BILANT SRI Băsescu cere Parlamentului să adopte Legile siguranţei naţionale

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 25 martie 2010

Băsescu cere Parlamentului să adopte Legile siguranţei naţionale

Preşedintele Traian Băsescu, prezent, la bilanţul de activitate al Serviciului Român de Informaţii (SRI) pe 2009, a făcut un apel la Parlament să accelereze procesul de adoptare a legilor siguranţei naţionale, având în vedere că proiectele au fost depuse în Legislativ în urmă cu patru ani.

Potrivit Agerpres, Traian Băsescu a declarat: "Serviciul s-a modernizat, iar Parlamentul încă nu a fost în măsură să adopte legislaţia care să vină la întâlnire cu procesul de modernizare pe care, în sfârşit, Serviciul l-a parcurs. Mă refer la modernizarea, în mod deosebit, şi în zona misiunilor".

Şeful statului a subliniat "necesitatea absolută" a modernizării legislaţiei şi a adăugat că ţara noastră are o legislaţie care a fost concepută la începutul anilor 90 şi care nu mai corespunde misiunilor SRI după intrarea în NATO şi UE, pe fondul dezvoltării prezenţei militarilor americani în bazele româneşti sau al dezvoltărilor legate de scutul anti-rachetă.

"Ameninţările s-au multiplicat, iar mijloacele legislative, mijloacele de acţiune ale Serviciului trebuie puse în concordanţă cu noile realităţi şi cu realităţile viitoare ale României", a subliniat preşedintele.

Pe de altă parte, Traian Băsescu şi-a exprimat convingerea că nimeni nu mai poate influenţa politic funcţionarea SRI, după ce acest Serviciu şi-a demonstrat neimplicarea politică în a doua jumătate a anului trecut.

Şeful statului a declarat: "Un lucru pe care l-am remarcat şi în intervenţia pe care am avut-o la bilanţ este a doua parte a anului trecut. Vă este cunoscută peri-oada de instabilitate politică, generată de interese de partid, de interese electorale, nu de interesul naţional. Faptul că în toată această perioadă de instabilitate politică Serviciul a rămas neutru, neimplicat politic, neangajat în informaţii strecurate la presă, neangajat de o parte sau de alta a partenerilor de dispută politică, a fost pentru mine semnalul de maturizare a Serviciului şi am convingerea că nimeni nu mai poate influenţa politic funcţionarea SRI, ca de altfel şi a colegilor de la SIE".

Cu acest prilej, Traian Băsescu a precizat că această observaţie se referă la cele două mari servicii care sunt subordonate Consiliului Superior de Apărare a Ţării (CSAT), nu şi la servicii departamentale. Traian Băsescu a apreciat că transformarea relativ rapidă a SRI într-un serviciu "modern şi inatacabil din punct de vedere al jocurilor politice" se datorează şi stabilităţii, astfel încât nu au fost schimbaţi şefii structurilor teritoriale la insistenţa partidelor.

Băsescu: SRI utilizează mijloace de culegere a informaţiilor, de la satelit până la banala ascultare a telefoanelor

Preşedintele Traian Băsescu a mai precizat că Serviciul Român de informaţii (SRI) utilizează aceleaşi mijloace de culegere a informaţiilor ca şi celelalte servicii de informaţii moderne din lume, de la satelit până la banala ascultare a telefoanelor.

Şeful Statului a explicat: "Am observat că foarte mulţi au ori o tentă de ironie, ori de reproş atunci când vorbesc despre mijloacele pe care SRI le utilizează în culegerea de informaţii. Vă asigur că sunt aceleaşi mijloace pe care le utilizează toate serviciile de informaţii moderne din lume, de la satelit până la banala ascultare a telefoanelor". Şeful statului a subliniat, însă, că marea problemă este în slujba cui şi a ce sunt puse aceste informaţii şi şi-a exprimat convingerea că nimeni nu mai poate influenţa politic funcţionarea SRI şi nici a SIE. Traian Băsescu a încheiat: "Doar îi atenţionez pe cei care mai fac confuzii că fosta securitate utiliza mijloace asemănătoare pentru a susţine un regim dictatorial şi un partid unic, pe când noul Serviciu de Informaţii al României utilizează informaţia pentru apărarea legii şi pentru apărarea Constituţiei. Utilizarea informaţiei este fundamental diferită de ceea ce se făcea înainte de Revoluţie şi chiar în cursul anilor 90".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb