BNR a împrumutat, ieri, opt bănci cu aproape 4,5 miliarde de lei printr-o operaţiune repo cu termen de o săptămână, la rata de politică monetară de 3%, pentru a îmbunătăţi lichiditatea din piaţa financiară, suma fiind de peste două ori mai mare decât cea acordată în urmă cu o săptămână.
"Expirarea operaţiunii repo organizate săptămâna trecută a fost urmată de un anunţ al BNR privind organizarea unei operaţiuni similare. Aceasta arată că poziţia de lichiditate a sistemului bancar a devenit negativă, însă confirmarea va veni luni, când se vor publica datele respective", a afirmat, într-o notă publicată înainte de derularea operaţiunii, economistul şef al ING România, Vlad Muscalu, citat de Mediafax.
BNR a împrumutat şi săptămâna trecută patru bănci cu 2,1 miliarde lei printr-o operaţiune repo cu termen de o săptămână.
Banca centrală a reluat, în urmă cu două săptămâni, finanţarea băncilor prin operaţiuni repo, acordând unui număr de opt bănci comerciale aproximativ 1,3 miliarde de lei. Anterior, cea mai recentă operaţiune de acest fel a avut loc în aprilie.
În luna aprilie, BNR a derulat trei operaţiuni repo de 1,2 miliarde de lei, 2,03 miliarde de lei şi, respectiv, 627,2 milioane de lei.
Prin licitaţiile repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia, în schimb, titluri de stat, la dobânda de politică monetară. Banii sunt împrumutaţi, de regulă, pentru o săptămână.
Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se situau, joi, la 2,89% - 3,39%, faţă de 2,88% - 3,38% pe an, miercuri.
Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se află la 2,9% - 3,39% pe an, comparativ cu 2,9% - 3,4% pe an în ziua precedentă.
Dobânzile pe termene mai lungi continuă să se menţină sub ratele pe maturităţi imediate. Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a rămas neschimbată, la 3,01% pe an.