RetuRO şi doi bani jumate... pentru demnitate

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Omul sf(M)inteste locul #Mediu / 21 iunie

English Version

Dan Nicolaie

Iadul este pavat cu bune intenţii. Am tot mai pregnant impresia că noi nu ne mai mulţumim doar cu pavatul, punem şi borduri.

Sensibil la problemele mediului din copilărie (în anii 80 mi-am cumpărat o minge de 25 de lei, cu banii obţinuţi din vânzarea sticlelor goale) am decis să intru în "hora reciclării", aşa cum ne invită autorităţile. Aţi dansat vreodată la o petrecere o horă alături de mai mulţi parteneri care păreau să-şi fi făcut perfuzii cu energizante? Dacă da, cunoaşteţi sentimentul, nu mai controlezi nimic cât te învârtesc ceilalţi şi la final părăseşti hora cu hainele în cap şi complet ameţit. Am păţit.

Cum e caniculă şi ţin să mă hidratez corespunzător, m-am trezit cu balconul blocat de un săculeţ pântecos plin cu recipiente pline cu aer. La ceas de seară, mai pe răcoare, am zis să le returnez. Eşec brutal, aparatul nu mai funcţiona, am fost invitat să revin altă dată. A doua zi, dimineaţa, tot pe răcoare, am luat sacul în braţe şi am purces spre magazinul unde puteam să returnez. Pe aleea din faţa blocului, un vecin specialist în sticle, avea una cu bere în mână, a ţinut să-mi precizeze că nu este şi specialist în reciclare: "Eu după 50 de bani nici nu mă aplec". Am înţeles, dar dacă tot împărtăşim impresii să-i ofer şi eu una: "Dacă te-ai apleca poate ai reuşi să mai achiţi din datoriile la întreţinere, că au umplut holul cu afişe în care eşti pomenit ca un mare campion". Ne vedem fiecare de treabă, el probabil mă şi blesteamă puţin, ajung la magazin, alt eşec. "Magazinul se deschide la 7.00, dar aparatul funcţionează doar după ora 8.00", sunt informat de o vânzătoare. Mă uit la ceas şi îmi dau seama că ar trebui să-mi petrec următoarele 15 minute păzind un sac cu sticle goale la uşa unui magazin. Renunţ, revin acasă. Mai pe la pauza de prânz, am decis să profit de minutele libere şi să iau hora de la capăt. Pe alee, vecinul, cu altă sticlă cu bere: "Ehe, ţi-ai făcut abonament, strângi banu gros". "Strâng, strâng, vreau să-ţi fac o surpriză şi să-ţi plătesc întreţinerea".

Amabilităţi!

Ajung la magazin, coadă la returnare. O doamnă bodyguard vine şi ne invită să părăsim incinta şi să aşteptăm în exterior. Afară soare şi cald de ni se topeau recipientele în sacoşe. Un domn aflat în faţa mea mă informează că o vânzătoare ne-a făcut milogi. Posibil, dar neavând alte două surse, am abandonat investigaţia. Când eram mai nehotărât ca niciodată dacă să fac infarct sau AVC, mi-a venit rândul. Am introdus două sticle şi la a treia aparatul a început să urle. Pe ecran scria "tentativă de fraudare". Mă şi vedeam la poliţie cu cătuşe la mâini acuzat de fraudă, valoarea prejudiciului: 50 de bani. "Aşa mai face el", mă linişteşte o vânzătoare. Apasă două butoane şi treaba reporneşte.

Hai în horă!

Mai bag o sticlă şi aparatul se revoltă din nou. De această dată se umpluseră sacii. Vine un domn, mă dă afară din magazin pentru că în spaţiul strâmt nu putea să scoată pubelele cu saci. Sunt rechemat, bag ce mai am de bagat, obţin bonuleţul (10 RON - 13 pet, 2 sticlă, 5 aluminiu, 0 oţel) şi ies afară. Recunosc, afară mi-a venit să plâng. Am strâns hârtiuţa în mână şi am aruncat-o la primul coş de gunoi.

De ce?

Greu de răspuns. De la o vârstă nu mai faci faţă chiar la toate horele.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Excelent text!

    weekendul trecut la ceas de seara, la lidelul din eforie era un adevarat spectacol de lumina si culoare la centrul de reciclare, este cel mai eficient mod de a curata plajele de peturi

    1. Nu e ilegal dar este imoral ca cineva sa vina cu doi saci de peturi iar noi cei cu 5-6maxim 10 recipiente sa stam la coada acelasi aparat de reciclat?

      Explica-ne cum vezi tu moralitatea in privinta cozilor la reciclarea pet-urilor.

      Banuiesc ca ai vrea cate un aparat specializat pe cate pet-uri vrei sa reciclezi, un aparat pentru cei cu un pet, altul pentru 2, altul pentru 3 si asa mai departe. 

      Buna idee!

      Morala! 

      eu le dau la cel cu multe si plec. pn la urma sunt maruntis dc ai putine.

    Drumul spre comunism este pavat cu multă "verdeață reciclata"

    Asa ajunge fechete miliardar. Cu teapa retur care este o megaescrocherie.

    1. pai e o prostie, ca si pana acum erau reciclate peturile, aluminiul si etc. pt asta sunt containerele speciale de plastic si metal.

    De cand a inceput programul returo si sunt automate la mai multe magazine , orasul meu este mai curat. Pana acum in fiecare dimineata vedeam o gramada de sticle, peturi, doze de aluminiu aruncate in spatiul verde. Nu stiu cat de economic este tot procesul de colectare, dar se vede cu ochiul liber ca orasul este mai curat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb