Bîlteanu şi Lakis, încă 30 de zile în arest

ADINA ARDELEANU, LOREDANA DUMITRAŞCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 ianuarie 2015

Bîlteanu şi Lakis, încă 30 de zile în arest

ASF analizează concertarea găsită de procurori la SIF Banat Crişana

Actualizare 22:25 Bîlteanu şi El Lakis au contestat decizia CAB de prelungire a arestului

Dragoş Bîlteanu şi Najib el Lakis au contestat astăzi măsura luată de Curtea de Apel Bucureşti, care a decis ieri prelungirea arestului celor doi cu încă 30 de zile. Decizia instanţei putea fi contestată în termen de 48 de ore.

---

Dragoş Bîlteanu şi Najib el Lakis vor mai petrece în arest încă 30 de zile, potrivit deciziei Curţii de Apel Bucureşti, care a prelungit, ieri, măsurile preventive adoptate, la începutul lunii decembrie, într-un caz în care cei doi oameni de afaceri sunt acuzaţi de delapidarea SIF Banat Crişana, manipularea pieţei de capital şi spălare de bani.

Instanţa a respins cererile inculpaţilor de înlocuire a măsurii arestării preventive, decizia putând fi contestată în termen de 48 de ore.

Marian Nazat, avocatul celor doi, nu ne-a răspuns până la închiderea ediţiei solicitării să comenteze situaţia.

Procurorii susţin că Dragoş Bîlteanu şi Najib el Lakis au delapidat SIF1 Banat-Crişana, după cum reiese din referatul întocmit, prin preluarea "Azuga Turism", cu ajutorul avocaţilor Nicolae Mergeani şi Victor Prodan, banii obţinuţi din această afacere fiind utilizaţi pentru consolidarea poziţiei în acţionariatul SIF1, cu depăşirea pragului legal de deţinere (de 5%). Cei doi avocaţi sunt anchetaţi sub control judiciar.

Bîlteanu şi Lakis au fost reţinuţi, pe 8 decembrie, în urma unor percheziţii efectuate de procurorii DIICOT la sediile SIF Banat-Crişana, SIF Muntenia şi Swiss Capital.

Anchetatorii au susţinut că Dragoş Bîlteanu deţinea concertat împreună cu alţi acţionari, peste 25% din acţiunile SIF1, controlând, astfel, compania. Titlurile ar fi deţinute prin Oshia Holdings Limited (4,99%), Aris Capital SA (4,55%), Macelia Investments Limited (4,4%), Monticlifti Management Limited (2,53%), Torch Invest SA (2,51%), Smart Capital Investments (4,45%) şi SIF Muntenia (2,18%).

În aceste condiţii, reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară ne-au transmis că analizează acţionariatul SIF Banat-Crişana, ca să vadă dacă a fost depăşit pragul limită legal de deţinere, de 5%: "Autoritatea de Supraveghere Financiară ne-a transmis că analizează în prezent structura acţionariatului emitentului SIF Banat-Crişana, în vederea identificării posibilei incidenţe a dispoziţiilor art. 286 ind. 1 din Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

În situaţia în care, în urma investigaţiilor derulate, vor fi adoptate măsuri de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, acestea vor fi făcute publice, conform prevederilor legale în vigoare".

Practic, ASF nu are de analizat decât documentele procurorilor, în contextul în care acţionarii SIF Banat-Crişana urmează să fie convocaţi cât de curând, acest lucru fiind cerut chiar de Autoritatea de Supraveghere Financiară, după ce le-a retras avizele pentru funcţia de administrator SIF1 Banat-Crişana lui Dragoş Bîlteanu şi lui Najib el Lakis.

Procurorii au mai aratat că, în contextul listării Globalworth, fondul de investiţii imobiliare înfiinţat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, acesta s-ar fi înţeles cu Dragoş Bîlteanu ca SIF1 Banat-Crişana şi SIF4 Muntenia să investească în unităţile fondului. Ulterior, fondul a preluat Bucharest Tower Center, din Piaţa Victoriei, unde Dragoş Bîlteanu controla 50% din acţiuni.

SIF1 Banat-Crişana a transmis că nu a tranzacţionat niciodată, nu a deţinut şi nu deţine nici în prezent acţiuni emise de fondul Globalworth Real Estate Investments, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, iar Ioannis Papalekas a informat board-ul Globalworth că nu este investigat de procurori în caz.

Ioannis Papalekas s-a delimitat, de fostul său partener de afaceri Dragoş Bîlteanu, într-o scrisoare deschisă, în care arată că, în ultima vreme, afacerile făcute cu fostul preşedinte al SIF Banat-Crişana se diminuaseră considerabil.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. asa m-a lasat asf sa ma judec cu majoritarul...ei pt ce (...) isi iau salariile alea nesimtit de grase?institutia asta as restructura-o doar cu tineri absolventi de facultate...sa li se dea sansa sa isi puna teoria in practica...nu ar fi mai rau ca in ultimii 10 ani....iar veniturile din amenzi, cum le-ati urmarit, spagarilor?

    1. Ai dreptate in ce spui...acuma s-au apucat de cercetat concentrarile, cand ar trebui sa se aplece asupra problematicii actuale a SIF1, cum ar fi

      - de ce nu convoaca ramasita aia de CA adunarea generala de alegeri; 

      - de ce nu cerceteaza si dansii ce s-a intamplat pe acolo, sau de ce nu solicita auditorului extern rapoarte cu privire la cele sesizate de DIICOT si presa;

      - oare ceilalte persoane care conduc acum SIF1 mai sunt compatibile cu conditiile reputationale impuse de ASF, in conditiile in care au favorizat in mod evident operatiunile de fraudare a membrilor grupului infractional; 

    Timpul trece leafa merge. Celebra tactica a functionarului roman au aplicat-o si functionarii de la ASF. Mai ales ca multi dintre ei au ajuns acolo pe tot felul de cai oculte si pe compentente de .. cumetrie. Nu stiu ce nevasta de ministru . Nu stiu ce sef , care n-a apucat sa stea nici macar 2 luni ca l-au luat procurorii. etc.etc. etc Poate reuseste dl . Negritoiu , pt care am tot respectul, sa-i mai bage in viteza. Daca era SEC-ul american cred ca deja era rasturnata fiecare piatra la SIF1 in cautarea banilor pierduti... Ai nostri cred ca n-au citit nici macar ziarele , care au scris destul pe tema SIF1 , Azuga Turism , Obligatiuni Romenergo, SIFI din Cipru .

    Bilteanu&CO erau concertati si in 2013 (detineau 8,95% din capital) si nici macar nu s-au obosit sa anunte daca au intrat in legalitate in termen, si ASF n-a avut nimic de comentat.  

    1. Daca era SEC-ul american cred ca deja era rasturnata fiecare piatra la SIF1 in cautarea banilor pierduti... Ai nostri cred ca n-au citit nici macar ziarele , care au scris destul pe tema SIF1 , SIF 4, Azuga Turism , Obligatiuni Romenergo, SIFI din Cipru, despre cumparatori si vanzatori, tranzactii dintre Iaciu si Juravle cu Bilteanu si Capital Partners, dintre Bilteanu si Ciorcila, dupaia cum a ajutat Bilteanu pe Cioricla sa consolideze pozitia la Banca Transilvania, si asa mai departe scrie in carte. Voi nu intelegeti ca Ciorcila asta declara ca este pacat pentru piata povestea cu SIF Bant dar el nu stie nimic si nu a auzit nimic, in momentul in care se tranzactioneaza si face dealuri cu Bilteanu din 2010 vine Bilteanu cumpara Cioricla, Vine Ciorcila cumpara Bilteanu. Cumpara Bilteanu actiuni SIF Banat de la Ciorcila si de la BT, Cumpara Ciorcila si BT, actiuni la BT vandute de SIF Banat si Bilteanu. si merge asa din 2010 pana anul trecut unde Bilteanu cu Ciorcila cumpara 10% din BT vandute din Bank of Cyprus in SIfuri controlate de ei doi si toata lumea nu stie nimic, nu a auzit nimic, si ASF este fericit si voi sunteti niste prostii! Haideti ma mergeti sa dormiti ca baietii au tot sub control!!!

    asf=coruptie=mafie+incompetent a

    1. Ion

      asf=coruptie=mafie=Bilteanu& Najib 

      Romania Libera si ghinion! 

    Niste gunoaie, si ei si cei care ii supravegheaza...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb