Blinken: Danemarca şi Olanda trimit deja primele avioane F-16 în Ucraina, iar acestea vor fi folosite în această vară

A.F.
Politică / 10 iulie

Blinken: Danemarca şi Olanda trimit deja primele avioane F-16 în Ucraina, iar acestea vor fi folosite în această vară

Primul lot de avioane de luptă F-16 fabricate de SUA este deja transferat Ucrainei din Danemarca şi Olanda şi va survola cerul ucrainean în această vară, a declarat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken. La rândul său, guvernul norvegian a anunţat miercuri că va dona şase avioane de luptă F-16 Ucrainei pentru a o ajuta în eforturile de apărare împotriva atacurilor aeriene ruseşti, relatează Reuters.

Antony Blinken, vorbind la un eveniment în marja summitului NATO de la Washington, a declarat că un pachet solid de sprijin pentru Ucraina va fi dezvăluit în următoarele două zile, ceea ce va construi "o punte clară şi puternică" pentru aderarea Ucrainei la NATO.

"Sunt, de asemenea, încântat să anunţ că, în timp ce vorbim, transferul de avioane F-16 este în curs de desfăşurare, venind din Danemarca, venind din Olanda", a spus Blinken. "Iar aceste avioane vor zbura pe cerul Ucrainei în această vară pentru a se asigura că Ucraina poate continua să se apere în mod eficient împotriva agresiunii ruse", a precizat Blinken.

Danemarca s-a angajat să doneze în total 19 avioane, în timp ce Ţările de Jos au promis să livreze 24 de aparate. Ambele ţări au fost forţele motrice din spatele unei coaliţii internaţionale pentru a furniza Ucrainei avioane F-16.

La rândul său, Norvegia va dona şase avioane de luptă F-16 Ucrainei pentru a o ajuta în eforturile de apărare împotriva atacurilor aeriene ruseşti, a declarat miercuri guvernul norvegian într-un comunicat, în timp ce liderii NATO participau la summitul de la Washington.

Liderii statelor membre NATO sunt pe punctul de a dezvălui noi ajutoare pentru Ucraina, pentru a o ajuta să se apere după invazia Rusiei din februarie 2022.

Premierul norvegian Jonas Gahr Stoere a declarat că livrările de F-16 sunt planificate să înceapă în 2024. "Combinate cu sisteme de apărare aeriană, avioanele de luptă vor fi vitale pentru a permite ucrainenilor să se apere împotriva atacurilor aeriene ruseşti", a declarat Stoere într-un comunicat.

Norvegia anunţase în august anul trecut că va dona avioane F-16 Kievului, dar nu precizase câte. De atunci, Oslo a trimis două avioane F-16 în Danemarca pentru a fi utilizate la instruirea piloţilor ucraineni. Forţele aeriene norvegiene şi-au înlocuit flota de avioane F-16 cu modelul succesor, F-35.

O declaraţie comună a liderilor Statelor Unite, Danemarcei şi Olandei afirmă că guvernele danez şi olandez sunt în curs de a dona Ucrainei avioane F-16 de fabricaţie americană, cu sprijinul Statelor Unite. "Suntem recunoscători Belgiei şi Norvegiei pentru că s-au angajat să furnizeze aeronave suplimentare şi celorlalţi membri ai Coaliţiei pentru sprijinul lor", se arată în declaraţie, Grupul s-a angajat să consolideze în continuare capacităţile aeriene ale Ucrainei.

Întărirea apărării aeriene a fost crucială pentru Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ruseşti. În primăvară, Moscova şi-a reluat atacurile aeriene asupra reţelei energetice naţionale a Ucrainei, provocând pene de curent de amploare.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că doreşte să dubleze capacitatea de apărare aeriană a Ucrainei pe parcursul verii şi că ţara sa are nevoie de cel puţin şapte sisteme Patriot suplimentare pentru a se proteja. Membrii NATO au anunţat livrarea a încă cinci sisteme Patriot şi a altor sisteme strategice de apărare aeriană pentru a ajuta Ucraina. Alte anunţuri de ajutor erau aşteptate la summitul din această săptămână de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare a alianţei.

Avioanele F-16 au fost pe lista de dorinţe a Ucrainei pentru o lungă perioadă de timp din cauza puterii lor de distrugere şi a disponibilităţii globale. Avionul de vânătoare este echipat cu un tun de 20 mm şi poate transporta bombe şi rachete.

DE CE SOSIREA AVIOANELOR F-16 NU VA SCHIMBA RAPID SOARTA UCRAINEI ÎN RĂZBOIUL CU RUSIA

Un oficial NATO de rang înalt a declarat săptămâna aceasta că Ucraina nu a acumulat încă muniţiile şi personalul de care are nevoie pentru a-şi organiza propriile operaţiuni ofensive cu F-16 pe scară largă.

Durata procesului, de la procurarea avioanelor proiectate de SUA şi până la instruirea piloţilor ucraineni pentru a le pilota, a frustrat Kievul.

Rusia a avut timp să-şi pregătească apărarea pentru a încerca să anuleze impactul avioanelor F-16, iar Ucraina a trebuit să supravieţuiască cu o forţă aeriană redusă la o fracţiune din dimensiunea şi sofisticarea celei a inamicului.

Reuters prezintă câteva date despre modul în care F-16 ar putea ajuta Ucraina şi care sunt obstacolele care încă stau în calea unei desfăşurări eficiente:

IMPACTUL POTENŢIAL

Unii analişti spun că F-16 nu se vor dovedi singure un punct de cotitură în război, care a început cu invazia la scară largă a Rusiei în februarie 2022. "Ar trebui să separaţi simbolismul de impactul real pe câmpul de luptă - care va fi util, dar modest, în special la început", a declarat Mark Cancian, consilier senior în cadrul Programului de Securitate Internaţională al Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS).

Serhii Kuzan, preşedintele Centrului ucrainean de securitate şi cooperare, un grup de cercetare neguvernamental, a declarat că cel puţin 60 de avioane ar fi necesare pentru operaţiuni semnificative, pe măsură ce Ucraina ar încearca să respingă aviaţia rusă de la graniţele sale.

Deputatul Oleksandra Ustinova, care conduce comisia parlamentară pentru arme şi muniţii de la Kiev, a declarat că Ucraina ar avea nevoie de aproape 120 de avioane F-16 pentru a-şi spori semnificativ capacitatea aeriană.

În timp ce piloţii capătă experienţă pe cerul ucrainean şi armata îşi construieşte infrastructura aeriană, livrările iniţiale ar putea ajuta cel puţin Ucraina să îşi consolideze scutul aerian, spun experţii.

"Va oferi o anumită capacitate de apărare aeriană şi de adâncime, putând, de asemenea, să ajute la interceptarea Shahed-urilor (dronele construite în Iran) şi a rachetelor de croazieră. Deşi, este o modalitate foarte costisitoare de a face acest lucru, din punct de vedere al muniţiilor", arată Justin Bronk, cercetător principal pentru putere aeriană şi tehnologie la Royal United Services Institute (RUSI).

Potrivit lui Kuzan, armata ucraineană a depus eforturi considerabile în ultimele luni pentru a reduce ameninţarea la adresa avioanelor F-16 care sosesc, atacând apărarea aeriană rusă. "Formarea câmpului de luptă, în special în sud, are deja loc", a spus el. "Ucraina are capacitatea de a lovi sistematic cele mai importante complexe de apărare aeriană ale Rusiei", spune deputatul ucrainean.

Mark Cancian de la CSIS a declarat că se aşteaptă ca Ucraina să încerce să deschidă breşe în apărarea Rusiei în perioada imediat premergătoare atacurilor planificate cu F-16, mai degrabă decât cu mult timp înainte.

PILOŢI ŞI ÎNTREŢINERE

Instruirea piloţilor va fi crucială.

"Poţi avea o mulţime de avioane rapide, dar dacă nu ai arme eficiente şi echipaje aeriene capabile să le folosească cu tactici eficiente, atunci vor fi doborâte în număr mare", a declarat Bronk.

Calendarul pentru instruirea piloţilor ucraineni pe F-16 a dominat discuţiile despre livrările promise, de peste 70 de avioane.

Până la sfârşitul anului 2024, Ucraina se aşteaptă să aibă cel puţin 20 de piloţi pregătiţi să piloteze F-16, a declarat Ustinova. "Este dificil să soliciţi mai multe avioane atunci când nu ai oameni care să le piloteze", a spus ea, adăugând că, la început, Ucraina va avea mai multe F-16 decât piloţi calificaţi.

"Aşteptarea la coadă, timp de 10 ani, înainte ca piloţii noştri să fie instruiţi nu este în regulă", a punctat ea. Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene Ucrainene a refuzat să comenteze.

Oficialii americani au adresat Ucrainei întrebări cu privire la instruire şi au menţionat că piloţii pot fi instruiţi şi în Europa. Cu toate acestea, capacitatea NATO estre deja suprasolicitată, spune Bronk. El a adăugat că întreţinerea aeronavelor este, de asemenea, o provocare chiar mai presantă decât formarea piloţilor. Majoritatea reparaţiilor şi operaţiunilor de întreţinere ar trebui să aibă loc în Ucraina şi ar trebui probabil să se bazeze pe contractori străini care cunosc aeronavele, arată expertul.

BAZE AERIENE AMENINŢATE

Rusia şi-a intensificat deja atacurile asupra infrastructurii care ar putea fi utilizată pentru întreţinerea şi desfăşurarea avioanelor F-16, spun unii experţi.

"Rusia loveşte în fiecare zi toate aerodromurile, potenţiale baze F-16, inclusiv încercând să deterioreze pistele de aterizare şi infrastructura. Aceste lovituri au avut loc fără întrerupere în ultimele două luni, cel puţin", spune Kuzan.

Ţintele vor deveni cu atât mai valoroase cu cât vor sosi aeronavele, piloţii şi echipele de întreţinere. Acest lucru este de natură să forţeze Ucraina să instaleze sisteme de apărare antirachetă pentru a le proteja, chiar dacă nu dispune nici de sistemele de apărare aeriană, nici de muniţia necesare.

"Trebuie să acceptăm faptul că în timp ce aerodromurile vor fi bine protejate, ar putea fi atacate obiectivele civile", avertizează Kuzan, adăugând că fiecare bază ar avea nevoie de cel puţin două baterii Patriot şi două baterii NASAMS pentru a fi protejată. "De îndată ce (ne vom consolida capacităţile de zbor), le vom obliga avioanele să se ducă înapoi şi teroarea va înceta. Dar aceste câteva luni vor fi cu adevărat dificile", a adăugat Kuzan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb