BNR a împrumutat două bănci cu 178,4 milioane lei

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 aprilie 2013

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat, luni, două bănci cu suma de 178,4 milioane lei, aceasta fiind cea mai mică sumă acordată de banca centrală prin operaţiuni repo începând cu iunie 2011.

Prin licitaţiile repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi pentru o săptămână.

Pe piaţa monetară, dobânzile pentru plasamentele cu scadenţa la o săptămână sunt de 2,09 - 2,59% pe an.

"Un necesar redus de lichiditate la costul de 5,25% al operaţiunii repo, în condiţiile unor rate ON scăzute, reflectă persistenţa anumitor îngrijorări legate de riscul de credit, care pot împiedica circulaţia liberă a lichidităţii în sistem. Cu datele pentru luna martie la dispoziţie, condiţiile de lichiditate din sistem par a se fi îmbunătăţit substanţial în luna precedentă, media necesarului zilnic de finanţare ajungînd la 3,6 miliarde lei de la 9,6 miliarde lei în februarie", arată un raport ING Bank transmis luni, citat de Mediafax.

Lunea trecută, banca centrală a împrumutat şapte bănci cu 2,19 miliarde lei, prin operaţiunea repo.

Suma injectată în această săptămâ-nă este cea mai redusă începând cu 28 iunie 2011, când instituţiile de credit au atras 9,9 milioane lei, pentru două zile.

Majoritatea dealerilor cred că scăderea ratelor este legată de nepotrivirea dintre maturităţile titlurilor de stat care vor fi emise şi cea a titlurilor care ajung la scadenţă în această lună. Astfel, o mare parte a sumelor scadente în aprilie este posibil să rămână în piaţă şi să nu fie rein-vestită în titluri de stat.

Începând din 4 martie, BNR nu a mai limitat împrumuturile acordate băncilor comerciale prin licitaţiile repo, iar sumele au variat între 247,4 milioane lei şi 7,33 miliarde lei.

Banca centrală a reluat în luna octombrie a anului trecut limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo au variat în perioda octombrie - febuarie între 4 miliarde lei şi 11 miliarde lei.

În acelaşi timp, sumele licitate de bănci în cadrul licitaţiilor repo au fost cuprinse între 12,73 miliarde lei şi un record de 38,49 miliarde lei. Volumele ridicate solicitate de bănci nu reflectă fidel nevoia de lichiditate a acestora, din cauză că la licitaţiile plafonate sumele sunt acordate pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb