BlackRock, în dialog cu XTB România: Investiţiile în sănătate, inteligenţă artificială şi tranziţia către energie regenerabilă - oportunităţi strategice pentru 2025

R.S.
Piaţa de Capital / 9 ianuarie

BlackRock, în dialog cu XTB România: Investiţiile în sănătate, inteligenţă artificială şi tranziţia către energie regenerabilă - oportunităţi strategice pentru 2025

Investiţiile în sectoare cheie ale economiei, precum inteligenţa artificială şi digitalizarea, dar şi tranziţia către emisii reduse de carbon, se numără printre oportunităţile strategice pe care investitorii le-ar putea lua în considerare în perioada următoare. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile desprinse dintr-un recent webinar organizat de XTB România, la care a participat un invitat special de la BlackRock, unul dintre cei mai mari administratori de active la nivel global, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Matthias Zeinitzer, Wealth & Institutional Sales pentru Europa Centrală şi de Est la BlackRock, a discutat cu Claudiu Cazacu, Consultant Strategist la XTB România, o serie de subiecte importante din actualitatea financiară şi a analizat posibilele evoluţii în peisajul economic global, potrivit comunicatului.

Evenimentul a oferit conţinut educaţional important pentru investitorii români, care au avut ocazia să înţeleagă mai bine contextul macroeconomic actual, astfel încât deciziile financiare pe care le vor lua în viitor să fie mai bine fundamentate.

Mai jos este o parte din informaţiile prezentate în cadrul webinarului organizat de XTB România de către specialistul BlackRock.

Unde ne aflăm acum

Economia globală se află, în prezent, în proces de recuperare după două şocuri majore: pandemia şi creşterea inflaţiei, însoţită de majorarea ratelor dobânzilor. În acest context, peisajul economic trece printr-o remodelare, ceea ce înseamnă că direcţiile viitoare ale investitorilor din întreaga lume ar putea fi într-o continuă schimbare în perioada următoare.

Cu alte cuvinte, investitorii sunt încurajaţi să identifice sectoarele economiei care vor creşte în anii următori, pe măsură ce consolidează noi tendinţe, precum inteligenţa artificială, care ar putea deveni principalul motor al dezvoltării.

Factori importanţi care modelează în prezent economia

Viitorul economic este influenţat de patru factori principali care merită urmăriţi:

Demografia - Îmbătrânirea populaţiei în pieţele dezvoltate deschide noi oportunităţi de investiţii în industrii care deservesc acest segment, precum sectorul sănătăţii, locuinţele pentru seniori şi tehnologiile medicale.

Deglobalizarea - Se observă o scădere treptată a nivelului de globalizare, accentuată de factori politici şi economici. Aceasta duce la o creştere a investiţiilor locale, în timp ce pieţele emergente devin o oportunitate strategică.

Digitalizarea (AI) - Acest domeniu este un factor esenţial al dezvoltării, implicând industrii variate, de la semiconductori la transport şi utilităţi. Impactul digitalizării asupra cheltuielilor generale şi productivităţii este, de asemenea, remarcabil. La fel de vizibil este modul în care progresul din acest domeniu se extinde şi în alte industrii. De exemplu, dacă ne imaginăm cum AI poate revoluţiona sănătatea, diagnosticarea şi multe alte ramuri ale acestui sector, răspunsul este că suntem abia la început.

Decarbonizarea - Investiţiile în surse de energie regenerabilă, vehicule electrice şi tehnologii prietenoase cu mediul vor continua să crească, pe măsură ce economiile lumii adoptă politici mai sustenabile.

Strategii de investiţii pe un orizont de timp de 6-12 luni

În acest context, o abordare dinamică este binevenită din perspectiva investitorilor, care ar putea fi nevoiţi să-şi ajusteze portofoliile mai frecvent decât o făceau în trecut.

În sectorul acţiunilor, domenii precum inteligenţa artificială şi digitalizarea din SUA sunt favorizate, datorită adoptării rapide a noilor tehnologii. În plus, piaţa japoneză oferă oportunităţi interesante datorită reformelor corporative şi ajustării la un regim de inflaţie pozitivă.

Veniturile fixe redevin, de asemenea, o clasă de active atractivă, oferind oportunităţi fără a fi necesare investiţiile în instrumente financiare cu maturităţi foarte lungi.

Acest lucru înseamnă că investitorii pot "rămâne în segmente mai scurte" ale curbei randamentelor, pentru a valorifica oportunităţile, în condiţiile în care inflaţia se menţine la un nivel mai ridicat decât de obicei.

În ceea ce priveşte perspectivele pentru 2025, ETF-urile pot reprezenta un instrument popular pentru segmentul de retail în construirea unor portofolii bine diversificate. Atunci când alegeţi un ETF, ar trebui să luaţi în considerare mai mulţi factori:

Indice: Alegeţi un indice relevant pentru strategia dumneavoastră, cum ar fi S&P 500 pentru o diversificare largă sau indici specializaţi, precum S&P Information Technology, pentru concentrarea pe un anumit sector.

Metoda de replicare: ETF-urile pot folosi replicarea completă (toate componentele indicelui) sau replicarea bazată pe instrumente derivate. Fiecare metodă are avantaje şi dezavantaje, iar alegerea depinde de preferinţele investitorului.

Costurile implicate: Luaţi în calcul atât TER-ul (taxa de administrare), cât şi costurile de tranzacţionare, cum ar fi spread-urile bid-ask şi posibilele costuri de conversie valutară.

Experienţa: Analizaţi istoricul ETF-ului, dimensiunea acestuia şi varietatea produselor oferite de furnizor, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8269
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2922
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9269
Gram de aur (XAU)Gram de aur414.0962

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb