GOLDMAN SACHS ANTICIPEAZĂ: Economia Chinei va deveni cea mai mare din lume în jurul anului 2035

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 decembrie 2022

Economia Chinei va deveni cea mai mare din lume în jurul anului 2035

Economiile emergente, în special cele puternice din Asia, vor ajunge din urmă ţările mai bogate În 2050, primele cinci mari economii ale lumii vor fi China, SUA, India, Indonezia şi Germania

Anii cu cea mai rapidă creştere economică au devenit, probabil, deja istorie, expansiunea la nivel global încetinind pe măsură ce creşterea populaţiei slăbeşte, potrivit unei analize Goldman Sachs Research, care menţionează, însă, că economiile emergente şi, în special, puterile din Asia, vor ajunge din urmă cu ţările mai bogate.

Goldman Sachs Research a lansat primele sale previziuni pe termen lung pentru economiile Braziliei, Rusiei, Indiei şi Chinei (BRIC) în urmă cu aproape 20 de ani, iar din 2011 şi-a extins cercetarea, incluzând mai multe ţări. Cea mai recentă versiune a analizei Goldman Sachs acoperă 104 state, iar orizontul de estimări se întinde până în 2075.

Potrivit sursei citate, creşterea potenţială la nivel mondial (rata de expansiune pe care o economie o poate susţine fără să producă prea multă inflaţie) este estimată să fie, în medie, de 2,8% anual între 2024 şi 2029, după care va scădea treptat. Acest ritm de creştere vine după o medie de 3,6% în deceniul dinaintea crizei financiare globale şi de 3,2% în cei zece ani anteriori pandemiei de Covid (măsurată pe o bază ponderată).

Goldman Sachs Research: "Expansiunea economică încetineşte pe măsură ce rata de creştere a populaţiei globale s-a redus la jumătate, în ultimii 50 de ani"

Expansiunea economică încetineşte în măsura în care rata de creştere a populaţiei la nivel mondial s-a redus la jumătate, în ultimii 50 de ani, iar acum este la mai puţin de 1%, notează analiza Goldman Sachs Research, amintind că, potrivit estimărilor ONU, numărul populaţiei va stagna în 2075. Scăderea productivităţii, generată de încetinirea globalizării, este, de asemenea, un motiv pentru care economiştii Goldman se aşteaptă ca expansiunea PIB-ului lumii să se diminueze.

"Controlul global al populaţiei este o condiţie necesară pentru durabilitatea mediului pe termen lung", spun Kevin Daly şi Tadas Gedminas, economişti ai Goldman Sachs, menţionând că o populaţie care îmbătrâneşte şi creşte mai lent va trebui să facă faţă majorării costurilor cu asistenţa medicală şi cu pensiile. Numărul ţărilor care se confruntă cu o provocare economică serioasă din cauza unei populaţii îmbătrânite este probabil să crească în mod constant, în următoarele decenii, susţin specialiştii Goldman Sachs.

Goldman Sachs Research: "Ponderea puterilor din Asia în economia mondială va continua să crească"

Economiile emergente, conduse de puterile din Asia, cresc mai rapid decât cele dezvoltate, chiar dacă expansiunea PIB-ului global real (ajustat la inflaţie) încetineşte. Ponderea lor în economia mondială va continua să crească, iar veniturile lor sunt aşteptate să conveargă încet către cele ale ţărilor mai bogate, notează analiza citată.

Conform estimărilor Goldman Sachs Research, China va depăşi SUA ca cea mai mare economie din lume în jurul anului 2035, în timp ce India este aşteptată să devină a doua mare economie din lume până în 2075.

China, India şi Indonezia au depăşit uşor previziunile lansate de Goldman din 2011, în timp ce Rusia, Brazilia şi America Latină au avut evoluţii inferioare, potrivit sursei citate.

"Ne aşteptăm ca ponderea PIB-ului global să se deplaseze mai mult către Asia în următorii 30 de ani", spun economiştii Goldman Sachs, menţionând: "Estimăm că, în 2050, primele cinci mari economii ale lumii (măsurate în dolari americani) vor fi China, SUA, India, Indonezia şi Germania. Privind spre 2075, perspectiva unei creşteri rapide a populaţiei în Nigeria, Pakistan şi Egipt implică faptul că, prin politici şi instituţii adecvate, aceste economii ar putea deveni unele dintre cele mai mari din lume".

Goldman Sachs Research: "Economia SUA a avut o evoluţie excepţională în ultimul deceniu, dar este puţin probabil ca aceasta să se repete"

Economia SUA a avut o evoluţie excepţională în ultimul deceniu: a depăşit uşor previziunile de creştere a PIB-ului real, fiind unică în rândul economiilor mari şi dezvoltate, arată analiza Goldman. Aceasta precizează: "Dolarul s-a apreciat, de asemenea, semnificativ în acea perioadă, făcând ca valoarea relativă a economiei SUA să depăşească aşteptările. Economiştii noştri spun că este puţin probabil ca o astfel de evoluţie să se repete, în parte pentru că dolarul s-a apreciat atât de mult încât este cu mult peste valoarea sa justă, bazată pe paritatea puterii de cumpărare (PPP)".

Conform raportului, "creşterea potenţială a SUA rămâne semnificativ mai mică decât cea a marilor economii din pieţele emrgente, inclusiv China şi (în special) India".

Goldman Sachs Research: "Protecţionismul şi schimbările climatice, cele mai mari riscuri pentru economie"

Economiştii Goldman Sachs cred că protecţionismul şi schimbările climatice sunt două dintre cele mai mari riscuri pentru îndeplinirea previzinilor lor economie. Raportul menţionează: "Naţionaliştii populişti sunt la putere în unele ţări, iar întreruperile lanţului de aprovizionare în timpul Covid au dus la o concentrare mai mare pe rezistenţă şi onshoring. Acest lucru a dus mai degrabă la o încetinire decât la o inversare a globalizării, dar riscurile la adresa globalizării, care au redus inegalitatea veniturilor între ţări, există. Pentru ca globalizarea să continue, va trebui să se concentreze mai mult pe împărtăşirea beneficiilor acesteia şi pe creşterea veniturilor în cadrul fiecărei naţiuni".

Pe partea de schimbări climatice, multe ţări au reuşit să decupleze emisiile de carbon de creşterea economică, ceea ce indică faptul că ar trebui să fie realizabilă şi pentru economia globală în ansamblu. Dar, asta nu înseamnă că va fi uşor, menţionează specialiştii Goldman Sachs, concluzionând: "Atingerea unei creşteri durabile necesită sacrificii economice şi un răspuns coordonat la nivel global. Ambele vor fi dificil de realizat din punct de vedere politic".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Intai sa scape de Covid in 2023...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb