă politicienii noştri nu au ştiut nimic despre sucirea Austriei şi ce se pregătea în culise (cu pivotarea aparentă a Olandei, dar numai pentru a vota tot împotrivă, pretextând cu blocarea Bulgariei) e o dovadă de incompetenţă crasă din partea ministerului de externe şi a serviciilor de informaţii şi câteva capete ar trebui să cadă de pe acolo.

Dar dacă s-a ştiut şi s-a mers înainte pentru a forţa opinia publică să înghită mai uşor nişte modificări legislative dureroase (precum posibilitatea de ocolire a deciziilor CCR fără ca magistraţii în cauză să fie sancţionaţi), atunci nu mai vorbim de incompetenţă şi prostie, ci de ticăloşie de-a dreptul.

Mai nou, pentru a detensiona opinia publică, aceiaşi politicieni, proşti sau ticăloşi - cum vă place, probabil că ambele în diferite grade - au început să încurajeze boicotul afacerilor austriece. Asta după ce am consumat un spectacol inedit de operetă - relatările despre mimarea opoziţiei Germaniei care ar fi mers până la dojenirea Austriei şi chiar ameninţarea cu respingerea Croaţiei, statul lor favorit din lumea ex-iugoslavă (de ce n-au votat românii pentru respingerea Croaţiei dacă tot era clar că vom fi respinşi, cu justificarea ori toţi ori niciunul?).

Adică să nu mai alimenteze populaţia la OMV, să cumpere eventual din târgul de Crăciun de la Viena plătind în eurocenţi, să meargă la ski în Austria după 15 ianuarie, când sunt preţurile mai mici ca să îi doară, sau să îşi mute banii de la BCR la... Raiffeisen.

Cu alte cuvinte, să le scădem puţin profitul, ca să dea afară mai uşor nişte angajaţi români.

Nu pronunţă însă nimeni cuvântul naţionalizare a resurselor energetice (jumătate din gaz şi tot petrolul românesc, cât mai e, este la OMV), deşi contextul economic ar permite asta de vreme ce marile democraţii din Franţa şi Germania au cochetat cu astfel de idei recent.

Dar nu, nu putem duce boicotul atât de departe. Aşa cum nu putem boicota deciziile viitoare la nivel de UE şi NATO, nu am fi serioşi dacă am vota împotrivă până intrăm în Schangen, politicienii noştri de la PNL-PSD şi un anumit dulap săsesc se evidenţiază prin responsabilitate (ca şi prin speranţa ocupării unor posturi călduţe pe la Bruxelles după terminarea mandatelor aici).

Ca să închei, dacă ar fi să recomand la rândul meu un boicot, atunci acesta ar fi boicotul clasei politice româneşti care a gestionat butaforia intrării în Schengen 2022. Să votăm împotriva PSD-PNL la viitoarele alegeri, acesta ar fi adevăratul boicot. Şi nu va gândiţi că nu există alternativă acum, până atunci se pot construi mai multe partide şi mişcări suveraniste reale, nu cu voie de la prefectură.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. Nu asigurarior omniasing , nu mai alimentam la omv ,

    Inchidem conturile la bcr si raifaizen . Si mai vedem si altele . Huo austria!  

    1. asa este !

      Când v-o trece ranchiuna împotriva austriecilor poate va apucați cu adevărat de treabă ,că până acum doar ați fentat !.

      Mănâncă resturi austriece și mori

    Sa boicotezi companiile cu actionari austrieci, e ca si cum te-ai supara pe proful de mate pt ca te-a lasat corigent. Oare vamile nostre sunt perfecte? Oare vamile sunt de nota 10 dar am primit 4?? Intreb ca nu stiu.

    1. oare vamile austriece sunt perfecte? oare vamile ungariei si croatiei sunt perfecte ? intreb, ca nu stiu.

      probabil mai bune dc la noi.

    trebuie demolat in Romania orice investitie austriaca.

    imediat, acum, AZI!  

    mergeti la bancile austriece si mutati-va creditele si depozitele, inchideti conturile.

    imediat!  

    1. Fiecare face cum considera, dar nu e vina bcr pt ca vamile noastre nu sunt sigure. de asemenea nu cred ca i-a intrebat nimeni pe cei de la bcr sau raiffeisen daca sa intre sau nu romania in shengen. energia asta din acest boicot mai bine o punem la securizarea vamilor, pt ca altfel la anul tot austria sau alta tara ne va bloca. si iar boicotam pe altii in loc sa ne uitam in curtea noastra? securizati vamile, cine se ocupa de asta si bye. e plin de tigari de contrabanda in Romania, si am auzit si de filiere care trec imigranti peste vama in dubite cu fund dublu.

      Pui infam de sclav care pupa papucul stăpânului, asta ești ...nu ai suflet de esență tare ca românii adevarati, ai suflet de sclav confecționat din carpe

      Huooo Austria demolati băncile și afacerile austriecilor! 

      Nu am nici un suflet de sclav, dar vad realitatea si am si actiuni Petrom ca si multi alti romani de altfel. sa nu mai vorbim de angajatii acestor firme care sunt tot romani.

      Incorecta austrie va fi demolată. E atât de simplu.

    Așa cum ne-a obișnuit și cu alte abordări,CD excelează intr-o analiza pertinenta a acestui trist episod !

    Nu este cazul sa discutam despre boicot asupra austriecilor(indiferent de domeniu) dar responsabilitatea asupra eșecurilor repetate ale clasei politice românești,trebuie asumată de cei care trebuiau sa demonstreze prin fapte reale ca facem parte din Europa ! 

    1. Cd lucrează în raivarzan ...de aia pupa Austria in articolul asta

    Cristi lucrează intr-o banca austriacă - de aia e așa biased pro Austria... Puteți să ștergeți comentarii până vă plictisiți...adevărul e adevăr.

    Lucrează în Raiffeisen ... Hai , mai ștergeți și comentariul asta , bai incorectilor fata de propriul regulament.  

    Incepem un razboi de-asta economic cu austria, nu mai pupam schengen never. ca sa nu zic ca companiile lor au angajati romani, si dc nu-ti place o banca poti sa te muti, dar dc esti la bcr ma gandesc ca ti-au convenit conditiile. la fel cu petrom te pui sa cumperi benzina de la straini unguri rusi sau kazahi in loc sa iei de la petrom care-i jumate romaneasca. mi se pare ca nu mai gandim limpede

    1. Și acționarii au grijile lor. :)

    Conducatorii de ieri si de astazi ai Romaniai au fost si sunt niste impotenti, emasculati. Asa este si scumpa noastra tara, Romania astazi. Emasculata. Romani. Votati partide si politicieni emasculati in Austria, Austria, dusmanul si asupritorul de secole al romanilor si al poporului roman si asteptati-va la bunastare.

    Poporul roman, daca statul acesta nu intelege sa ne apere, poporul roman ar trebui sa declare el, razboi asupritorilor austrieci.

    AFARA, austriecii din tara! 

    Joc de glezna. Ii doare pe aia undeva. Treaba cu mutatu de la bani austriece nici nu trebuia sa existe. Trebuia sa fie tot romanu la banci romanesti (care nu ne fura). Defapt vrajeala asta se demonteaza cand gandesti ca tot romanu a cumparat pui ametiti de prin mai multe tari pt ca erau ieftini (sau galina blanca) si au murit avicolele pt ca nu mai vindeau. La fel si alte afaceri romanesti. Exemplul cu puii il dau pentru ca are efect major si in sanatatea romanilor. Credeti ca asimilati mai mult de 5 % din carnea aia care nu e buna fara condimente? Profitul se face cand creste repede si se vinde ieftin (adica tot repede). Voi doar pierdeti 95 % din bani ca sa consumati apoi hartie igienica sa trageti apa pe 95 % din ce contine carnea respectiva. Cu 5 % nu o sa tineti nici macar o raceala departe. Aveau putina dreptate aia care ziceau ca in partea asta a Europei se moare mai putin de covid. Sunt multi saraci care mananca o gaina pe luna dar gaina aia aduce beneficii mai mari decat 5 %. La sate daca nu erau asa multi pensionari nici nu se vedea covid-ul. Gata ca pierd vremea cu aia care infundau magazinele si wc-urile dupa hartie igienica.

    Cand apare unul ca Bode sa negocieze , care nu stia cum sa fie mai amabil , sa se gudure si sa fie mai servil, nu poti tratat de cat de sus ,

    Dc maine vine un anunt ca pleaca toate investitiile austrieci din romania sa vezi atuncea iarasi vaiete. oare asta vrem? sunt firme bune care participa la pib platesc taxe si dau salarii la oameni. si n-au fost intrebate despre aderarea romaniei la schengen ca dc e sa te iei dupa ce spun ar fi votat da.

    1. vin altii nici o problema , prosti ca aici nu mai gasesti ! de 30 de ani aud ca pleaca si nu a plecat nimeni .

    Bun articol! Echilibrat! Si cel mai important pune accenrul pe noi insine!

    Demult a fost depasit echilibrul competenta-incompetenta la toate nivelurile administratiei romanesti! 

    Incompetentii propusi/pusi/alesi in Parlament, Guvern, ministere, primarii, consilii locale, companii nationale, regii, pe baza de apartenenta la CNAp, AP, INR ne-au adus aici! 

    Noi, ai nostri sunt de vina toti. 

    Gradul lor de incompetenta ne distrug, ne tin deoparte de Schengen! 

    Toti comentatorii uita istoria Romaniei, salturile inainte au fost facute de generatiile fiilor boierilor scoliti in strainatate! 

    Doar Reper si Usr contin astfel de noi pasoptisti! 

    Aceste doua partide pot face o schimbare! 

    Aur e condus de un latrau....ce nu are gandire strategica, de mutari ca la sah....e buldozerist....cica sa nu mai ajutam R Moldova....cica sa boicotam.....cand sunt alte zeci de solutii muuuult mai simple si de efect....!

    De ex. Cresterea taxei de redeventa de la 4 % la 22% cat e pe plan mondial pt OMV Petrom, legiferarea neexpoetarii de gaz si petrol romanesc pt Rafinaria OMV Swechat/Vienna! 

    Austria are tot ce a vrut in Romania ar fi vrut si pastrarea redeventelor la acelasi nivel

    si cautam vinovati in tara.........câ nu au cedat sunt vinovati???? 

    Vedeti de asta este mai importanta onoarea decat banii nu conteaza cat si ce pierdem

    lectia ar trebui dată Austriei ei vor pierde oricum mult mai mult decat noi si...se vor teme si altii. 

    1. e lovitura de fenta asta cu "noi suntem vinovati"... e deturnarea furiei populare impotriva Austriei... eh uite nu o sa mearga!

      Romanii sunt extrem de furiosi pe Austria si BOICOTEAZA AFACERILE ASUTRIECE SI BANCILE AUSTRIECE! Asa, cat sa isi inghita nodul din gat cei ce dau fenta asa de frumos in presa! :)  

    Boicotul "neputinciosilor" ?

    Esti sigur prietene?  

    Bine, lasa ca mai vedem in cateva luni, dupa 1-2 trimestre de presiune economica intensa, cum e cu "neputinciosii" astia.  

    p.s. niciodata nu mi-a placut de austrieci. Sunt plini de fala si mandrie. Desi, nu au de ce, i-am cunoscut de aproape. Eh, complexe post-imperiale de indivizi frustrati.

    O sa isi ia un dos de laba de la bulgari si romani de o sa le danseze toti dintii post-imperiali in gura.  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb