ZIARUL BURSA

20 septembrie 2022
Ediţia din 15.08.2024

BNR mai are doar semne de exclamare şi îndemnuri revoluţionare

Călin RecheaBănci-Asigurări / 20 septembrie 2022

Călin Rechea

Ce faci când inflaţia îţi scapă de sub control, deşi în lege se arată că "obiectivul fundamental al BNR este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor"? Ce faci când instrumentele de politică monetară pe care le ai la îndemână nu pot fi utilizate, deoarece ar trimite statul şi economia în faliment?

Ameninţări din interior: profilare şi detectare

Ameninţări din interior: profilare şi detectare

Battista CagnoniCompanii / 20 septembrie 2022

Am putea spune că "totul ţine de încredere". Majoritatea activităţilor umane şi a interacţiunilor umane se bazează pe încredere. Avem încredere în cei care au construit şi implementat sistemul de semafoare. Nu putem verifica dacă, atunci când vedem verde pe drumul nostru conducând cu 80 km/h, toţi ceilalţi au roşu şi nu se mişcă.

Geneza genocidului din Ucraina

Cătălin AvramescuEditorial / 20 septembrie 2022

Cătălin Avramescu

Să ne imaginăm următoarea situaţie: Trăim pe o insulă, prin Pacific. Suficient de departe încât Europa, cu grijile sale, să nu fie decât un punct. Iar din biblioteca locală lipsesc cărţile de istorie recentă. Să spunem că a fost o inundaţie şi toate volumele care tratează perioada de după de 1 Ianuarie 1940 au dispărut. Ce am cunoaşte, în acest caz, despre cel de-Al Doilea Război Mondial? Evident, perspectiva noastră ar fi total compromisă. Nimic despre Auschwitz, nimic despre Hiroshima, nimic despre debarcarea din Normandia.

Cinci acţiuni preferate de analişti de top de pe Wall Street

Cinci acţiuni preferate de analişti de top de pe Wall Street

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 20 septembrie 2022

Perspectivele pieţei acţiunilor din Statele Unite devin tot mai incerte, având în vedere inflaţia ridicată şi încetinirea economiei. De la începutul anului şi până la finele săptămânii trecute, indicele S&P 500 avea un declin de 18,7%, în timp ce Nasdaq Composite, dedicat companiilor de creştere, era în scădere cu 26,8%, declin apărut după ridicări succesive de dobândă ale Rezervei Federale.

OMUL SMINTEŞTE LOCUL Vasile, inima, pensia şi copiii

Dan NicolaieOmul sf(M)inteste locul / 20 septembrie 2022

Dan Nicolaie

Vasile a murit şi a înviat. Nu e o blasfemie, aşa susţin actele medicale pe care nu le mai are.

Vasile are cinci copii, cel mai mare are 8 ani. A muncit enorm pentru ei. Nu să îi facă, ci să îi întreţină. Nu e o simplă laudă, se vede pe corpul său atletic/musculos că nu e un tip leneş.

Sursă foto: Facebook / De Basm

"Maşinuţa de scris" îi apropie pe copii de scris şi citit

O.D.Cultură / 20 septembrie 2022

Apropierea copiilor de literatură reprezintă o mare provocare atât pentru profesori cât şi pentru părinţi. Fără o bază culturală minimă nu se poate construe nimic solid în ceea ce priveşte educaţia. Asociaţia De Basm, instituţie autohtonă ce promovează literatura română contemporană pentru copii şi tineret, desfăşoară timp de trei luni, din septembrie până în noiembrie, un nou proiect, "Maşinuţa de scris", care îşi propune să îi apropie pe copii de literatură într-un mod inedit.

Premiul I (secþiunea pian) - pianista Alexandra Segal (Israel)Premiile II şi III au fost acordate pianiştilor George Todică (România) şi Chun Lam U (Hong Kong, China). Sursă foto: Facebook / George Enescu Festival

CONCURSUL INTERNAŢIONAL GEORGE ENESCU Câştigători din întreaga lume

O.D.Cultură / 20 septembrie 2022

Prestigiosul Concurs Internaţional George Enescu a ajuns la final. Ediţia a XVIII-a a avut loc la Bucureşti între 4 şi 18 septembrie şi a marcat revenirea în sala de spectacol, după doi ani în care evenimentele culturale au fost nevoite să se reinventeze şi să se mute parţial sau total în online.

Deficitul de personal, parţial rezolvat

EDUCAŢIE Deficitul de personal, parţial rezolvat

O.D.Companii / 20 septembrie 2022

Deficitul de personal din educaţie începe să fie acoperit, pas cu pas, de către autorităţi. Guvernul a suplimentat cu 2.200 numărul posturilor din învăţământul preuniversitar de stat, printr-o hotărâre pentru modificarea HG nr. 369/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei.

Ministrul Muncii anunţă măsuri de sprijin pentru persoanele cu venituri mici

Ministrul Muncii anunţă măsuri de sprijin pentru persoanele cu venituri mici

O.D.Politică / 20 septembrie 2022

Apropierea iernii pune presiune pe autorităţi, dar mai ales pe familiile cu venituri modeste. Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, afirmă că PSD lucrează la un program de sprijin pentru cetăţeni pentru iarna viitoare, el afirmând că pensiile ar trebui majorate cu minim 10 la sută de la 1 ianuarie, dar în acelaşi timp este necesară şi o creştere a salariului minim brut.

Galaţi: Cinci noi centre de colectare, amenajate pe fonduri europene

Galaţi: Cinci noi centre de colectare, amenajate pe fonduri europene

ANA FELEAFonduri Europene / 20 septembrie 2022

Consiliul Judeţean Galaţi a anunţat, la începutul acestei săptămâni, o nouă investiţie de mediu. Este vorba despre amenajarea unor centre de colectare cu aport voluntar a deşeurilor inerte, a deşeurilor de grădină şi a celor care nu pot fi colectate în pubele individuale de către operatorul de salubritate în cinci localităţi din judeţ.

Reprezentanţii IRI Travel prezintă bilanţul sezonului estival recent încheiat.

IRI TRAVEL: Sezonul estival 2022, peste cel din 2019

GEORGE MARINESCUCompanii / 20 septembrie 2022

Staţiunile de pe litoralul bulgăresc şi cele din Grecia - în topul preferinţelor turiştilor români În privinţa litoralului românesc, au fost înregistrate creşteri impresionante de rezervări turistice, comparativ cu anul trecut, în Eforie Sud şi Saturn Pentru sezonul de iarnă, destinaţiile turistice favorite ale românilor sunt Bulgaria, Austria, Italia, Republica Dominicană şi România Campaniile early booking pentru sezonul estival 2023 încep în 15 octombrie, iar reducerile sunt de până la 50% 

Sezonul estival 2022 a marcat creşteri pentru toate destinaţiile principale ale românilor (litoralul românesc, litoralul bulgăresc, Grecia şi Turcia), faţă de 2021 şi chiar şi faţă de 2019, potrivit consultanţilor IRI Travel, touroperator specializat atât pe litoralul bulgăresc, cât şi pe cel românesc.

Scăderi accentuate pentru indici

BVB Scăderi accentuate pentru indici

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 20 septembrie 2022

BET se apropie de minimele din martie, atinse imediat după invazia Rusiei în Ucraina 

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi agresive în sesiunea de tranzacţionare de ieri, într-o zi în care pieţele europene au început ziua pe minus dar au încheiat mixt. Indicele BET, ce captează dinamica celor mai lichide 20 de titluri ale pieţei noastre, a avut o scădere de 2,63%, la 11.445 de puncte, principalul coş de acţiuni al pieţei noastre îndreptându-se cu paşi repezi către minimul de 10.964 de puncte, atins la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 20 Septembrie 2022

MACRO NEWSLETTER 20 Septembrie 2022

Macroeconomie / 20 septembrie 2022

Producţia industrială din SUA şi-a temperat creşterea anuală şi în august 2022, până la 3,3%, de la 3,6% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare neaşteptate, de 0,2%, după o creştere de 0,5% în luna anterioară. Producţia din industria...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo