BNR a împrumutat ieri opt bănci cu aproape 4,5 miliarde de lei

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 octombrie 2014

BNR a împrumutat, ieri, opt bănci cu aproape 4,5 miliarde de lei printr-o operaţiune repo cu termen de o săptămână, la rata de politică monetară de 3%, pentru a îmbunătăţi lichiditatea din piaţa financiară, suma fiind de peste două ori mai mare decât cea acordată în urmă cu o săptămână.

"Expirarea operaţiunii repo organizate săptămâna trecută a fost urmată de un anunţ al BNR privind organizarea unei operaţiuni similare. Aceasta arată că poziţia de lichiditate a sistemului bancar a devenit negativă, însă confirmarea va veni luni, când se vor publica datele respective", a afirmat, într-o notă publicată înainte de derularea operaţiunii, economistul şef al ING România, Vlad Muscalu, citat de Mediafax.

BNR a împrumutat şi săptămâna trecută patru bănci cu 2,1 miliarde lei printr-o operaţiune repo cu termen de o săptămână.

Banca centrală a reluat, în urmă cu două săptămâni, finanţarea băncilor prin operaţiuni repo, acordând unui număr de opt bănci comerciale aproximativ 1,3 miliarde de lei. Anterior, cea mai recentă operaţiune de acest fel a avut loc în aprilie.

În luna aprilie, BNR a derulat trei operaţiuni repo de 1,2 miliarde de lei, 2,03 miliarde de lei şi, respectiv, 627,2 milioane de lei.

Prin licitaţiile repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia, în schimb, titluri de stat, la dobânda de politică monetară. Banii sunt împrumutaţi, de regulă, pentru o săptămână.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se situau, joi, la 2,89% - 3,39%, faţă de 2,88% - 3,38% pe an, miercuri.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se află la 2,9% - 3,39% pe an, comparativ cu 2,9% - 3,4% pe an în ziua precedentă.

Dobânzile pe termene mai lungi continuă să se menţină sub ratele pe maturităţi imediate. Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a rămas neschimbată, la 3,01% pe an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb