Actualizare 21:06
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a constatat, azi, că a fost "o eroare" că proiectele de lege de modificare a legii ANI au fost trecute în plen ca adoptate tacit, deoarece, procedural, Senatul este prima Cameră sesizată, transmit surse din presă.
"A fost o eroare. Senatul este prima Cameră sesizată cu aceste proiecte. S-a constatat în Biroul Permanent că Senatul trebuie să fie prima Cameră sesizată în legătură cu acest proiecte şi atunci au fost trimise la Senat, iar apoi, vor veni la Cameră în calitate de cameră decizională", a explicat, după şedinţa Biroului Permanent, secretarul Camerei, deputatul Niculae Mircovici.
(Alexandru Costea)
-------------
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat tacit miercuri proiectul de lege iniţiat de senatoarea PC Cristiana Anghel, potrivit căruia persoanele condamnate definitiv şi cele faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese sau a incompatibilităţii să nu li se interzică să ocupe funcţii sau demnităţi publice electorale timp de trei ani.
Proiectul de lege modifică legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice şi pe cea privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate.
Actul normativ prevede că "persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit alineatului 1 sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia de demnitate publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului".
Proiectul mai prevede că, dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie care a generat starea de incompatibilitate ori existenţa conflictului de interese pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.
În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de trei ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate.
Proiectul de lege va pleca la Senat, care este cameră decizională.