• Cursul a urcat spre 4,2 lei/euro pe piaţa interbancară
Banca Naţională a României (BNR) a realizat, ieri în jurul prânzului, o operaţiune de tip REPO, prin intermediul căreia a injectat în piaţă 3,744 miliarde de lei, la o dobândă de 10% pe an, egală cu dobânda de politică monetară şi cu scadenţa la o lună, potrivit dealerilor.
Banca centrală urmărea o reducere a dobânzilor din piaţă, însă la nivelul acestora nu s-a produs nicio modificare, ne-au mai spus dealerii. În prima parte a şedinţei valutare de ieri , BNR a afişat un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase pentru o zi de 10,01% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate, de 10,51% pe an.
Cursul de schimb a urcat, ieri, până la spre 4,2 lei pentru un euro, pe fondul unor cumpărări sporite de euro. Ulterior, moneda naţională s-a apreciat uşor pe finalul şedinţei de miercuri, la 4,1850 lei/euro, pe o piaţă liniştită, ce a evoluat în ton cu regiunea.
Operaţiunile de tip REPO sunt folosite de BNR pentru a injecta lichiditate pe piaţă, în timp ce operaţiunile REVERSE REPO au ca rol atragerea de lichiditate de pe piaţă.
Dealerii sunt de părere că o parte din titlurile de stat transferate către BNR de către băncile comerciale în cadrul operaţiunii REPO provin din transferul realizat la începutul acestei săptămâni de Ministerul Finanţelor Publice.
Luni, Finanţele au vândut certificate de trezorerie cu scadenţa la şase luni în valoare de 2,759 miliarde lei, cu 38% peste valoarea programată, la un randament mediu de 11,5%.
Dobânzile la depozitele cu scadenţa la o zi s-au menţinut, miercuri, la nivelurile de 10,01 - 10,51% înregistrate marţi, însă cele pentru plasamentele la o săptămână au urcat de la 10,07 - 10,57% la 10,24 - 10,74%.
Această mişcare a BNR este în concordanţă cu ceea ce a transmis, în repetate rânduri, prin intermediul comunicatelor de presă, mai exact: "BNR va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic global astfel încât, prin adecvarea instrumentelor de care dispune BNR, să asigure atingerea obiectivelor de realizare şi menţinere a stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi de stabilitate financiară".