Birocraţia ucide dorinţa cetăţenilor din Emiratele Arabe Unite să vină în România

MARCELA GANEA, reprezentant al agenţiei de presă emiriane WAM la Bucureşti
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 februarie 2014

Birocraţia ucide dorinţa cetăţenilor din Emiratele Arabe Unite să vină în România

Cetăţenii Emiratelor nu vor mai avea nevoie de viză ca să călătorească în Uniunea Europeană, potrivit unei ştiri din 13 februarie a WAM, agenţia de presă a Emiratelor Arabe Unite.

Cu o zi înainte, Comisia pentru Libertăţi Civile a Parlamentului European ratificase acordul dintre Parlamentul European şi Preşedinţia Greacă a Uniunii Europene privind scutirea Emiratelor Arabe Unite de viză pentru spaţiul Schengen. La 5 februarie, Comisia pe probleme de Securitate şi Politici a UE votase scutirea de viză pentru cetăţenii acestei ţări. Parlamentul European îşi va da votul final în aprilie.

Succesul va permite cetăţenilor din EAU să circule liber către cele 28 de state Schengen, declara, în decembrie 2013, Sulaiman Hamed Salem Al Mazroui, şeful misiunii EAU la Uniunea Europeană, după ce devenise evident că Uniunea Europeană va renunţa la viza impusă EAU. Domnia sa îşi exprima speranţa ca cetăţenii din EAU să nu mai aibă nevoie de viză pentru şederi pe termen scurt de 90 de zile în zona Schengen, indiferent dacă motivul sunt afaceri, turism sau scopuri personale.

Dacă acest lucru devine realitate, EAU ar putea fi prima ţară arabă, a doua în Orientul Mijlociu după Israel, şi a treia ţară islamică după Brunei şi Malaezia, ai cărei cetăţeni beneficiază de scutire de viză. Mai mult, Marea Britanie a anunţat că cetăţenii EAU nu mai au nevoie de viză pentru vizite mai scurte de 6 luni.

Acest succes politic are un substrat economic. Trebuie menţionat că schimburile comerciale dintre EAU şi UE au crescut în 2012 cu 9,7%, ajungând la 45,4 miliarde euro, conform datelor UE, iar EAU reprezintă hub aerian pentru 500 de linii aeriene regulate pe săptămână.

În luna mai 2013, EAU, prin glasul ministrului de externe, Şeicul Andullah Bin Zayed Al Nahyan, anunţaseră că vor impune vize ţărilor care nu vor trata EAU în acelaşi spirit permisiv, care vor întârzia nejustificat acordarea vizei şi că, mai mult, vor impune vize chiar diplomaţilor. La 20 decembrie 2013, ziarul ArabNews anunţa un alt pas pentru asigurarea circulaţiei libere a cetăţenilor din Golf. Ţările din Golf intenţionează astfel să instituie un regim de viză unică până la mijlocul anului 2014 pentru a permite expaţilor şi oamenilor de afaceri din Golf să circule liber în ţările Consiliului de Cooperare a Golfului. Miniştrii de interne ai celor 6 ţări ale Consiliului de Cooperare a Golfului lucrează în prezent la acest proiect, efortul fiind în special punerea la punct a unei baze de date centralizate, care doreşte să dea un impuls turismului şi afacerilor din regiune prin eliminarea birocraţiei, după cum a declarat Abdul Rahim Hassan Al-Naqi, secretar general al Camerelor de Comerţ şi Industrie ale Consiliului de Cooperare a Golfului.

Proiectul ar facilita şi circulaţia celor aproximativ 15 milioane de străini din Golf, expaţi care trăiesc şi muncesc acolo şi care reprezintă 31% din populaţia Golfului. Arabia Saudită, de exemplu, are cel mai mare număr de expaţi, 9 milioane, în ciuda procedurii de acordare a vizei foarte stricte.

Acordarea unei vize comune în cadrul Consiliului de Cooperare a Golfului nu ar înlocui vizele acordate individual de state, însă ar elimina cozile şi timpul pierdut la controlul paşapoartelor în cazul deplasărilor în interiorul Consiliului de Cooperare a Golfului.

De reţinut că cetăţenii celor 26 de ţări Schengen precum şi SUA , Marea Britanie, Japonia Coreea de Sud şi Malaezia nu au nevoie de viză pentru a intra în EAU, Qatar, Oman şi Bahrain. Au nevoie unele ţări de viză în Arabia Saudită şi în Kuwait.

România, de exemplu, are nevoie de viză în EAU, dar este mai degrabă o formalitate, şi în Arabia Saudită, dar nu în Kuwait.

Formularul de viză al ambasadei EAU la Bucureşti include 8 întrebări: datele personale şi doar două chestionări privind deplasarea - scopul şi adresa în EAU pe perioada şederii. Este necesar un document suplimentar din care să reiasă scopul vizitei, iar viza se acordă în maximum o săptămână.

Formularul de viză al Ambasadei României la Dubai este o reduplicare a formularului de viză Schengen distribuit de ambasade din spaţiul Schengen şi include 48 de întrebări. De la 1 la 17, datele personale, în detaliu, inclusiv, de exemplu, starea civilă, faptul că eşti separat, divorţat sau văduv, sau celibatar, iar de la 17 la 48, întrebările includ nenumărate detalii privind scopul şi derularea vizitei, de exemplu modul de susţinere financiară a călătoriei, modalităţi de plată, enumerându-se toate instrumentele de plată posibile: cash, cecuri de călătorie, cărţi de credit, cazarea plătită etc. Sunt necesare documente suplimentare: fie invitaţie de la persoana fizică gazdă, întocmită la notar, în care gazda îşi ia răspunderea totală privind invitatul său, fie invitaţie de la o instituţie. De asemenea, este nevoie de dovada finanţelor necesare pentru perioada călătoriei, dovada cazării şi dovada transportului. Viza se acordă în două săptămâni conform procedurii. În practică, însă, viza se acordă şi în 6 săptămâni sau nu se acordă deloc. Şansele sunt mult mai mari dacă invitaţia este făcută de o persoana fizică.

Trebuie menţionat că cetăţenilor EAU le este foarte greu să înţeleagă birocraţia. În timp ce vechea Europa simte încă nevoia multor hârtii ştampilate şi purtătoare de semnături multiple, EAU este o ţară tânără, de doar 42 de ani, cu reguli foarte stricte, dar foarte pragmatică şi total lipsită de birocraţie în instituţiile sale.

Birocraţia ucide deseori dorinţa cetăţenilor din Emirate de a veni în România. Din discuţii personale reiese că ei renunţă deseori să vină în România şi merg în spaţiul Schengen chiar şi pentru a se întâlni cu oameni de afaceri români, deoarece obţinerea vizei pentru România durează prea mult, chiar şi 5 săptămâni, şi chiar pentru cetăţeni ai EAU care au mai venit anterior în România.

Faptul că EAU vor beneficia de scutirea de viză Schengen ar trebui să dea prilejul unei reflecţii profunde şi nuanţate şi pentru România, în ce priveşte procedurile sale de acordare a vizelor pentru cetăţenii din EAU, şi din Golf în general, având în vedere evoluţia economică a acestui stat şi importanţa geopolitică din ce în ce mai mare pe care o capătă.

UE a dovedit că gândeşte pragmatic şi încurajează circulaţia liberă pentru a stimula economia şi comerţul prin schimburi cu o regiune a lumii care dispune de un potenţial extraordinar în acest sens şi care are nevoie de expertiza Europei.

Motivaţia securizării frontierelor păleşte uşor în faţa motivaţiei economice.

Trebuie reţinut faptul că EAU şi ţările din Golf, în general, sunt ţări extrem de bine securizate de autorităţile locale prin echipamente sofisticate şi personal bine instruit în acest sens. Astfel că dincolo de abilităţile birocratice de gestionare a dosarelor de acordare a vizelor, diplomaţia română va trebui să înveţe să îşi învingă temerile privind securitatea, să discearnă cu mai mare abilitate potenţialul adevărat pericol la adresa securităţii naţionale şi a spaţiului Schengen, şi să privească cu mai mult curaj avantajele economice.

Într-o carte devenită celebră în spaţiul academic pentru acurateţea cu care descrie tendinţa contemporană de a militariza viaţa şi spaţiul în care trăim (Cities under Siege : The New Military Urbanism), autorul Stephen Graham explică faptul că statele occidentale şi-au dezvoltat o frică autoindusă privind potenţiale pericole şi au creat o doctrină de securizare a lumii şi a vieţii din ce în ce mai militaristă, din dorinţa de a identifica eventualii insurgenţi, terorişti şi alte pericole în hăţişul şi haosul vieţii urbane cotidiene în care sunt greu de depistat printre populaţia de bună credinţă. Autorul Stephen Graham atrage însă atenţia cu înţelepciune că această teamă este în mare parte rodul imaginaţiei şi că decurge din obişnuinţa moştenită din timpul Războiului Rece de a vedea întotdeauna duşmani ascunşi, de a ne hrăni această teamă şi de a-i răspunde prin dovezi de omnipotenţă high- tech, uitând uşor de drepturile omului, printre care cel la liberă circulaţie, şi de interesele economice reciproce cu o zonă a lumii care ne-ar putea asigura un nou impuls.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. personal nu sant de acord avand in vedere inclinatia acestora spre terorism

    1. Nu este adevarat ca viza pentru Emirate este o formalitate. Este foarte greu de obtinut, si costa extrem de mult (120 euro).

      Ar trebui ca Romania sa se opuna eliminarii vizelor pentru cei din golf. 

      dl Petru, va rog sa imi permiteti sa va intreb daca ati fot vreodata in Golf?? banuiesc ca nu...dupa raspunsul dvs..altfel v-ati fi dat seama de diferente..este ca si cum ati spune ca detinatorii de pasaport romanesc sunt la ferl, indiferent de apartanenta etnica, nu??

      dl Costin, va rog frumos sa precizatri ce anume eveniment terorist a fost manifestat de vreun cetatean din Emirate ! data exact si evenimentul! Va multumesc frumos!

    nu este adevarat. viza se obtine foarte greu. de fapt eu am si renuntat la o excursie in dubai din cauza imposibilitatii de o obtine viza fara sa apelez la o agentie. si inca ceva: nu exista un site functional al ambasadei EAU daramite un formular de viza. de fapt cand am sunat acolo mi s-a spus ca ambasada mi-au spus ca ambasada nu acorda viza.

    1. Buna ziua Dl Stan va rog frumos sa imi prcizati la ce data ati sunat la ambasada SUA si vi s-a spus ca nu acorda viza? o sa verific cu personalul. Conform regulamentului ambadadei EAU la Bucursi, acest lucru ar fi imjposibil. Probabil ati format alt numar...

    Am avut surpriza sa constat ca pretul vizei de tranzit pt EAU variaza in Romania; asa cum mi-a spus o domana de la liniile aeriene Fly Dubai "este o piata libera", cu alte cuvinte vindem viza ca la piata :) De la Ambasada EAU in Bucuresti mi-au spus ca nu ofera viza de transit (curios - liniile aeriene dadeau si doar nu "faceau" viza in birou!) si ca pot obtine viza in aeroport si costa 20 USD. Surpriza a aparut in aeroport unde viza se calculeaza pe ore si mi-au cerut 105 USD pt 9 ore si am fost avertizata ca daca depasesc cele 9 ore voi plati o diferenta! Poveste din decembrie 2012

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb