BM: Ponderea cheltuielilor cu pensiile în PIB ar putea scădea în România până în 2025

N.I.
Ziarul BURSA #Politică / 21 iunie 2007

Cheltuielile cu pensiile din România vor creşte în următorii 18 ani ca urmare a îmbătrânirii populaţiei, însă ponderea lor în produsul intern brut (PIB) va scădea ca efect al unor politici precum ridicarea vârstei de pensionare, se spune într-un raport de miercuri al Băncii Mondiale.

Astfel, dacă în 2004 cheltuielile cu pensiile din România erau de mai puţin de 8% din PIB, în 2025 acestea ar trebui să depăşească 9% din PIB doar ca efect al îmbătrânirii populaţiei, în sensul creşterii ponderii persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani în totalul populaţiei.

Dacă însă se iau în calcul reformele privitoare la ridicarea vârstei de pensionare, egalizarea acesteia între bărbaţi şi femei şi indexarea pensiilor plătite de sistemul public doar cu rata inflaţiei, creşterea ponderii cheltuielilor cu pensiile în PIB ar putea fi mai temperată. Astfel, în cazul României, o evaluare a Băncii Mondiale, bazată pe politicile deja implementate, arată că ponderea în PIB a cheltuielilor pentru pensii ar putea fi chiar mai mică decât în 2004.

"Există cel puţin două metode neexploatate până acum pentru a reforma mai mult sistemul de pensii în aproape toate ţările din estul Europei şi din fosta Uniune Sovietică, deşi se poate admite că fiecare din ele este dificil de implementat din punct de vedere politic: ridicarea vârstei de pensionare şi egalizarea ei între bărbaţi şi femei (ceea ce ar putea duce de asemenea la creşterea populaţiei ocupate) şi indexarea pensiei după pensionarea unei persoane mai degrabă cu rata inflaţiei decât cu rata de creştere a salariilor", se spune în raportul "Dinspre roşu spre gri - A treia tranziţie a îmbătrânirii populaţiei în Europa de Est şi fosta Uniune Sovietică", publicat miercuri de Banca Mondială.

"În schimb, ţările cu populaţii care îmbătrânesc au nevoie de introducerea unor măsuri sub forma unei pensii sociale, dacă strategiile lor nu reuşesc să ducă la îndeplinire obiectivele iniţiale, de a preveni sărăcia la vârste înaintate şi de a permite un consum constant pe tot parcursul vieţii", se menţionează în studiu.

În România, ponderea populaţiei cu vârsta de peste 65 de ani va creşte de la mai puţin de 15% din numărul de locuitori în prezent la aproape 20% în 2025, pe fondul unui declin puternic al populaţiei în intervalul 2000 - 2025. Astfel, studiile Băncii Mondiale arată că populaţia României se va reduce cu circa 10% sau 2,259 milioane persoane până în 2025, fiind ţara cu cel mai mare declin al populaţiei din acest interval după Rusia şi Ucraina, care vor pierde împreună peste 29 milioane de locuitori.

În intervalul 1950 - 2000, populaţia României a crescut cu 36% sau 5,8 milioane persoane, se mai arată în raport.

Ponderea cheltuielilor cu pensiile din România se va menţine sub media actuală din Uniunea Europeană (UE), unde cheltuielile cu pensiile reprezintă 12,7% din PIB, estimează Banca Mondială. Polonia ar putea ajunge în 2025 la cheltuieli cu pensiile echivalente cu 22% din PIB, iar în Ucrina acestea ar putea ajunge pa 19%. "În 2025, în Croaţia, Polonia, Serbia, Slovenia, Ucraina şi Ungaria, cheltuielile cu pensiile ar putea depăşi nivelul actual din Italia, ţara cu cele mai mari cheltuieli de acest tip din Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OCDE)", se menţionează în raport.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb