BLOOMBERG: BCE a menţinut dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero

Adina Lateş
Bănci-Asigurări / 22 octombrie 2015

Actualizare 20:34 Mario Draghi: "BCE va reanaliza programul de stimulare în decembrie"

Preşedintele Băncii Centrale Europeane (BCE), Mario Draghi, a declarat astăzi că instituţia pe care o conduce va reanaliza programul de stimulare în decembrie, acesta explicând că instituţia financiară este deschisă unui întreg meniu de instrumente ale politicii monetare, scrie MarketWatch.

Draghi a arătat că programul de achiziţii de active de 1.100 de miliarde de euro oferă flexibilitate în ceea ce priveşte ajustarea mărimii, a componenţei şi a duratei, existând numeroase căi prin care BCE să introducă mai mulţi stimuli în economie.

"Suntem gata să acţionăm dacă va fi nevoie...şi suntem deschişi la un întreg meniu de instrumente de politică monetară", a afirmat Draghi.

Între măsurile pe care BCE le-ar putea lua ar putea fi reducerea dobânzii pentru depozitele băncilor aflată deja la nivelul de -0,2%, a precizat Draghi.

"Redresarea va continua într-un ritm similar cu cel din trimestrul al doilea. Economia continuă să arate rezistenţă, susţinută de preţurile scăzute ale petrolului, politica monetară a BCE şi de progresele în domeniul consolidării fiscale realizate de statele membre, care au limitat impactul reducerii cheltuielilor bugetare", a spus Draghi.

Preşedintele BCE a mai afirmat că inflaţia este mai puţin alertă, dar preţurile ar trebui să revină la creştere, în condiţiile în care cotaţiile petrolului ating nivelul minim.

(S.A.)

----------

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut astăzi dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero, în conformitate cu estimările analiştilor, care aşteaptă indicii din partea preşedintelui Mario Draghi referitoare la o posibilă suplimentare a măsurilor de stimulare, informează Bloomberg.

Cei 25 de membri ai consiliului guvernatorilor BCE au confirmat dobânda cheie la minimul record de 0,05%. Dobânda pentru depozite şi rata marginală pentru împrumuturi au rămas la -0,2%, respectiv 0,3%.

BCE se confruntă cu un scenariu complex de semnale economice mixte, o perspectivă incertă la nivel global şi opinii divergente legate de măsurile necesare pentru stimularea inflaţiei.

Înainte de şedinţa organizată la Malta, Draghi şi majoritatea colegilor săi au spus că este prea devreme să decidă dacă programul de achiziţii de obligaţiuni de 1.100 de miliarde de euro trebuie să fie suplimentat.

Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor instituţiei, a declarat săptămâna trecută că BCE va rata în mod clar ţinta unei inflaţii de aproape 2%, din cauza declinului dramatic al preţurilor petrolului, el considerând că sunt necesare noi măsuri de stimulare a economiei zonei euro.

Zona euro a înregistrat inflaţie negativă în septembrie, pentru prima oară în ultimele şase luni, evoluţie care a surprins analiştii şi a amplificat presiunile asupra BCE pentru suplimentarea măsurilor de stimulare. Preţurile de consum din zona euro au scăzut cu 0,1% în septembrie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce analiştii prognozau stagnare.

BCE a anticipat în septembrie că economia zonei euro va înregistra anul viitor o creştere de 1,7% şi o rată a inflaţiei de 1,1%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb