Valoarea medie a creditului ipotecar acordat în Bucureşti a fost de 70.000 euro în ultimul an, din cele 13.000 de credite contractate, iar valoarea medie în alte judeţe din ţară a fost de 30 - 40.000 euro, a spus ieri directorul direcţiei stabilitate financiară din cadrul BNR, Ion Drăgulin. "Dacă în Bucureşti au fost acordate 13.000 de credite ipotecare, în alte judeţe din ţară au fost date în jur de 2.000 de credite/judeţ", a menţionat Drăgulin, citat de NewsIn.
El a adăugat că, în România, ponderea finanţărilor imobiliare în leasing este încă scăzută, ceea ce înseamnă că are un mare potenţial de creştere.
Reprezentantul băncii centrale a adăugat că Uniunea Naţională a Notarilor Publici (UNNPR) reprezintă o sursă importantă de informaţii privind piaţa imobiliară. În acest sens, banca centrală face un schimb de informaţii cu UNNPR pentru surprinderea riscurilor asupra stabilităţii financiare.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara pe 8 aprilie că oficialii BNR se vor întâlni cu reprezentanţii asociaţiei notarilor, pentru a începe discuţiile cu privire la obţinerea unor date statistice pertinente despre piaţa imobiliară românească.
În ceea ce priveşte oferta imobiliară, Drăgulin a precizat ieri că aceasta afişează o tendinţă crescătoare, însă există posibile riscuri în ceea ce priveşte populaţia, în oraşele mai mici, unde oferta ar putea fi excedentară.
De asemenea, reprezentantul BNR a spus că oferta pentru utilizarea industrială are un mare potenţial, în timp ce oferta pentru birouri este susţinută şi sporesc pretenţiile din punct de vedere calitativ în ceea ce priveşte cererea şi finanţarea.
Drăgulin a precizat că se înregistrează o pondere scăzută a finanţării companiilor de la IFN-uri prin leasing pentru scopuri imobiliare, respectiv 1,23%, ceea ce înseamnă că există un potenţial important de dezvoltare.
Finanţarea bancară internă are o pondere de 41% în totalul finanţărilor imobiliare, finanţarea prin IFN-uri reprezintă 11%, iar finanţarea externă acoperă 48%.
Existenţa unor informaţii pertinente privind piaţa imobiliară este necesară pentru evaluarea riscurilor, inclusiv pentru fundamentarea deciziilor de finanţare, a mai spus Drăgulin.
El a adăugat că ritmul de creştere al ofertei imobiliare se menţine ridicat, astfel că nevoia de finanţare îşi păstrează potenţialul.
Drăgulin a amintit că există o expunere mare pe sursele externe de finanţare, ceea ce impune o atenţie aparte dacă turbulenţele internaţionale se accentuează.
Reprezentantul băncii centrale a mai spus că rata restanţelor din această finanţare bancară este încă modică.