Bibi Touroperator: Creştere cu 3% a interesului turiştilor pentru vacanţe în România, în prima jumătate a anului 2024

F.D.
Miscellanea / 5 august

Bibi Touroperator: Creştere cu 3% a interesului turiştilor pentru vacanţe în România, în prima jumătate a anului 2024

În această perioadă estivală, când pe Riviera Românească sunt disponibile oferte last minute pentru majoritatea hotelurilor, turiştii români par să redescopere pofta de vacanţă, totalul rezervărilor fiind cu 8% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, conform datelor BIBI Touring Touroperator, touroperator specializat pe vacanţe turistice în România.

De altfel, această creştere, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), păstrează evoluţia primei jumătăţi a anului 2024, când numărul turiştilor a fost în medie cu 3% mai mare faţă de anul trecut, sosirile înregistrate în structuri de primite turistică din România, însumând 5786 mii persoane.

În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini care au vizitat România, în primul semestru din 2024, acestea au reprezentat 18,2% din totalul cazărilor, iar durata medie a sejurului a fost de 2,1 zile, conform datelor INS.

Din perspectiva BIBI Touring Touroperator, turiştii au fost mai dornici în planificarea vacanţelor încă de la sfârşitul anului trecut, prin intermediul agenţiilor de turism, programele "Înscrieri Timpurii" fiind preferate pentru reducerile cuprinse între 20-30% sau chiar mai mult. Plata cu vouchere de vacanţă a avut o pondere de aproape 30% din totalul rezervărilor, valoarea acestora la nivel naţional în 2023 fiind de aproape 2 miliarde de lei, din care 95% fiind deja decontate.

Pentru zona de litoral în sezonul 2024, turiştii au la dispoziţie peste 4000 unităţi de cazare clasificate, cu 151.720 locuri, reprezentând 25% din totalul numărului de locuri din România. Evoluţia este cu aproape 15% mai mare faţă de 2023, această creştere datorându-se în principal unităţilor de cazare tip apartament şi camere de închiriat, conform datelor Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Staţiunile din zona de litoral care s-au bucurat în prima jumătate a anului de cel mai mare număr de turişti, au fost: Mamaia, Eforie Nord şi Venus, cu o pondere de 51% din totalul pachetelor vândute de BIBI Touroperator, în timp ce în zona de munte: Sinaia, Predeal şi Poiana Braşov au reprezentat 57% din totalul rezervărilor, iar pentru balneo: Băile Felix, Călimăneşti-Căciulata şi Băile Herculane, au avut un procent de 68%, conform datelor BIBI Touring Touroperator.

Tot în această perioadă, pentru zonele de munte - balneo, rural, oraşe şi Delta Dunării cererea a fost în medie cu 10% mai mare pentru unităţi de cazare clasificate, faţă de perioada similară din 2023. La rândul lor, vacanţele tip city-break au înregistrat o creştere cu 8%, turiştii redescoperind dorinţa pentru vacanţe în oraşe care le oferă o varietate de activităţi şi evenimente, marea majoritate dintre acestea, prin Organizaţiile locale de Management al Destinaţiei.

În primul semestru din 2024 a crescut interesul pentru ecoturism şi activităţi în natură, programele dezvoltate prin departamentul BIBI Adventures bucurându-se de o creştere cu 15% a numărului de participanţi faţă de prima jumătate a anului 2023. Printre cele mai apreciate activităţi au fost turele cu biciclete clasice sau electrice, drumeţiile pe cărări de munte, sporturile pe apă sau festivalurile tip adventures, destinate atât adulţilor cât şi familiilor cu copii.

Românii în căutare de vacanţe au acordat o atenţie sporită bugetului alocat sejurului şi raportului calitate/preţ, preferând unităţi clasificate superior, cu facilităţi şi servicii incluse. Astfel, pentru zona de litoral, turiştii au preferat în procent de 32% unităţile clasificate de 3 stele şi 41% pe cele de 4 stele, iar pentru zona de munte-balneo proporţia este constantă, cu o pondere de 43%, atât pentru unităţile de 3 cât şi pentru cele de 4 stele. S-a remarcat şi o uşoară creştere a interesului pentru hotelurile clasificate la 5 stele, aproape10% dintre turiştii români optând pentru vacanţe în aceste hoteluri.

"Prima parte a anului 2024 s-a dovedit plină de provocări pentru turismul romanesc. După un început foarte bun în ianuarie şi februarie, cu o creştere a cererii de 20% s-au înregistrat scăderi în lunile mai şi iunie şi o uşoară revenire în iulie.

Cifrele de la statistică reflectă această stagnare, sau o foarte uşoară creştere. Să sperăm că pentru ultimul semestru lucrurile se vor îmbunătăţii, având în vedere că suntem într-un an electoral iar miza va fi reprezentată de alegerile prezidenţiale şi parlamentare." a declarat Adrian Voican, preşedinte Bibi Group4 Travel."

Pentru ultimul semestru al anul 2024, BIBI Touring Touroperator estimează o creştere a tarifelor cu 5-10% faţă de perioada similară din 2023 şi o durată medie a sejurului de 2,9 nopţi pentru pentru zona de munte - balneo. Programele "Înscrieri Timpurii" pentru sărbătorile de iarnă, lansate încă de luna trecută, se bucură de un real succes, turiştii români fiind interesaţi de petrecerea Crăciunului şi Revelionului, în destinaţii cu tradiţii autentic româneşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb