BILANŢUL PRIMEI SESIUNI PARLAMENTARE UNINOMINALE:  Doar 1% din proiectele de lege ale parlamentarilor au devenit legi

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 8 iulie 2009

După cinci luni de "trudă" în folosul alegătorilor, primul Legislativ ales uninonimal a intrat în vacanţă. Momentul bilanţului primei sesiuni parlamentare a sosit, iar lucrurile nu stau bine deloc. Înlocuirea învechitului vot pe liste cu votul uninominal pare că nu a adus nicio îmbunătăţire a sistemului legislativ. Asta arată un raport al Institutului pentru Politici Publice (IPP) care prezintă activitatea parlamentară în sesiunea februarie-iunie 2009. Mai mult decât atât, lucrurile tind să se înrăutăţească îndeosebi în ceea ce priveşte rolul Parlamentului de putere legiuitoare, în raport cu Guvernul. În ţara noastră, legiuitorul tinde să devină Guvernul, şi nu Parlamentul, cum prevede Constituţia. Parlamentarii par mai degrabă preocupaţi să aprobe ordonanţele de urgenţă ale Guvernului decât să-şi promoveze propriile legi, lucru total anapoda într-o democraţie funcţională şi într-un stat de drept, în care ar trebui să funcţioneze principiul separării puterilor în stat.

Parlamentul este invadat de iniţiativele legislative ale Guvernului care sunt adoptate pe bandă rulantă

Din 358 de propuneri legislative ale deputaţilor, doar trei au devenit legi şi nici măcar nu au apărut toate în Monitorul Oficial

Raportul Institutului pentru Politici Publice (IPP) arată că parlamentarii uninominali sunt, în marea lor majoritate, nişte chiulangii şi că Legislativul a devenit o "maşinărie de vot", în care senatorii şi deputaţii nu se sinchisesc să depună amendamente la iniţiativele legislative ale Guvernului din raţiuni politice.

Executivul lui Boc deţine o majoritate zdrobitoare, de circa 70%, în Parlament, fapt ce pare să confirme că parlamentarii PSD şi PD-L nu prea au schimbat conţinutul iniţiativelor legislative ale Guvernului.

Directorul IPP, Violeta Alexandru, consideră că actualul mod de lucru al senatorilor şi deputaţilor compromite Parlamentul şi devine extrem de periculos pentru stabilitatea politică a ţării.

"Parlamentul a devenit o maşină de vot, în care parlamentarii nu vin cu propuneri şi amendamente la iniţiativele legislative ale Guvernului de teamă să nu deranjeze politic", a declarat Violeta Alexandru, la lansarea raportului IPP.

Reprezentanţii IPP au precizat: "Mai mult ca niciodată, la nivelul actualului Parlament se observă că acesta a devenit o maşină de vot. Parlamentul îşi pierde rolul de for al dezbaterilor legislative şi devine instituţia care aprobă ordonanţe de urgenţă. Chiar dacă putem fi de acord cu faptul că parlamentarii puterii se abţin de la a iniţia proiecte de lege întrucât dispun de pârghii în ministere prin care să propună o serie de teme în agenda legislativă, nu putem omite în acelaşi timp faptul că actualul Parlament pare o maşină de vot şi în sensul în care nu caută să îmbunătăţească sau să amendeze cu nimic textul Guvernului, ci îl adoptă ca atare".

Uninominalul, fără efect

În opinia directorului IPP, înlocuirea sistemului de vot pe liste cu cel uninominal nu a adus nicio îmbunătăţire a sistemului legislativ din ţară şi nici soluţiile mult aşteptate pentru îmbunătăţirea activităţii.

Ba dimpotrivă.

"Parlamentarii aleşi uninominal se comportă la fel cum se comportă cei care au deja în spate două-trei mandate", consideră directorul IPP, cu referire îndeosebi la absenţele de la lucrările din Palatul Parlamentului.

Potrivit IPP, odată cu schimbarea sistemului electoral în actualul Parlament conduc tot politicienii cu experienţă şi vechime cu câteva excepţii.

În raportul IPP se arată: "Faţă de aşteptările pe care societatea civilă le avea cu privire la parlamentarii recent aleşi prin vot uninominal, se constată că noul sistem electoral (asociat uninominalului) nu a adus, până în prezent, nicio îmbunătăţire la nivelul conduitei deputaţilor sau senatorilor. Devine din ce în ce mai evident că nu sistemul electoral în sine rezolvă problema acutizată a lipsei de încredere a românilor în aleşi sau problema percepţiei conform căreia parlamentarul se ocupă mai degrabă cu promovarea unor interese de grup decât cu promovarea de legi".

Catalogul cu absenţe, plin

Faptul că prima sesiune parlamentară este marcată de absenteism şi că aleşii neamului nu prea se omoară cu activitatea parlamentară nu mai miră pe nimeni.

Fenomenul este vechi iar parlamentarii găsesc, mai mereu, soluţii inventive prin care fentează orice schimbare de regulament în acest sens.

Violeta Alexandru a menţionat că IPP a propus comisiilor de regulament din cele două camere parlamantere reducerea indemnizaţiilor pentru parlamentarii chiulagii, însă, conform spuselor sale, proiectul a fost respins.

Directorul IPP a precizat: "Este îngrijorător ce se întâmplă cu Parlamentul în ţară. Din păcate, fenomentul este cronic şi se manifestă la toate palierele politice. Vom relua acest demers la toamnă, sperăm noi, cu mai mult succes. Vom face o presiune civică mai mare pe parlamentari să accepte reducerea indemnizaţiilor".

Potrivit IPP, nici propunerile legislative nu pleacă de la nevoile cetăţenilor, ci sunt preluate din şedinţele şi negocierilor partidelor din Coaliţia de la Guvernare.

Reprezentanţii IPP au explicat: "Parlamentarii, inclusiv noii veniţi, observă unde se iau deciziile, inclusiv la nivelul agendei legislative şi de aceea comportamentul lor în Parlament se caracterizează prin chiul, lipsă de atenţie, votarea după cum îi cer liderul de grup sau colegii cu influenţă în partid. Aceasta poate fi una dintre explicaţiile pentru care unii dintre parlamentari continuă să absenteze de la lucrările Camerei, pe lângă preocupările politice sau de afaceri obişnuite care <îi reţin> în afara lucrărilor Parlamentului. Pe de altă parte, aceştia sunt primii care se comportă în linia maşinii de vot, lăsând să se înţeleagă că prezenţa lor în legislativ nu va contribui, pe fond, la eficientizarea activităţii.

Cum substituie Guvernul rolul Parlamentului

Potrivit IPP, numărul total al iniţiativelor legislative a fost de 879. Din acestea, 528 provin din vechea lesislatură, iar diferenţa de 351 a fost formulată în cursul sesiunii februarie - iunie. În sesiunea parlamentară (februarie - iunie 2009), din cele 879 de iniţiative legislative au fost votate 631 (pentru 554 Camera Deputaţilor fiind Cameră decizională). Din cele 631 de iniţiative legislative votate, 273 sunt iniţiative legislative elaborate de Guvern (199 proiecte de legi pentru aprobarea Ordonanţelor de Urgenţă ale Guvernului, 18 proiecte de legi pentru aprobarea Ordonanţelor Guvernului, 56 proiecte de legi iniţiate de Guvern), iar diferenţa de 358 de propuneri legislative aparţine deputaţilor. Reprezentaţii IPP arată că din cele 358 de propuneri de lege ale deputaţilor, majoritatea se află încă in proces legislativ, doar trei devenind legi! Din cele 631 de iniţiative legislative votate au fost promulgate 246 legi. (18 dintre ele proveniind din iniţiativele legislative dezbătute şi votate de Camera Deputaţilor în sesiunea septembrie - decembrie 2008, iar 228 provin din iniţiativele legislative dezbătute şi votate de Camera Deputaţilor în sesiunea februarie - iunie 2009). Reprezentanţii IPP au declarat: "Remarcăm cu surprindere că în topul celor mai parlamentari se află numai deputaţi ce aparţin guvernului în funcţiune. Prezentam mai sus faptul că 273 iniţiative legislative elaborate de Guvern au fost votate în această sesiune. În condiţiile în care Guvernul îşi asumă prerogativa legislativă în mai mare măsură decât ar fi necesar putem afirma că Executivul - în acest caz coaliţia PD-L, PSD+PC - substituie activitate Parlamentului, deci şi a Camerei Deputaţilor". Reprezentanţii IPP nu au putut oferi şi informaţii depsre procesul legislativ de la Senat, din cauză că ele nu sunt disponibile pe pagina de internet a Camerei Superioare.

Prezenţa la vot pe partide

Potrivit IPP, în cadrul sesiunii legislative februarie - iunile 2009, media de prezenţă în Camera Deputaţilor a fost de 66%, în timp ce la Senat a fost ceva mai scăzută, de 60%. Pe partide, la Camera Deputaţilor situaţia este următoarea: Grupul minorităţilor 77%, PD-L (72%), UDMR (71%), PSD (63%) şi PNL (57%). La Senat, situaţia prezenţelor este următoarea: PD-L (70%), Grupul minorităţilor (65%), UDMR (58%), PSD (56%) şi PNL (50%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb