Bilanţul deceselor în urma inundaţiilor din Republica Democrată Congo a trecut de 400

F.D.
Internaţional / 8 mai 2023

Bilanţul deceselor în urma inundaţiilor din Republica Democrată Congo a trecut de 400

Bilanţul deceselor în urma inundaţiilor care au devastat două sate în estul Republicii Democrate Congo săptămâna trecută a ajuns la 401, a anunţat luni guvernatorul provinciei, într-unul din dezastrele naturale cu cel mai mare număr de morţi din istoria recentă a ţării, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Alte trupuri neînsufleţite descoperite luni se adaugă celorlalte zeci care au fost înfăşurate în pungi şi îngrămădite în morminte comune în weekend, au afirmat surse din societatea civilă.

Satele Bushushu şi Nyamukubi din teritoriul Kalehe, provincia South Kivu, au fost inundate joi după mai multe zile de ploi torenţiale care au declanşat alunecări de teren şi au provocat ieşirea din matcă a unor râuri.

Cel puţin 176 de persoane au fost raportate decedate vineri, iar lucrătorii umanitari au continuat să caute printre ruine pentru a recupera trupurile îngropate în noroi. Alte sute de persoane sunt în continuare date dispărute.

Guvernatorul provinciei South Kivu, Theo Ngwabidje Kasi, a declarat luni pentru Reuters că bilanţul a ajuns în prezent la 401 de decese. Nu a oferit alte detalii.

''Este cea mai gravă inundaţie pe care am avut-o vreodată'', a spus reprezentantul societăţii civile Christian Zihindula Bazibuhe, adăugând că sunt în continuare trupuri care plutesc pe lacul Kivu.

Guvernul central din Kinshasa nu a comunicat deocamdată bilanţul deceselor. A trimis o delegaţie la Kalehe şi a declarat ziua de luni drept zi de doliu naţional.

Potrivit unui anunţ făcut duminică de Oficiul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al ONU (OCHA), cel puţin 270 de decese au fost confirmate până în prezent, iar peste 300 de persoane sunt în continuare date dispărute.

Circa 3.000 de familii au rămas fără locuinţe.

Temperaturile ridicate din cauza schimbărilor climatice determină creşterea intensităţii şi frecvenţei ploilor în Africa, potrivit experţilor climatici ai ONU.

Acest fenomen poate de asemenea să sporească distrugerile provocate de inundaţii şi alunecări de teren, fenomene deja frecvente în South Kivu. Urbanizarea defectuoasă şi infrastructura inadecvată cresc de asemenea vulnerabilitatea în faţa unor astfel de fenomene.

''Guvernul nu consideră subiectele de mediu o prioritate'', a spus Josue Aruna, activist pe probleme climatice din Congo, care denunţă lipsa acţiunilor guvernamentale.

Sâmbătă, Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a descris inundaţiile ca o altă ''ilustrare a accelerării schimbărilor climatice'', precum şi a impactului acestora asupra naţiunilor ''care nu au contribuit cu nimic la încălzira globală''.

Peste 8.000 de persoane au fost afectate de inundaţii în Congo, potrivit Crucii Roşii, care a precizat că dintre cele 274 de persoane înmormântate până acum, 98 au fost femei, iar 82, copii.

Congolezul Denis Mukwege, laureat al Nobelului pentru pace, a făcut apel la guvern să se asigure că victimele au parte de funeralii demne.

''Îngropaţi-le individual şi nu în morminte comune'', a scris el luni pe Twitter.

Ploile torenţiale au cauzat de asemenea inundaţii şi alunecări de teren săptămâna trecută în ţara vecină Rwanda, provocând decesul a 130 de persoane şi distrugând peste 5.000 de locuinţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb