Biofarm în cifre

VALENTIN M. IONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 decembrie 2019

Biofarm în cifre

  • document ataşat Istoric date financiare
    apasă aici pentru a descărca.

    Înfiinţată în 1921, S.C. Biofarm S.A. produce medicamente generice şi suplimente, acoperind 62 de arii terapeutice cu un portofoliu de 200 de produse.

    În 2018, Biofarm avea o cotă în piaţa produselor farmaceutice din toată România de 3,5% după numărul unităţilor vândute, iar după cifra de afaceri şi cod CAEN, Biofarm ocupă poziţia a treia, în urma firmei "Terapia - o companie Sun Pharma" (filiala Sun Pharmaceutical Industries Ltd) şi Zentiva SA, dar cu puţin în faţa Gedeon Richter România SA şi Labormed Pharma SA.

    Pe piaţa OTC, Biofarm se află în competiţie cu cel puţin 14 firme mari străine, precum Solgar, Calvit, Biovea, Provita, Jarow, Swanson, Walmark, Secom, Kal, Solaray, precum şi cu firmele româneşti Alevia SRL, Dacia Plant, Herbagetica SRL şi DVR Pharm SRL care formează clusterul de la Braşov, S.C. Rotta Natura S.A., Fares.

    Medicamentele fără prescripţie medicală au o pondere de aproximativ 56% din totalul vânzărilor firmei, suplimentele alimentare 28%, iar medicamentele cu presciptie medicală 16% din total vânzări. Prin urmare, Biofarm vinde preponderent pe piaţa OTC, unde valoarea totală a cifrei de afaceri este de 3,5 miliarde lei/705 milioane euro în 2018, conform RASCI.

    Cifra de afaceri a firmei Biofarm se realizează în proporţie de aproximativ 97,8% pe piaţa internă, exporturile având o cotă redusă (2,16%). Vânzările pe piaţa externă se concentrează în spaţiul CSI şi în cinci ţări din UE, Bulgaria, Cehia, Cipru, Lituania şi respectiv Ungaria. În schimb, importurile de materii prime pentru medicamente şi suplimente au o pondere de 49% din total achiziţii, aşa încât creşterea exporturilor este esenţială.

    Potrivit propriilor raportări, vânzările Biofarm sunt afectate de taxa clawback, întrucât scoate de pe piaţă medicamente generice cu preţuri scăzute, dar cu o clientelă mare. Pe nişa suplimentelor alimentare, vânzările firmei sunt afectate de firme străine mari care domină piaţa internă, dar şi de producători de suplimente alimentare cu calitate incertă. Totodată, costurile de promovare şi menţinere în piaţă a produselor Biofarm sunt în creştere.

    Structura acţionariatului este relativ diversificată, dar dominată de societăţile de investiţii financiare create de stat: SIF Muntenia (50,98% din acţiuni), SIF Banat Crişana (23,2% din acţiuni) şi SIF Moldova (13,53% din acţiuni). Alte persoane fizice şi juridice deţin 12,19% din acţiuni. Valoarea de piaţă a firmei era de 315.320.112 lei în decembrie 2018, cu un factor Tobin Q 1,27, iar in decembrie 2019 valoarea de piaţa a firmei este de 336.998.370 lei cu un factor Tobin Q de 1,39.

    Perspectivele Biofarm sunt pozitive, întrucât piaţa OTC are încă o valoare modes-tă, dar este într-o expansiune puternică. Aşadar, Biofarm are oportunităţi de lărgire pe piaţa locală, chiar dacă există o competiţie puternică. Pe de altă parte, Biofarm trebuie să abordeze cu mai multă atenţie piaţa externă, întrucât şansele acesteia de a-şi întări competitivitatea şi cifra de afaceri ţin mai cu seamă de export.

    Evoluţia rezultatelor financiare la 30 septembrie 2019

    În perioada ianuarie - septembrie 2019, cifra de afaceri la S.C. Biofarm S.A. a înregistrat un salt de 7% faţă de primele 9 luni ale anului 2018. Din păcate, raportul financiar pe nouă luni nu evidenţiază evoluţia pe categorii de produse: medicamente fără prescripţie medicală, suplimentele alimentare, medicamente cu prescripţie medicală, pentru a vedea şi tendinţele pe latura cererii la ceea ce produce Biofarm. Veniturile din exploatare s-au majorat cu 3,7%. Profitul înainte de impozitare a crescut cu 18% faţă de septembrie 2018. Rata profitului net marginal este de 28,6%, comparativ cu septembrie 2018, când înregistra 27,6%. Deşi a scăzut uşor, rata profitului net marginal este la un nivel bun. La un EBITDA de 55.347.705 lei, marja EBITDA este de 39,5%, ceea ce este un nivel ridicat, în condiţiile în care cheltuielile cu amortizarea sunt egale cu cele din 2018, iar cheltuielile cu dobânzile nu apar, pentru că firma nu s-a finanţat în piaţă.

    În nouă luni din exerciţiul 2019, cheltuielile de exploatare au rămas constante în termeni nominali cu cele din 2018. S-au înregistrat scăderi la materii prime şi materiale consumabile (-7%), şi o majorare de 8% a cheltuielilor de personal. Eficienţa capitalului/ Return on equity - ROE este de 15,6%. Gradul de îndatorare este de 19,8%, fiind mai scăzut decât în septembrie 2018 când înregistra un nivel de 21%. Îndatorarea este scăzută, deşi pe componenţa datorii curente apare o creştere de 5,6%. Solvabilitatea globală este de 5, iar lichiditatea curentă/testul acid de 2,54 (benchmark > 1). (vezi tabelul 1)

    Situaţii financiare înregistrate în perioada ian-dec.2018

    În anul 2018, S.C. Biofarm S.A. a avut o cifră de afaceri de 184.236.168 lei, înregistrând un salt de 8,2% faţă de anul 2017. Profitul înainte de impozitare (47.173.735 lei) a crescut cu 10,5%. Marja netă a profitului/profit margin este de 20,8%, sub nivelul din anul anterior. EBITDA este de 59.232.551 lei (+19%), iar marja EBITDA 32%. Pe ansamblu, rezultatele sunt robuste. Cheltuielile de exploatare au fost de 137.187.000 lei, fiind cu 8,6% mai mari decât în anul 2017. Cheltuielile cu amortizarea (71,3%) şi cele de personal au înregistrat cel mai mare salt (18,7%), deşi nu au ponderi mari în total cheltuieli.

    Eficienţa capitalului/ Return on equity - ROE este de 17,2%, înregistrând o creştere uşoară faţă de anul anterior (3,7%). Prin comparaţie, ROE în industria pharma din SUA înregistrează un ROE neajustat de 12,55% şi ajustat de 8,27%, dar pornind de la o altă bază cu mult mai mare.

    Gradul de îndatorare este de 21%, fiind printre cele mai scăzute dintre toate firmele listate la bursa de valori. Cu toate acestea, datoriile pe termen scurt sunt relativ ridicate (crestere 31%). Solvabilitatea globală este de 4,75 , respectiv cu -16% faţă de decembrie 2017 (5,70), însă nivelul este ridicat. Rata de levier (îndatorarea totală faţă de capitalurile proprii) este de 0,17, ceea ce indică un grad de îndatorare foarte scăzut, iar pârghia financiară este de 1,17. Lichiditatea curentă/testul acid este de 3,06, în creştere cu 13%, faţă de decembrie 2017 (2,71). (vezi tabelul 2)

    Guvernare corporativă

    Guvernarea corporativă a firmei este structurată pe sistemul unitar, având cinci administratori, dintre care nici unul nu este independent. Faptul că administratorii nu sunt independenţi nu este o problemă care să afecteze în vreun fel performanţa firmei. Nu este clară separarea între control şi management, întrucât directorul general poate fi preşedintele consiliului de administraţie.

    Consiliul de administraţie îndeplineşte competenţe de planificare strategică, în politici financiare, precum şi în toate domeniile enumerate de Legea nr.31/1990. De pildă, consiliul de administraţie numeşte/revocă directorii şi stabileşte parametrii relaţiei principal - agent. Administratorii sunt numiţi de adunarea generală a acţionarilor. Cos-turile de monitorizare ce privesc administratorii şi costurile de angajament/"bonding costs" pentru agenţi/directori sunt prezentate la nivel agregat în rapoartele anuale ale firmei. Există o clauză în actul statutar care stabileşte diferenţa între costurile de angajament (ale preşedintelui consiliului de administraţie) şi costurile de monitorizare (ale celorlalţi administratori) fixată procentual. De asemenea, mai există câteva clauze în politica privind remunerarea care fac trimitere la actul constitutiv al firmei.

    La nivelul firmei nu funcţionează efectiv vreun comitet de remunerare sau de audit. Clauze privitoare la dreptul de vot şi informarea acţionarilor la modul de principiu sunt incluse în actul constitutiv, iar distribuţia dividendelor într-un document separat care fixează politica generală de distribuţie.

    Codul de guvernare corporativă dublează în mare parte clauze din actul constitutiv al firmei şi din Legea nr.31/1990. Există dispoziţii în codul de guvernare corporativă privitor la conflictul de interes, ceea ce este un punct pozitiv, dar nu sunt reguli privind managementul riscului. Condiţiile impuse de BVB privitoare la guvernarea corporativă sunt în mare parte respectate şi incluse în declaraţia de conformitate anuală.

    Codul de guvernare corporativă ar trebui atent redactat, amendat şi actualizat, întrucât conţine prevederi care fac referire la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (pag.5 la dreptul de vot conferit de o acţiune).

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    IBC SOLAR
    rpia.ro
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    26 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
    Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    energyexpo.ro
    cnipmmr.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb