BNR: Exportatorii câştigă 2 miliarde euro în cazul unei deprecieri a leului cu 20%

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 decembrie 2007

Cele mai mari 100 companii exportatoare din România vor înregistra beneficii operaţionale suplimentare de 7,1 miliarde lei (2 miliarde euro) în cazul unei deprecieri a leului cu 20%, arată o analiză asupra vulnerabilităţilor sectorului real, publicată ieri de BNR. Estimarea băncii centrale, realizată pe baza unor scenarii de stress-testing, indică, de asemenea, că aceeaşi depreciere ar cauza celor mai mari 100 de importatori pierderi de 6,7 miliarde lei (1,9 miliarde euro).

Raportul nu dă, însă, detalii privind moneda de referinţă în raport cu care se calculează deprecierea ipotetică a leului şi nici despre intervalul în care o astfel de depreciere ar trebui să se producă pentru a avea astfel de efecte, însă trei sferturi din comerţul exterior românesc se desfăşoară, după intrarea în Uniunea Europeană, cu celelalte ţări membre ale blocului comunitar, iar tranzacţiile se fac în cea mai mare parte în euro.

O depreciere a leului apropiată de cea menţionată în analiza băncii centrale a avut loc în intervalul iulie-noiembrie din acest an, în care leul a pierdut 16,42%, de la 3,1112 lei/euro - pe 2 iulie - până la 3,6221 lei/euro - pe 23 noiembrie. Între timp, leul a mai recâştigat din terenul pierdut, însă pe 11 decembrie, leul era, totuşi, cu 13% mai slab faţă de euro raportat la cotaţia din 2 iulie şi pierduse aproape 4% faţă de sfârşitul anului trecut. n

În cazul unei deprecieri a leului cu 30%, exportatorii ar câştiga în plus 8,6 miliarde lei, iar importatorii ar pierde 6,84 miliarde lei.

Cel mai semnificativ impact al fluctuaţiilor masive de curs valutar va fi observat asupra companiilor care fac doar import sau export. Astfel, companiile care fac doar importuri resimt o reducere a rezultatelor operaţionale cu 2,84 miliarde lei în cazul în care leul pierde 20% din valoare, în timp ce "exportatorii exclusivi" ar câştiga 490 milioane lei în aceeaşi situaţie.

Pe ansamblul economiei româneşti, o depreciere a leului cu 20% ar avea un efect direct limitat - echivalent cu 0,05% din produsul intern brut (PIB) - care constă în reducerea rezultatului operaţional al companiilor cu activitate de comerţ exterior cu 170 milioane lei. În cazul unei deprecieri de 30% a leului, pierderile ar fi mult mai mari, de circa 3,4 miliarde lei (aproape un miliard de euro), ceea ce echivalează cu 0,99% din PIB-ul României (estimat la 118 miliarde euro în 2007 de către Comisia Naţională de Prognoză).

"Companiile care au şi credite bancare generează o pierdere directă (first round effect) de 0,22%, respectiv 0,87% din PIB", se mai arată în raport.

Banca centrală a realizat analiza citată în scopul de a putea estima efectele unor şocuri de curs asupra stabilităţii financiare şi a tras concluzia că "expunerile băncilor asupra celor mai importante companii care vor înregistra pierderi în cazul unui şoc valutar şi pe rata dobânzii (canal indirect) sunt importante".

Totuşi, probabilitatea de nerambursare a creditelor luate de la bănci, care crescuse uşor în 2006 comparativ cu 2005, s-a ameliorat în acest an, constată economişii băncii centrale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. oare de ce tot apar studii "de impact" asupra deprecierii leului marca "benere" cu accent pe matematica diferentiata intre exportatori si importatori?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb