OMUL SMINTEŞTE LOCUL Vasile, inima, pensia şi copiii

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Omul sf(M)inteste locul / 20 septembrie 2022

Dan Nicolaie

Vasile a murit şi a înviat. Nu e o blasfemie, aşa susţin actele medicale pe care nu le mai are.

Vasile are cinci copii, cel mai mare are 8 ani. A muncit enorm pentru ei. Nu să îi facă, ci să îi întreţină. Nu e o simplă laudă, se vede pe corpul său atletic/musculos că nu e un tip leneş.

Ne-am întâlnit la uşa terapiei intensive a secţiei de cardiologie. El cu ale lui, eu cu ale altora. La boli mă refer. Respectuos, dornic să comunice, vorbea şoptit ţinând în permanenţă mâna stângă la inimă. Nu datorită patriotismului, ci din cauza unei dureri personale. "Nu pot să vorbesc mai tare că simt că mă ia cu leşin. Am făcut infarct, din ală rău, mi-a zis doamna doctor". Nu am îndrăznit să-l întrerup şi să-l întreb dacă a auzit de un infarct bun. "Muncesc mult, am cinci copii, nici nu prea mănânc, nici nu am timp, uneori nici nu prea am ce, că suntem mulţi. Din primăvară mă tot lua aşa cu ameţeală şi cădeam pe jos, da mă săltam repede, mai sunt şi ţigan, să nu zică lumea că am luat-o pe băutură sau că mă dau lovit de la muncă. Car saci, sap, tai lemne, fac tot ce e nevoie, prind repede. Din vară nu mai puteam să respir deloc. Am căzut, m-a adus cineva aici, m-a pus pe picioare doamna doctor, foarte de treabă, m-a ajutat şi cu nişte acte mi-a dat şi nişte medicamente scumpe".

Vasile se luptă să "prindă" o pensie. Nu ştie dacă o merită - că el forţa mai are, doar că oboseşte - dar speră să o "prindă". Îi pare rău că nu mai poate munci. Până vine pensia nu prea mai vin bani în casă. A pierdut şi o parte din actele medicale, nu a avut bani să facă copii la "xerox", acum speră să îi dea doamna doctor nişte dubluri ca să se ducă cu ele la o altă comisie, că a mai fost la una unde a lăsat "originalele". Discută cu o asistentă, revine în sala de aşteptare mai plin de speranţă. "Ăsta e visul meu acum, să prind o pensie. E clar că eu 40 de ani nu mai apuc, să rămână pensia asta la copii, să le las şi eu ceva, să mor liniştit". Respiră greu. Reapare asistenta, îi dă nişte copii ale unor acte medicale şi îi strecoară ceva în palmă, nişte bani, Vasile îi mulţumeşte, mult, dar decent. Se reaşează pe scaun. De la o vreme şi bucuria îl oboseşte. A rezolvat ceva. Pleacă, în parcarea spitalului îl aşteaptă una dintre cele mai nenorocite maşini pe care le-am văzut. E plină. Un şofer ("a fost o pomană să prind maşina asta, i-am dat 45 de lei să ne aducă la Târgovişte") şi cinci copii ("dacă tot veneam am zis să facă şi ei o excursie cu mine, că tot nu i-am dus nicăieri").

Excursie la terapie intensivă! Sună cel puţin ciudat. Copiii se bucură.

Vasile pleacă spre cealaltă comisie cu tot alaiul de suflete.

Are un vis.

O pensie pentru copiii lui.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Vasile merita pensia. Vasile munceste. Lui Vasile ii este rusine ca nu mai poate sa munceasca. Vasile ar face orice sa mai poata munci dar nu mai poate. Spre deosebire de Popescu specialu' care se pensioneaza la 45-48 de ani pe boli inchipuite, ia o gramada de bani ca tanar "pensionar" si apoi se reangajeaza pe acelasi post cu o alta gramada de bani. Popescu specialu' nu are 5 copii, are "decat" o pisica. Lui Popescu specialu' nu ii este rusine ca s-a pensionat la 45-48 de ani (cu cat e mai gros cu cat varsta de pensionare e mai mica). Pe Popescu specialu' in doare in covorul de la intrare ca Vasile are 5 copii si nu mai poate sa munceasca. Nu uitati sa ii mariti pensia lui Popescu specialu' ca la toti ne e greu.

    1. Si Popescu specialu' merita pensia pentru ca: in Romania s-a eradicat coruptia (alaltaieri), nu se gasesc droguri in toate orasele si pe toate drumurile, nu se gasesc tigari netimbrate in toate pietele, justitia e o oarba, etc.

    Multumesc pentru ca ne/ati aratat ca exista si astfel de oameni buni, dedicati, decenti, pozitivi in Romania!

    Regret ca incompetentii si nepotismele care populeaza institutiile statului roman de la nivel local, judetean si central nu reusesc sa il VADA....nu reusesc sa il ajute sa intre in sistemul de protectie sociala! 

    Fara pensie de boala, fara protectie sociala cei cinci copii ai sai ar fi posibil sa aleaga calea infractionalitatii! 

    Sper sa ii vada si sa ii ajute o organizatie sau o institutie ! 

    Apreciez articolul!

    Spor si inspiratie! 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb