Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat ieri opt bănci cu suma de 12,621 miliarde lei (2,793 miliarde de euro) printr-o operaţiune repo, peste valoarea acordată săptămâna trecută, de 12,08 miliarde lei.
Prin licitaţiile repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an.
Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână. Săptămâna trecută, BNR a acordat 12,08 miliarde lei către un număr de nouă bănci.
În luna august, banca centrală a limitat sumele disponibile la şase, cinci şi patru miliarde de lei, iar un efect negativ al plafonărilor a fost creşterea randamentelor la titlurile de stat. Reluarea injecţiilor de lichiditate în septembrie a determinat scăderea randamentelor. Dobânzile afişate ieri de bănci pentru depozitele plasate (ROBID) şi atrase (ROBOR) cu scadenţa la o săptămână se plasau la 4,78 - 5,28% pe an.
• Finanţele au atras 972 milioane lei prin certificate la şase luni, la un randament de 5,91%
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 972 milioane lei prin vânzarea de certificate cu scadenţa la şase luni, la un randament mediu de 5,91% pe an, uşor sub cel acceptat la cea mai recentă operaţiune pentru certificate la opt luni din septembrie.
Valoarea indicativă a operaţiunii a fost de 1 miliard de lei, iar ofertele băncilor au cumulat 1,679 miliarde lei.
Finanţele nu au mai emis certificate pe şase luni de la finele lunii martie. Atunci, ministerul a împrumutat 300 milioane lei, la un randament mediu de 5,06% pe an.
Ulterior, cele mai scurte maturităţi au fost de opt luni. Cea mai recentă licitaţie pentru certificate la opt luni a fost în 10 septembrie, când Trezoreria a vândut titluri de 1,531 miliarde lei, la un randament mediu de 5,98%.
Pentru luna octombrie, Finanţele au planificat operaţiuni de 4,15 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat şi încă 150 milioane euro prin redeschiderea unei emisiuni scadente în iulie 2015.
Ministerul Finanţelor a împrumutat în acest an 44,44 miliarde lei din piaţa locală. La această sumă se adaugă cele 750 milioane euro atrase la începutul lunii de pe pieţele externe şi 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA, informează Mediafax.
Randamentele au scăzut treptat de la începutul anului până în aprilie, pe fondul reducerii ratei dobânzii de politică monetară de către BNR, iar Finanţele şi-au asigurat în acea perioadă un surplus de lichiditate confortabil.
Acest trend s-a oprit însă în luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de tăieri de dobândă din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.