BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 7%

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 august 2007

BNR a stabilit ţinta de inflaţie pentru 2009 la 3,5%

Evoluţiile recente ale indicatorilor macroeconomici indică menţinerea procesului de dezinflaţie pe o traiectorie consecventă cu atingerea ţintei de inflaţie pentru acest an, încetinirea uşoară a ritmului de creştere economică pe fundalul unui şoc negativ asupra ofertei datorat agriculturii şi persistenţa unei tendinţe de adâncire a deficitului de cont curent.

Rata anuală a inflaţiei a fost de 3,8% în luna iunie, nivel similar cu cel înregistrat în luna mai, consolidându-şi poziţia sub valoarea punctului central al ţintei de inflaţie stabilite pentru anul 2007 şi în scădere faţă de nivelul de 4,87% din luna decembrie 2006.

Inflaţia de bază, calculată în condiţiile eliminării impactului taxei pe viciu, şi-a continuat trendul descendent - 2,65% în luna iunie comparativ cu 2,7% în luna precedentă şi 3% în decembrie - pe fondul menţinerii unor condiţii monetare de ansamblu restrictive în condiţiile aprecierii mai pronunţate a monedei naţionale.

În domeniul monetar se remarcă din nou reducerea relativă a dinamicii creditului neguvernamental. În acelaşi timp, piaţa monetară a consemnat o volatilitate crescută a nivelurilor lichidităţii şi a ratelor dobânzilor interbancare. Această situaţie impune recalibrarea culoarului ratelor dobânzilor pentru facilităţile permanente oferite instituţiilor de credit, consolidându-se astfel şi rolul de semnal al dobânzii de politică monetară pentru piaţa interbancară care reprezintă o verigă importantă a canalului de transmisie a impulsului monetar în economie.

Pe baza datelor disponibile în prezent, CA al BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 7,0 la sută pe an şi repoziţionarea unor instrumente ale cadrului operaţional al politicii monetare, inclusiv ca parte a procesului de aliniere graduală la practica Băncii Centrale Europene.

Astfel, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât majorarea nivelului ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit de la 1,0 la sută pe an la 2,0 la sută, scăderea nivelului ratei dobânzii pentru facilitatea de credit de la 14,0 la sută pe an la 12,0 la sută şi reducerea scadenţei pentru operaţiunile de atragere de depozite de la o lună la două săptămâni concomitent cu menţinerea frecvenţei standard pentru organizarea licitaţiilor pentru acest tip de depozite (săptămânal, în ziua de luni).

Consiliul de administraţie al BNR a hotărât, de asemenea, reducerea nivelului ratei dobânzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite în lei de la 21,0 la sută pe an la 18,0 la sută, începând cu perioada de aplicare 24 august-23 septembrie 2007.

În acelaşi timp Consiliul de administraţie reafirmă că BNR va exercita în continuare prin intermediul operaţiunilor de piaţă un control al lichidităţii adecvat condiţiilor de pe piaţa financiară şi menţine neschimbat nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit .

Consiliul de administraţie al BNR a examinat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care prezintă o evaluare a contextului macroeconomic recent, analizează perspectivele inflaţiei şi identifică principalele provocări şi constrângeri cu care politica monetară se va confrunta în perioada următoare.

Perspectivele pe termen mediu sunt de continuare şi consolidare a procesului dezinflaţionist. Cu toate acestea, presiunile induse de o creştere a veniturilor insuficient susţinută de sporuri de productivitate, de sporirea cheltuielilor guvernamentale, precum şi incertitudinile legate de atitudinea investitorilor faţă de pieţele emergente, calendarul ajustării preţurilor administrate şi evoluţia preţurilor produselor agricole în condiţii de secetă reclamă păstrarea unei atitudini prudente a politicii monetare.

În urma evaluării noilor proiecţii, ţinând seama atât de nevoia continuării pe termen mediu a procesului dezinflaţionist, în concordanţă cu calendarul prevăzut pentru adoptarea euro, cât şi de riscurile şi incertitudinile privind evoluţia pe termen mediu a inflaţiei, şi în special a factorilor în afara sferei de influenţă a băncii centrale, Consiliul de administraţie al BNR a stabilit ţinta de inflaţie pentru anul 2009 la nivelul de 3,5 la sută +/- 1 punct procentual.

Ţinta pentru anul 2009, asumată şi de Guvern, răspunde necesităţii atingerii unui nivel al inflaţiei sustenabil pe termen mediu în condiţiile continuării procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană - proces care necesită însă eforturi economice şi financiare susţinute sprijinite de un ansamblu de politici macroeconomice adecvate.

În şedinţa din 31 iulie 2007, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât:

n Menţinerea nivelului ratei dobânzii de politică monetară la 7% pe an;

n Repoziţionarea unor instrumente ale cadrului operaţional al politicii monetare în vederea întăririi rolului de semnal al dobânzii de politică monetară şi reducerii volatilităţii dobânzilor pieţei interbancare prin:

ümajorarea nivelului ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit de la 1% pe an la 2%;

üreducerea nivelului ratei dobânzii pentru facilitatea de credit de la 14% pe an la 12%;

n Reducerea scadenţei pentru operaţiunile de atragere de depozite de la o lună la două săptămâni;

Reducerea nivelului ratei dobânzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite în lei de la 21% pe an la 18%, începând cu perioada de aplicare 24 august-23 septembrie 2007;

n Stabilirea ţintei de inflaţie pentru anul 2009 la nivelul de 3,5% cu un interval de variaţie de +/- 1 punct procentual.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb