Biserica Naşterii Domnului, construită în secolul al IV-lea pe locul în care, potrivit tradiţiei creştine, s-a năs-cut Iisus Hristos, a fost retrasă în aceas-tă săptămână de UNESCO de pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol, după lucrări de restaurare.
Situată în centrul oraşului Betleem, în Cisiordania ocupată, biserica, precum şi traseul de pelerinaj, au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO în 2012.
Este vorba despre primul sit palestinian înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în pofida opoziţiei Israelului şi a Statelor Unite. Monumentul a fost înscris în acelaşi an pe lista patrimoniului mondial în pericol, datorită gradului său de deteriorare. În anul următor, în cadrul unui acord istoric între Autoritatea Palestiniană şi cele trei Biserici (ortodoxă, catolică şi armeană) care administrează biserica, au început lucrările de restaurare.
Primul a fost reparat acoperişul, apoi mozaicurile, dezvăluite anul trecut, chiar înainte de Crăciun. Lucrările au fost supervizate de Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) şi finanţate de palestinieni, dar şi de donaţii ale unor guverne şi ale unor particulari, informează Agerpres. "Pentru a-şi motiva decizia, Comitetul a apreciat calitatea lucrărilor efectuate la Biserica Naşterii Domnului, în special restaurarea acoperişului, a faţadelor, mozaicurilor şi a porţilor bisericii", a afirmat UNESCO într-un comunicat. Construită în secolul al IV-lea de împăratul roman Constantin, modificată de împăratul Ius-tinian în secolul al VI-lea, apoi extinsă în epoca cruciadelor, Biserica Naşterii Domnului este una dintre cele mai vechi şi sacre biserici ale creştinătăţii. Miza nu este numai una istorică, religioasă şi turistică, ci şi una politică, în condiţiile în care oraşul Betleem, în care ajung peste două milioane de vizitatori pe an, este situat pe teritoriul autonom palestinian şi separat de Ierusalim printr-un zid.