BNR a injectat 3,744 miliarde de lei pe piaţă

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 aprilie 2009

Cursul a urcat spre 4,2 lei/euro pe piaţa interbancară

Banca Naţională a României (BNR) a realizat, ieri în jurul prânzului, o operaţiune de tip REPO, prin intermediul căreia a injectat în piaţă 3,744 miliarde de lei, la o dobândă de 10% pe an, egală cu dobânda de politică monetară şi cu scadenţa la o lună, potrivit dealerilor.

Banca centrală urmărea o reducere a dobânzilor din piaţă, însă la nivelul acestora nu s-a produs nicio modificare, ne-au mai spus dealerii. În prima parte a şedinţei valutare de ieri , BNR a afişat un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase pentru o zi de 10,01% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate, de 10,51% pe an.

Cursul de schimb a urcat, ieri, până la spre 4,2 lei pentru un euro, pe fondul unor cumpărări sporite de euro. Ulterior, moneda naţională s-a apreciat uşor pe finalul şedinţei de miercuri, la 4,1850 lei/euro, pe o piaţă liniştită, ce a evoluat în ton cu regiunea.

Operaţiunile de tip REPO sunt folosite de BNR pentru a injecta lichiditate pe piaţă, în timp ce operaţiunile REVERSE REPO au ca rol atragerea de lichiditate de pe piaţă.

Dealerii sunt de părere că o parte din titlurile de stat transferate către BNR de către băncile comerciale în cadrul operaţiunii REPO provin din transferul realizat la începutul acestei săptămâni de Ministerul Finanţelor Publice.

Luni, Finanţele au vândut certificate de trezorerie cu scadenţa la şase luni în valoare de 2,759 miliarde lei, cu 38% peste valoarea programată, la un randament mediu de 11,5%.

Dobânzile la depozitele cu scadenţa la o zi s-au menţinut, miercuri, la nivelurile de 10,01 - 10,51% înregistrate marţi, însă cele pentru plasamentele la o săptămână au urcat de la 10,07 - 10,57% la 10,24 - 10,74%.

Această mişcare a BNR este în concordanţă cu ceea ce a transmis, în repetate rânduri, prin intermediul comunicatelor de presă, mai exact: "BNR va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic global astfel încât, prin adecvarea instrumentelor de care dispune BNR, să asigure atingerea obiectivelor de realizare şi menţinere a stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi de stabilitate financiară".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb