Biroul de ţară al OMS România discută astăzi într-un workshop de acoperirea vaccinală pentru refugiaţii ucraineni

A.C.
Miscellanea / 4 iulie 2023

Biroul de ţară al OMS România discută astăzi într-un workshop de acoperirea vaccinală pentru refugiaţii ucraineni

Principalele bariere ce apar în calea acoperirii vaccinale a refugiaţilor, cum ar fi diferenţele dintre cele două ţări în ceea ce priveşte programele de vaccinare de rutină şi dezinformarea privind vaccinarea în cadrul populaţiei ucrainene, au fost discutate săptămâna trecută în cadrul workshopului "Modalităţi de consolidare a acoperirii vacinale pentru refugiaţii ucraineni", organizat de biroul de ţară al OMS România, în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) şi sub patronajul Ministerului Sănătăţii. Cu această ocazie, a fost lansat şi "Îndreptarul de vaccinare în cabinetul medicului de familie", o carte dedicată practicii de vaccinare în rândul medicilor de familie.

Această iniţiativă a fost organizată cu sprijinul Senatului României, Colegiului Medicilor din România şi Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

"Vaccinarea la momentul potrivit are un mare potenţial de reducere a gravităţii bolilor. România a făcut progrese în domeniul imunizării, însă mai sunt multe ţinte de atins la nivelul întregii regiuni europene. Deplasarea populaţiilor pune la încercare sistemele de sănătate, care se confruntă deja cu reticenţa faţă de vaccinare. Cu toate acestea, profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt cel mai puternic aliat al nostru în promovarea acoperirii vaccinale şi în combaterea dezinformării cu privire la imunizare. Suntem recunoscători partenerilor noştri naţionali şi lucrătorilor din domeniul sănătăţii din România pentru munca depusă pentru a asigura accesul tuturor la vaccinurile care salvează vieţi", a declarat dr. Caroline Clarinval, reprezentantul OMS şi şefa Biroului de ţară al OMS.

De asemenea, dr. Valeria Herdea, preşedintele AREPMF, a menţionat: "Eradicarea bolilor infectioase cu evoluţie severă rămâne un deziderat al oricărei societăţi moderne. Viziunea pe termen lung implică dezvoltarea de programe educaţionale medicale în şcoală, adresate femeii însărcinate şi continuate pe întreg parcursul vieţii de adult. Accesul fiecărei persoane la servicii de prevenţie, comunicarea respectuoasă, clară, transparentă către populaţie a riscului de boală infecţioasă în absenţa vaccinării, înţelegerea faptului că fiecare dintre noi este responsabil pentru sănătatea lui, dar şi a comunităţii în care traieşte, aprovizionarea vaccinală continuă şi legislaţia protectivă în domeniul vaccinării, rămân pietre de temelie în prevenţie". 

Evenimentul a avut loc la Palatul Parlamentului, în format hibrid, cu 100 de invitaţi prezenţi în persoană şi peste 150 de medici de familie din România care au participat la sesiunea online. Printre cei prezenţi s-au numărat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii , prof. univ. dr. Adrian Cercel, preşedintele Comisiei de Sănătate din Senatul României, prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, precum şi specialişti nationali şi internaţionali din domeniu.

Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la înfiinţarea OMS şi, ca parte a seriei de activităţi organizate de Biroul de ţară al OMS în România, acest eveniment este un prilej de a celebra realizările OMS în promovarea sănătăţii şi a justiţiei, în combaterea inegalităţilor în materie de sănătate şi în promovarea gradului de vaccinare la nivel mondial.

De la înfiinţarea OMS în 1948, lumea a făcut progrese majore în domeniul sănătăţii publice, astfel se salvează milioane de vieţi. Eforturile de eradicare a variolei şi reducerea cu 99% a incidenţei poliomielitei reprezintă un bun exemplu al importanţei vaccinării şi al succeselor înregistrate la nivel mondial.

Aceste eforturi trebuie să continue, iar un pas important în această direcţie este asigurarea accesului refugiaţilor la serviciile de sănătate, inclusiv la vaccinare, care protejează atât populaţia strămutată, cât şi naţiunile gazdă de principalele boli care pot fi prevenite prin vaccinare, cum ar fi COVID-19, poliomielita, tuberculoza (TB) şi rujeola.

Workshopul organizat de OMS România şi AREPMF, sub patronajul Ministerului Sănătăţii, a contribuit la îmbogaţirea cunoştinţelor despre cerinţele de vaccinare pentru refugiaţii ucraineni şi despre diferenţele dintre programele de vaccinare din România şi Ucraina în rândul medicilor de familie din ţară. De asemenea,  evenimentul a facilitat înţelegerea nevoilor de sănătate ale refugiaţilor ucraineni şi a barierelor întâlnite de aceştia în calea accesului la asistenţă medicală, precum şi prezentarea unor modalităţi de abordare a îngrijorărilor sau a dezinformării legate de vaccinare.

Biroul OMS în România a fost înfiinţat în 1990 la Bucureşti pentru a desfăşura o serie de activităţi în domenii prioritare: consolidarea accesului la medicamente accesibile şi de calitate; asistenţa medicală primară, inclusiv cea comunitară; îngrijirea mamei şi copilului; sănătatea reproducerii şi planificarea familială; sănătatea mintală; prevenirea, supravegherea şi controlul HIV/SIDA, tuberculozei şi hepatitelor.

Principalul obiectiv al Biroului de ţară este de a sprijini Ministerul Sănătăţii şi Guvernul României în dezvoltarea politicilor de sănătate, îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei şi răspunsul la urgenţele multiple.

Pandemia COVID-19 şi alte situaţii de urgenţă în domeniul sănătăţii, crizele umanitare şi climatice care se suprapun, constrângerile economice şi conflictele au făcut ca drumul fiecărei ţări către implementarea conceptului de #SănătatePentruToţi să fie tot mai urgent. OMS şi autorităţile din România colaborează pentru ca toţi oamenii  să fie protejaţi de urgenţe si să ducă o viaţă sănătoasă şi împlinită, într-o lume paşnică, prosperă şi durabilă.

AREPMF (Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie) este o organizaţie neguvernamentală dedicată promovării şi dezvoltării profesionale şi ştiinţifice a practicii pediatrice a medicinei de familie din România. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb