BNR atrage 2,17 miliarde de lei din piaţă pentru stabilitatea dobânzilor

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 aprilie 2009

Stabilitatea dobânzilor este necesară pentru a oferi mai multă predictibilitate mediului de afaceri, consideră Rozalia Pal.

Stabilitatea dobânzilor este necesară pentru a oferi mai multă predictibilitate mediului de afaceri, consideră Rozalia Pal.

Volatilitatea dobânzilor interbancare produce lipsă de predictibilitate şi afectează cursul valutar

Banca Naţională a României (BNR) a atras, ieri, 2,17 miliarde de lei, în urma unei licitaţii de depozite cu scadenţa la două zile, în schimbul unei dobânzi de 10% pe an, în încercarea de a stabiliza dobânzile interbancare în jurul celei de referinţă, potrivit dealerilor.

BNR a acumulat această sumă de la un număr de 15 bănci, depozitul fiind scadent pe data de 23 aprilie - ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii din această lună.

Rozalia Pal, economist şef al UniCredit, este de părere că Banca Naţională îşi propune eliminarea volatilităţii pe termen scurt a dobânzilor, întrucât nivele cu mult diferite de dobânda de politică monetară, de 10%, nu sunt sustenabile.

Domnia sa ne-a explicat că această stabilitate este necesară pentru a oferi mai multă predictibilitate mediului de afaceri, întrucât o volatilitate ridicată a acestor dobânzi interbancare determină, de exemplu, modificarea dobânzilor creditelor, ceea ce duce la imposibilitatea realizării unor prognoze certe şi credibile pentru investitori. Mai mult, o volatilitate ridicată a dobânzilor influenţează şi cursul valutar, în sensul că o valoare scăzută a acestora presupune un exces de lichiditate în piaţă, ceea ce determină o depreciere a monedei naţionale, ne-a explicat Rozalia Pal.

Dealerii ne-au precizat că se aşteaptă ca dobânda de politică monetară să rămâ­nă la acelaşi nivel la următoarea şedinţă de politică monetară din luna mai.

Pe piaţa dobânzilor swap, în care băncile străine tranzacţionează moneda naţională, operaţiunile sunt foarte puţine, dobânzile situându-se în jurul a 10-11% pe an, ceea ce demonstrează interesul scăzut al aces­tora pentru leu.

Dobânzile depozitelor overnight (pentru o zi) se tranzacţionau, în prima parte a zilei, în jurul a 8 - 9% pe an, sub dobânda de politică monetară de 10% pe an. Acest lucru are loc ca urmare a creşterii lichidităţii din piaţă, pe măsură ce băncile şi-au constituit mare parte din rezervele minime obligatorii. În urma licitaţiei organizată de BNR, depozitele overnight au urcat uşor, la 9 - 10% pe an.

Nivelul mediu al dobânzilor la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi, afişat de BNR marţi, a fost de 9,01% pe an, mai redus decât cel din sesiunea precedentă (9,13% pe an), în timp ce pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a scăzut la 9,51% pe an, faţă de nivelul de vineri, de 9,63% pe an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb