Banca Naţională a României (BNR) a eliminat, ieri, plafonul pentru sumele injectate în sistemul bancar în cadrul operaţiunilor "repo", împrumutând zece bănci cu 12,96 miliarde lei.
La licitaţia de săptămâna trecută, 15 bănci au atras patru miliarde de lei, deşi au plasat ordine de subscriere pentru 17 miliarde lei.
În contextul în care BNR a renunţat la limitarea injecţiilor de lichiditate, leul a scăzut, ieri, cu 3,03 bani, faţă de euro, cursul oficial ajungând la 4,4898 lei/euro.
În perioada în care Banca Centrală a menţinut plafonul la sumele acordate băncilor prin operaţiunile "repo", leul s-a apreciat în raport cu euro cu 2,5%.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a reuşit să se împrumute, ieri, de pe piaţa internă, după ce în luna august, a respins ofertele băncilor la trei din cele cinci licitaţii organizate pentru vânzarea de titluri de stat, din cauza costurilor de finanţare care au crescut pe fondul plafonărilor realizate de BNR.
Trezoreria a atras, ieri, 931,1 milioane lei prin certificate cu scadenţa la opt luni, peste valoarea indicativă, la un randament mediu de 6,11% pe an, în creştere de la nivelul de 5,91%, de la operaţiunea din luna august.
Valoarea indicativă a operaţiunii fost de 700 milioane lei, iar băncile au subscris titluri de 1,56 miliarde lei, randamentul maxim acceptat fiind de 6,15%.
La precedenta licitaţie pentru astfel de certificate, din 16 august, Finanţele au împrumutat 700 milioane lei, la un randament mediu de 5,91% pe an.
Erik de Vrijer, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, a recomandat autorităţilor locale să cedeze presiunilor din piaţă şi să accepte plata unor randamente mai ridicate, pentru a reconstrui rezervele-tampon în zona finanţelor publice.
MFP intenţionează să împrumute, în această lună, 3,3 miliarde lei de pe piaţa internă, de peste două ori mai mult decât suma atrasă în august.