Bitcoin, în cea mai slabă săptămână din acest an

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 august 2023

Bitcoin, în cea mai slabă săptămână din acest an

K33 Research: "Scăderea bruscă a preţurilor a fost determinată mai degrabă de structura pieţei decât de ştiri" Şeful Fundstrat crede că Bitcoin va depăşi 150.000 de dolari până la finele anului 2024, dacă ETF-urile pe Bitcoin spot vor fi aprobate de către SEC De la începutul anului, criptomoneda are o creştere de peste 50%, după scăderea de 64% din 2022

English Version

Bitcoin tocmai a înregistrat cel mai mare declin săptămânal din noiembrie 2022, când piaţa cripto era zguduită de prăbuşirea exchange-ului FTX, cea mai vestită criptomonedă din lume coborând brusc joia trecută sub preţul de 26.000 de dolari, nivel pe care nu-l mai atinsese de la jumătatea lunii iunie.

Printre motivele cele mai vehiculate cauze ale scăderii sunt anunţul privind vânzările de Bitcoin ale lui Elon Musk, perspectivele dobânzilor în Statele Unite sau structura şi evoluţia recentă a pieţei ce au favorizat căderea bruscă a cotaţiilor. Dar, unii analişti sunt de părere că declinul recent este ceva episodic şi văd potenţial de creştere pentru criptomonedă pe termen mediu şi lung, în primul rând pe fondul perspectivelor lansării unor ETF-uri cu activ suport Bitocoin în Statele Unite şi a aşa-numitei "înjumătăţiri" de anul viitor, conform site-urilor internaţionale dedicate zonei cripto.

Elon Musk, SpaceX şi politica monetară a Rezervei Federale

Josh Gilbert, analist de piaţă la eToro, a atribuit declinul recent al criptomonedei unui raport conform căruia, compania SpaceX deţinută de Elon Musk a vândut o parte sau întreaga sa deţinere de 373 milioane de dolari în Bitcoin, informaţie ce a apărut într-un articol din 17 august în The Wall Street Journal. "De fiecare dată când un nume important din industrie vinde Bitcoin, în special cineva atât de influent precum Musk, se pune presiune pe preţ", a spus Gilbert citat de Cointelegraph, la finele săptămânii trecute.

Conform analistului, un alt factor ce poate explica scăderea Bitcoin este schimbarea bruscă a sentimentului din piaţă, din cauza aşteptărilor privind politica dobânzilor Rezervei Federale. "În ultimele săptămâni am văzut slăbiciune în pieţele globale - în special pentru activele riscante - odată cu aşteptarea ca ratele să rămână ridicate pentru o perioadă lungă; a fost o reţetă pentru recul", a punctat Gilbert, potrivit aceleiaşi surse.

Randamentul titlurilor de stat, acţiunea "balenelor" şi vânzările în cascadă

Lewis Harland, trader la Decentral Park Capital, vede creşterea recentă a randamentelor titlurilor de stat americane printre cauzele vânzărilor din piaţa cripto. "Randamentul titlurilor cu maturitatea de zece ani a atins maximul ultimilor cincisprezece ani. Este ceva negativ (engl. bearish) pentru activele riscante, în general", a spus acesta, citat de CoinDesk.

În opinia traderului TheFlowHorse (pseudonim), scăderea bruscă sugerează o vânzare masivă realizată de actor mare al pieţei, o aşa-numită "balenă", ceea ce a pus presiune suplimentară pe derivate. "Nu a fost o cascadă naturală. Cineva mare a ieşit cu un anumit scop, punând în mişcare o cascadă de ordine de vânzare", a afirmat traderul, făcând trimitere la volumele înregistrate, conform Cointelegraph.

Levierul excesiv din piaţă şi volatilitatea redusă

Firma de analiză a pieţei cripto K33 Research este de părere că scăderea Bitcoin poate fi explicată de levierul excesiv din piaţă, potrivit Coin Desk.

"Scăderea bruscă a preţurilor cripto a fost determinată mai degrabă de structura pieţei decât de ştiri", au scris cei de la K33, într-un raport. "Ştirile despre vânzarea de Bitcoin de către SpaceX sau aşteptările privind creşterea dobânzii nu pot explica momentul sau intensitatea scăderii. Totuşi, acumularea de levier - open interest în piaţa derivatelor - a creat condiţiile perfecte pentru apariţia rapidă a unor bucle de feedback, după cum se poate vedea din lichidările masive şi scăderea ulterioară a poziţiilor open interest".

Lewis Harland de la Decentral Park Capital este de aceeaşi părere, susţinând că lichiditatea slabă a pieţei şi volatilitatea redusă din ultima perioadă au creat condiţiile favorabile unei mişcări bruşte. "Am văzut o creştere a nivelului de open interest pentru Bitcoin, cu o tendinţă către poziţiile short (n.r. în care se mizează pe scădere). Trecerea sub nivelul de 28.500 de dolari a dus la lichidări de poziţii long (n.r. în care se mizează pe creştere). Asta s-a combinat cu vânzări în piaţa spot (...)", a spus traderul, citat de Coin Desk.

Săptămâna trecută, Bitcoin a avut un declin de circa 11,5% (conform Indicelui Bitcoin al Investing.com), după o cădere puternică joi, ce a continuat vineri, pentru ca în următoarele zile cotaţia să se stabilizeze în jurul nivelului de 26.000 de dolari.

Perspectiva lansării unor ETF-uri cu activ suport Bitcoin spot, în Statele Unite

Scăderea recentă a preţului Bitcoin nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru susţinătorii cripto, care văd cotaţia celei mai importante monede digitale a lumii la peste 100.000 de dolari pe termen mediu, pe fondul apropierii unor evenimente care, teoretic, ar trebui să susţină preţul BTC.

Tom Lee, managing partner şi şeful departamentului de cercetare al firmei de analiză şi strategii de piaţă Fundstrat, crede că preţul Bitcoin va depăşi 150.000 de dolari până la finele anului 2024, dacă ETF-urile cu suport Bitcoin spot vor fi aprobate de către Comisia pentru Valori Mobiliare şi Burse din Statele Unite (SEC), scrie Cointelegraph.

Conform şefului Fundstrat, lansarea cu succes a ETF-urilor ar schimba dinamica cerere-ofertă a Bitcoin favorizând o apreciere considerabilă a preţului. "Dacă ETF-ul este aprobat, cred că cererea va fi mai mare decât oferta zilnică de Bitcoin, aşa că preţul de echilibru (engl. clearing price) ... este de peste 150.000 de dolari, poate fi şi 180.000 de dolari", a afirmat Lee săptămâna trecută la CNBC, fiind preluat de Cointelegraph.

Dar, şeful Fundstrat a subliniat că acest scenariu este valabil atât timp cât ETF-ul Bitcoin spot este aprobat în Statele Unite, deoarece în Europa deja există un astfel de instrument. În prezent, mai mulţi giganţi în administrarea activelor au depus spre aprobare la SEC cereri pentru lansarea de ETF-uri pe Bitcoin spot, inclusiv BlackRock (cel mai mare administrator de active din lume) ARK Invest, Bitwise Asset Management, VanEck sau Fidelity. Dar, este posibil ca unii să afle răspunsul SEC în 2024, deoarece supraveghetorul pieţei americane are 240 de zile în care să ia decizia finală.

"Înjumătăţirea" Bitcoin

Chiar dăcă cererile de lansare a ETF-urilor vor fi respinse, Lee tot vede o creştere considerabilă a preţului Bitcoin, provenită din următoarea "înjumătăţire" a criptomonedei, ce va avea loc în aprilie 2024. "Vom avea o nouă scădere a ofertei, aşa că preţul trebuie să crească. Dar nu va fi de şase cifre", a afirmat şeful Fundstrat la CNBC, preluat de Cointelegraph.

Adam Back, CEO al Blockstream, furnizor de tehnologii blockchain, crede că Bitcoin va atinge pragul de 100.000 de dolari în luna dinaintea "înjumătăţirii". Dar alţi analişti ai pieţei nu sunt atât de optimişti. Jesse Myer, co-fondatorul firmei de investiţii Bitcoin Onramp, a afirmat săptămâna trecută că preţurile vor reflecta noua realitate (n.r. a cererii şi ofertei) într-o perioadă de 12-18 luni de la eveniment. "Bitcoin nu va creşte la 100.000 de înainte de următoarea înjumătăţire", a spus el, conform Cointelegraph.

Aşa-numitele "înjumătăţiri" ale Bitcoin reduc cu 50% recompensele pentru minerii de Bitcoin-voluntari ce folosesc echipamente specializate pentru a valida tranzacţiile în reţeaua blockchain şi a crea noi jetoane. Scopul "înjumătăţirii" este reducerea numărului de unităţi noi de Bitcoin lansate în piaţă, ceea ce înseamnă că oferta scade. Or, teoretic, o ofertă mai redusă şi o cerere cel puţin constantă duce, de obicei, la creşterea preţurilor.

Trebuie spus că, în ultimii ani, susţinători au zonei cripto au anticipat preţuri de peste 100.000 de dolari pentru Bitcoin, dar care nu s-au materializat, cel mai ridicat nivel atins de moneda digitală fiind de aproape 68.000 de dolari, în noiembrie 2021.

Pe de altă parte, există analişti reputaţi şi figuri marcante în lumea financiară care sunt sceptici cu privire la criptomonede, fiind de părere că acestea nu pot funcţina ca mijloc de schimb, ca depozit de valoare, unii caracterizându-le chiar drept scheme ponzi.

"Criptomonedele nu au practic nicio valoare şi nu produc nimic. Nu se reproduc, nu vă pot trimite un cec prin poştă, nu pot face nimic, iar ceea ce speraţi este ca cineva să vină şi să vă plătească mai mulţi bani pentru ele mai târziu, dar apoi acea persoane are o problemă. În termeni de valoare - zero", a spus legendarul investitor Warren Buffett în 2020, la CNBC.

De la începutul anului şi până ieri la ora 13:00, Bitcoin avea o creştere de circa 57%, după ce în 2022, cea mai importantă criptomonedă a lumii a avut o cădere de 64%, potrivit datelor Investing.com

Note

1.Până acum au existat trei "înjumătăţiri" ale recompenselor Bitcoin, în 2012, 2016 şi 2020. Înainte de ultima "înjumătăţire", care a avut loc în data de 11 mai 2020, preţul Bitcoin a crescut cu 19% în cele douăsprezece luni anterioare evenimentului. Înainte "înjumătăţirii" din 9 iulie 2016, criptomoneda s-a apreciat cu 142% în acelaşi interval de timp, iar cu douăsprezece luni înaintea primei "înjumătăţiri", ce a avut loc în 29 noiembrie 2012, Bitcoin a urcat cu 384%. După "înjumătăţirea" din 11 mai 2020, criptomoneda a crescut cu 688,3% în următoarele 546 de zile, atingând un maxim record de 67.549 dolari, pe 8 noiembrie 2021. "Înjumătăţirea" anterioară, din 9 iulie 2016, a fost urmată de o creştere vertiginoasă a Bitcoin cu 2.824%, până la un maxim istoric în acel moment, de 19.065 dolari, la jumătatea lunii decembrie 2017, conform CCData. Informaţiile au fost publicate de CNBC, într-un articol din data de 12 aprilie 2023.

2.Open Interest se referă la numărul de contracte futures ale unui anumit activ financiar deţinute de participanţii pieţei. Spre deosebire de numărul acţiunilor unei companii care este constant, numărul contractelor futures variază de la o zi la alta. Într-o piaţă cu volatilitate redusă, creşterea rapidă a numărului de poziţii futures poate determina, în cazul unei vânzări operate de un jucător mare, o cădere bruscă a preţurilor. Asta pentru că, pe măsură ce preţurile scad, traderii ce au poziţii long sunt nevoiţi să vândă pentru a evita să fie lichidaţi, creându-se astfel un efect în lanţ.

3.O buclă de feedback este caracteristica unui sistem în care o parte sau toate datele de ieşire (output) sunt utilizate ca intrări (input) pentru operaţiuni viitoare. În articolul de mai sus, echipa de la K33 Research se referă la efectul în lanţ al scăderii cotaţiei Bitcoin, în care lichidarea unor poziţii duce la noi scăderi şi la noi lichidări de poziţii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Halvingul ofertei pe fondul dispariției cererii de vândfân are un efect un pic mai mic. :

    btc bubble in gold price este crash

    s c c r e t 

    a vazut cineva bula de preturi cerute in bulgaria?

    anul asta au spart norma la specula… 

    s c c r e t  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb