BNR emite o bancnotă aniversară dedicată lui Ionel I.C. Brătianu

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 decembrie 2019

Banca Naţională a României emite, în ciclul emisiuni numismatice Desăvârşirea Marii Uniri, o bancnotă aniversară dedicată lui Ionel I. C. Brătianu pentru a-i păstra vie memoria, a declarat, ieri, guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Şeful Băncii centrale a precizat, conform Agerpres: "Revenit în fruntea guvernului în anul 1922 şi având deplinul sprijin al familiei regale, Brătianu s-a preocupat de realizarea eşafodajului legislativ pe care s-a clădit ulterior întreaga dezvoltare a Româ-niei interbelice. Între 1922 şi 1926, au fost adoptate Constituţia nouă, Legea minelor, Legea privind comercializarea bunurilor economice ale statului, Legea energiei, Legea regimului apelor. La acestea s-au adăugat alte acte normative cu o importanţă aparte în dezvoltarea statului: Legea privind unificarea administrativă, Legea privind învăţământul primar, Legea electorală. S-a stins fulgerător din viaţă, la sfârşitul lui noiembrie 1927, când se afla din nou în fruntea guvernului. Patriot înflăcărat, intransigent în chestiunile politice majore, om al deciziilor istorice, Ionel I. C. Brătianu se înscrie în galeria românilor de seamă. Tocmai de aceea, pentru a-i păstra vie memoria, Banca Naţională a României emite în ciclul emisiuni numismatice Desăvârşirea Marii Uniri o bancnotă aniversară care îi este dedicată".

Guvernatorul a amintit că, anul trecut, BNR a lansat o bancnotă aniversară dedicată Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, de numele cărora se leagă, în mod indisolubil, realizarea Româ-niei Mari, iar în acest an banca emite în ciclul Istoria aurului o monedă din aur cu valoarea nominală de 100 de lei având ca temă Istoria aurului - moneda de 50 lei cu milesimul 1922, care a fost dedicată încoronării de la Alba Iulia.

Mugur Isărescu a specificat: "Am reuşit astfel, în mod simbolic, să îi readucem în conştiinţa publică, pe calea noastră, a emisiunilor noastre, împreună pe cei cărora le datorăm Marea Unire şi edificarea statului naţional unitar".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb