BNR mai are doar semne de exclamare şi îndemnuri revoluţionare

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 septembrie 2022

Călin Rechea

Ce faci când inflaţia îţi scapă de sub control, deşi în lege se arată că "obiectivul fundamental al BNR este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor"? Ce faci când instrumentele de politică monetară pe care le ai la îndemână nu pot fi utilizate, deoarece ar trimite statul şi economia în faliment?

Trimiţi consilieri, a căror educaţie statistică sau econometrică se află sub un mare semn de întrebare, să facă propagandă cu ajutorul a numeroase semne de exclamare privind perspectivele recesiunii sau ale inflaţiei.

În presa financiară a fost publicat recent un articol în care se spune că este posibil să "încheiem anul fără recesiune şi fără şocuri inflaţioniste", dar asta presupune că nu trebuie să adoptăm o atitudine dăunătoare, cum ar fi aceea de a sta cu gândul la drobul de sare.

Da, totul este să gândim pozitiv, iar astfel orice legi ale fizicii sau economiei vor fi anulate fără drept de apel.

Îndemnul consilierului de la BNR este deosebit de subtil şi se încadrează în categoria "modelării aşteptărilor", dar nu are, din păcate, acoperire în realitatea economică.

Pentru multe firme "drobul" a căzut deja şi le-a zdrobit, iar acum "drobul" se rostogoleşte într-o economie financializată, a cărei "prosperitate" şi "creştere" au fost determinate, în mod decisiv, de politica monetară ultrarelaxată a BNR din ultima decadă.

Explozia preţurilor energiei şi demolarea "comandată", dar fără se se ştie cât de "controlată", a economiei din zona euro, în special a Germaniei, arată că evitarea recesiunii în ţara noastră până la sfârşitul anului va fi doar "liniştea" aparentă dinaintea furtunii.

Dar nu este nicio problemă. O astfel de economie este mediul perfect pentru reducerea inflaţiei şi revenirea la stabilitatea preţurilor, care încă este echivalată, în mod oficial, cu o creştere exponenţială, deşi chiar şi analfabeţii funcţional ştiu că stabilitatea nu poate fi definită prin creştere exponenţială.

Soluţia propusă este lansarea unor "acţiuni în forţă, a strategiilor de recuperare economică şi de revigorare a resursei umane".

Aceasta este atitudinea unui vătaf care vede doar "resurse" peste tot, fără să ţină seama că "resursele umane" sunt, de fapt, oameni, cu speranţe şi aspiraţii, care sunt călcate în picioare cu impunitate de "autorităţi" incompetente şi complet absolvite de orice responsabilitate.

Da, avem nevoie de "analize riguroase, proiecţii exacte şi soluţii optime", după cum zice reprezentantul unei instituţii ale cărei prognoze sunt complet rupte de realitate, adică de planificare centralizată, deoarece numai aşa se poate urca pe cele mai înalte culmi de civilizaţie şi progres.

Iar dacă analizele şi prognozele sunt complet rupte de realitate, cum se poate ajunge la soluţiile optime, mai ales când toată lumea ştie cât de competente sunt autorităţile statului român?

Se mai cere şi răbdare, aşa cum se cere de peste trei decenii, din partea unor indivizi care nu au nicio responsabilitate pentru deciziile greşite de politică economică.

Apoi consilierul de la BNR vine cu o afirmaţie şocantă prin lipsa de onestitate. În opinia sa, "cu fluctuaţii lunare de sub un punct procentual, inflaţia a stagnat", după ce s-au depăşit "zguduirile" din martie şi aprilie, iar din luna mai "galopul a încetat".

În primul rând, nu este vorba despre fluctuaţii lunare, ci despre creşteri lunare consistente în iunie, iulie şi august, cu o medie de 0,7%. În primele opt luni ale anului 2022, media creşterii lunare a Indicelui Preţurilor de Consum (IPC) a fost de 1,4%, de peste două ori mai mare decât media din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 0,6%.

De fapt, datele de la INS arată că de aproape cinci ani am intrat într-un nou regim inflaţionist, caracterizat de creşteri persistente ale preţurilor, un regim similar celui de la începutul deceniului trecut (vezi graficul 1)

BNR mai are doar semne de exclamare şi îndemnuri revoluţionare

În al doilea rând, consilierul de la BNR ignoră complet efectul cumulativ al acestor creşteri. Creşterea lunară medie a IPC a fost de 0,4% în perioada ianuarie 2003 - august 2022, conform datelor de la INS, o valoare semnificativ mai mică decât media ultimelor trei luni, de 0,7%, despre care consilierul de la BNR spune că reprezintă o stagnare a inflaţiei.

Rezultatul acestei creşteri cumulate este un nivel al indicelui preţurilor de peste 2,7 ori mai mare comparativ cu baza din decembrie 2002 (vezi graficul 2)

BNR mai are doar semne de exclamare şi îndemnuri revoluţionare

Dacă media lunară ar fi fost de 0,7% în acest interval de aproape 20 de ani, atunci indicele preţurilor de consum ar fi fost de peste 5 ori mai mare decât baza din decembrie 2002.

Poate că BNR ar trebui să trimită la înaintare nişte "rezerve" mai tinere, care să mintă mai convingător.

Este nevoie mare de astfel de abilităţi, în condiţiile în care inflaţia este o ţintă mult prea îndepărtată, iar "lupta" împotriva ei, aşa cum se precizează în Statutul BNR, ar conduce la falimentul statului, care nu este decât o concluzie logică a falimentului moral de care au dat dovadă toţi conducătorii ţării din ultimele decenii.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. astea s ordinele de la Bi lden berg.....ei fac ce l i se spune, falimentul clasei private mici si mijlocii si saracirea populatiilor.

    1. da, corect.

      un om sarac e un om care are (prezumtiv) drepturile si libertatile puse in pericol!  

      dar uneori oamenii in atare situatii mai si pun mana pe diverse obiecte (sapa, lopata) si trec si ei la muncile campului :D .... :) la plivit sinecurile neo-comuniste si clasa politica :))  

      In consecinta rusii sunt saraci.

      Tu cum esti, sarac sau bogat, esti liber sau fara drepturi? 

      Deocamdata aici postezi liber, (nu ca la rusi), fara cenzura, dar la minte esti ... cam "cu drepturile si libertatile puse in pericol".

      De ce ar vrea un grup de bogati (Bildenberg) sa falimenteze clasa privata mica si de mijloc si sa ii saraceasca pe oameni?

      Ce castiga (si ce pierd din asta)?  

      Nu stiu ce ar castiga, dar pot pierde stabilitatea. 

      De ce ar face ceva din care nu castiga nimic, dar ar putea pierde ceva? 

      Speculezi contra logicii.

    legat de BNR am o previziune scurta (care chiar e previziune, nu e rezultatul unei analize tehnice sau fundamentale):

     

    in cazul evolutiei eur/ron vor face orice sa o mentina in intervalul de variatie 4.9 - 5 ron / 1 euro si vor face ORICE!  

    inclusiv topirea efectiva a rezervelor nationale de valuta... ca niste tampiti si prosti ce sunt ei acolo!  

    dupa care nemaiavand ce face vor da drumul leului sa se deprecieze... care leu ce sa faca si el saracul??? ...va pleca ca aruncat din prastie...  

    asta urmeaza.

    Atata ii duce capul pe cei de la BNR ...atata or sa stie ei sa faca.... cu Minervele si Dancilele lor de acolo si toti puii nascuti din pacate vii (si nu morti) ai neo-comunistilor de dupa 1989 !  

    1. orice vânzare de euro are ca efect creșterea dobânzilor interbancare, iar statul este astfel marele perdant.

      Eu as läsa cursul de capul lui ca sa detensionez piața monetară. Obsesia cursului are doar efecte negative. 

      Esti pe langa realitate, ca de fiecare data. Rezervele BNR au crescut in ultima perioada. Scrii mult si fara rost.

    Preturile produselor finite cresc in timp ce preturile actiunilor la BVB scad. Adica in termeni europeni, economia romaneasca ca si cea europeana sînt pe val in timp ce economia ruseasca se prabuseste.

    la noi in romania inflatia stagneaza cand somajul e pe varf sau exodul de oameni e pe varf.

    s c cret 

    1. good point

      atentie somaj in sens de neproductivitate mai mare ca productivitate!

      nu este somajul pe varf in romania!!! 

      nu stiu la ce date de uiti! 

      in unele regiuni somajul a crescut putin dar nu mai mult fata de exact 2012-2013-2014-2015. 

      Avem poluri financiare in care inca se crediteaza si se tine jomajul foarte jos din acet motiv se da inca ascedent in inflatie preturi. inflatie preturi este benefic pentru gob cand merge mana in mana cu productivitatea dar nu cand incepe sa formeze gap social intre cei ce au si cei ce nu au. 

      romania are inca foarte tare piata muncii in Bucuresti Cluj si alte cateva poluri financiare paralel cu creditul si investitiile (unele bune altele speculative la greu de stau stocuri adunate goale in piata). 

      romania are norocul ca rata de proprietari e mare si se poate trai cu paine cartofi si ceapa atunci cand nu ai obligatie de plata credit bancar ipotecar. din acest motiv este adevarat ca in unele regiuni rata reala de neproductivitate este inca elevata - dar nici oportunitatile reale nu se grabesc sa apara in piata; nu pe experientele muncii trecute / calitatile / abilitatile trecute. 

      s c cret 

    Stim ca Fed este banca privata, dar nu stim cine sunt actionarii Bnr. Nu am gasit informatii despre structura actionariatului Bnr.

    1. probabil 1-2 de la FED

      Capitalistii sunt actionarii si o cota parte statul.

      nu tre sa te ingrijoreze prea tare asta!! 

      Activele au avut istoric rocada la zeci de ani de la "capitalisti" la "stat /gov /conducatori / popor". 

      Si da.. are si fedul ceva detineri atat in bnr cat si in fondul imobiliar din romania. 

      Dar astea nu au sens de "detineri ca posesie"... nu ii intereseaza forma vizica ci doar randamentele financiare si aparare fata de alte riscuri. Forme de protectii! atat 

      s c cret 

      Esti mai multi?

      Sunteti acolo tot biroul si nu reusiti sa aflati raspunsul?

      Va poate raspunde Niabullina direct pe limba voastra. 

    W B scria in scrisorile periodice catre investitori ca: "O data la 10 si cv ani nori negrii se aduna deasupra economiilor si ploua cu aur nu cu pietre. Atunci sa te pregatesti sa isi in ploaie si sa aduni nu cu lingura ci cu cada."

    Fiecarei generatii ii se asterne in fata oportunitatile astea; trebuie doar sa isi pastreze rabdarea si sa continuie sa investeasca pe criteriile alese. 

    Tot din acest motiv exista si zicala: "Cei din urma vor fi cei din tai si cei din tai vor fi cei din urma." 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb