BNR: "Băncile vor continua să înăsprească standardele de creditare"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 mai 2016

BNR: "Băncile vor continua să înăsprească standardele de creditare"

Banca Naţională: "Instituţiile de credit prognozează o diminuare a cererii pentru creditele ipotecare şi pentru cele de consum garantate cu ipoteci şi o creştere în cazul creditelor de consum la nivel agregat"

Băncile au înăsprit semnificativ standardele de creditare pentru împrumuturile ipotecare, în primul trimestru al anului în curs, în principal ca urmare a Legii dării în plată, anunţă Banca Naţională a României (BNR).

Potrivit unui sondaj realizat de aceasta, instituţiile de credit vor continua să înăsprească standardele de creditare pentru acest tip de împrumuturi şi în perioada care urmează.

Până acum, în contextul dezbaterii şi aprobării Legii dării în plată, 15 bănci au anunţat majorarea avansului pentru creditele ipotecare, la 20-50%.

În acelaşi ton, BNR a lansat în dezbatere un proiect prin care modifică regulamentul de creditare, tot în sensul înăspririi condiţiilor de împrumut, prin înmulţirea surselor din care băncile se pot informa asupra stării debitorilor şi a sumelor care sunt scăzute din veniturile clienţilor în momentul calculării valorii creditului care poate fi acordat.

Conform sondajului Băncii Centrale, cererea de credite ipotecare s-a majorat, în primul trimestru din 2016, rămânând constantă pe segmentul creditelor de consum.

Pentru trimestrul al doilea, instituţiile de credit prognozează o diminuare a cererii pentru creditele ipotecare şi pentru cele de consum garantate cu ipoteci şi o creştere în cazul creditelor de consum la nivel agregat.

Ponderea creditelor solicitate de către populaţie şi respinse de bănci a fost moderat mai scăzută în cazul creditului de consum şi moderat mai mare în cazul creditelor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri, comparativ cu trimestrul anterior.

În opinia instituţiilor de credit, preţurile rezidenţiale au început să crească, în T1/2016, pentru prima dată de la sfârşitul anului 2014.

Pentru T2/2016, acestea prognozează o scădere a preţurilor rezidenţiale.

În ceea ce priveşte creditele de consum, în primele trei luni ale acestui an, standardele de creditare nu au suferit modificări. Pentru cel de-al doilea trimestru, este prognozată o înăsprire moderată a condiţiilor de creditare pentru împrumuturile de consum, conform cercetării BNR.

Sondajul citat mai precizează: "În zona euro, instituţiile de credit au relaxat standardele de creditare aferente împrumuturilor de consum, în timp ce condiţiile aplicabile creditării ipotecare au fost înăsprite uşor. Pe termen scurt (T2/2016), instituţiile de credit prognozează relaxarea standardelor de creditare pentru creditele de consum şi o continuare a înăspririi condiţiilor de creditare pentru împrumuturile ipotecare".

BNR: "Cererea de împrumuturi din partea companiilor nefinanciare a crescut semnificativ"

În sectorul companiilor nefinanciare, standardele de creditare s-au menţinut constante în perioada analizată, indiferent de mărimea companiei sau de maturitatea finanţării. În perioada următoare, instituţiile de credit prognozează o continuare a tendinţei de stabilizare a standardelor de creditare. Cererea de împrumuturi din partea companiilor nefinanciare a crescut semnificativ, în T1/2016, conform opiniilor instituţiilor de credit. Evoluţia a fost influenţată în principal de majorarea cererii de credite din partea întreprinderilor mici şi mijlocii.

"La nivelul corporaţiilor, dinamica a fost mixtă, în contextul în care cererea de credite pe termen scurt a înregistrat un avans de amploare marginală, în timp ce în cazul împrumuturilor pe termen lung, cererea s-a diminuat uşor", arată BNR, adăugând: "În trimestrul următor (T2/2016), instituţiile de credit prognozează o majorare moderată a cererii de credite din partea companiilor nefinanciare, indiferent de segment. Conform percepţiei instituţiilor de credit, riscurile asociate companiilor nefinanciare în funcţie de sectorul de activitate au fost constante în majoritatea domeniilor economice, singurele excepţii fiind agricultura şi sectorul energie". Banca Centrală arată că, în aceste ramuri de activitate, riscul de credit este considerat ca fiind în creştere, cu o intensitate moderată.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. In spiritul unei legi " drepte si corecte ", de ce nu fixeaza deputatul PNL marimea avansurilor ipotecare prin lege ?

    Mai baga niste avocati in fata, niste politicieni si fac ei o piata perfecta imobiliarelor.

    Ce mare lucru pentru ei ? 

    ...erau unii Zamfir, parca, altul Bibi Piperea, cica avocat si inca unul Dan, pastor al unei secte religioase, care ziceau ca nu se inaspreste nimic. Articolul asta arata nu numai ca cei trei sunt niste mincinosi de profesie, dar mai arata si ca nu au nici cea mai vaga cultura financiara.

    1. am putea adauga si faptul ca in momentul de fata cursul euro/leu este la un nou maxim dupa aprobarea ldp. Si asta pentru ca vor iesi bani din sistemul bancar. In consecinta urmeaza ca toti cei creditati in valuta sa plateasca rate mai mari. eu nu mai votez in viata mea partidul PNL, chiar daca nu am cu cine vota. Este un partid de kkt.

      de acord mai ales daca ne uitam si la parodia candidatilor la primaria capitalei

      Urmeaza ca si cei cu chirii in euro sa plateasca mai mult, asta pe langa cresterea chiriei preconizata de analisti. Si cum mult injuratii analisti au avut pana acum dreptate, se pare ca pacalicii astia 3 afecteaza vietile tuturor tinerilor, nu numai celor care vor sa cumpere o casa. Sper ca cineva sa aiba curaj si sa le lipeasca pozele celor 3 hoti pe toti stalpii, ca sa stie toata lumea ce au facut si ce semnalmente mufarinice au!

    Foarte frumoase vorbe. Dar ce vor face bancile cu banii? ING ii da cu buletinul, altii ii calca pe urme. Creditele sunt 80% din depozite, cu tendinta de scadere. Expunerea pe titluri de stat e maxima in Europa si depaseste limitele prudentiale. Bancile nu mai stiu ce sa fac cu banii, dar au ordin sa mareasca avansurile la ipotecare. Am gasit solutia! Bancile vor tine banii la BNR, ca alta solutie nu au voie.

    1. Ai auzit de credite de consum? Sau de creditarea in alte tari cu banii deponentilor din RO? Ca doar bancile sunt multinationale, daca alde creditacii chf au primit imprumuturi si din banii deponentilor din Austria de ce nu s-ar putea si invers. Sa vedem totusi peste vreun an, doi. Sunt sigur ca tinerii transformati in chiriasi cu forta de Zamfur/Piperea, vor dori sa le multumeasca in strada acestor "binefacatori"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb