BVB Scăderi accentuate pentru indici

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 septembrie 2022

Scăderi accentuate pentru indici

BET se apropie de minimele din martie, atinse imediat după invazia Rusiei în Ucraina

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi agresive în sesiunea de tranzacţionare de ieri, într-o zi în care pieţele europene au început ziua pe minus dar au încheiat mixt. Indicele BET, ce captează dinamica celor mai lichide 20 de titluri ale pieţei noastre, a avut o scădere de 2,63%, la 11.445 de puncte, principalul coş de acţiuni al pieţei noastre îndreptându-se cu paşi repezi către minimul de 10.964 de puncte, atins la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina.

În Europa, la ora 18:30, indicele Stoxx 600 avea o creştere de 0,2%, în timp ce indicele DAX30, al pieţei din Frankfurt, era în apreciere cu 0,98%. La Londra, FTSE 100 avea un declin de 0,62%. În Statele Unite, principalii indici erau scădere în prima parte a sesiunii bursiere.

"Pieţele sunt cu ochii pe reuniunea Rezervei Federale, care va începe mâine (n.r. astăzi), aşteptările fiind pentru o creştere a ratelor dobânzilor cu încă 75 de puncte de bază. De asemenea, investitorii urmăresc prognozele privind profiturile companiilor, înainte de începerea următorului sezon de raportări, în octombrie", scrie CNBC.

Christopher Grisanti, strateg şef de acţiuni la MAI Capital Management, a spus: "Pieţele îşi vor căuta direcţia până la întâlnirea Fed-ului, şi nu va exista o tranzacţionare prea intensă (...). Cred că o recesiune este foarte probabilă. Fed-ul consideră o recesiune drept regretabilă, dar necesară pentru combaterea inflaţiei".

În acest context, la Bucureşti, indicele compozit BETPlus a avut un recul de 2,55%, la 1.710 puncte, în timp ce indicele BET-XT, ce reflectă evoluţia celor mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, s-a depreciat cu 2,63%, până la 1.006 puncte.

Rulajul s-a ridicat la peste un miliard de lei, în condiţiile în care ultima ofertă de titluri de stat Fidelis a fost înregistrată în sistemul bursier.

Brokerii de la Prime Transaction au scris, în raportul lor zilnic: "Indicii pieţei principale au înregistrat scăderi de peste două procente în prima şedinţa de tranzacţionare a săptămânii. BET-NG a avut cea mai mare scădere, de 3,02%, în timp ce BETAeRO s-a corectat cu 0,96%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 213,89 milioane euro, lichiditatea fiind susţinută de nouă oferta de titluri de stat Fidelis (...). Din indicele BET, acţiunile a doar două societăţi au închis şedinţa în creştere: One United Properties (ONE), 0,17% şi Purcari Wineries (WINE), 0,11%. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate de titlurile: Digi Communications (DIGI), -5,03%, Nuclearelectrica (SNN), -4,52% şi OMV Petrom (SNP), -4.4%".

În piaţa "regular", topul valorii schimburilor a fost condus de acţiunile OMV Petrom (SNP), ce au cumulat un rulaj de 6,14 milioane de lei, titlurile SNP încheind ziua în scădere cu 4,4%, la preţul de 0,435 lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au coborât cu 1,68%, până la preţul de 1,87 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 4,17 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Banca Transilvania (TLV), ce s-au depreciat cu 2,6%, la 18,7 lei, în condiţiile unui rulaj de 3,58 milioane de lei.

Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au urcat cu 1,63%, la preţul de 2,5 lei, pe fondul unor schimburi de 2,26 milioane de lei.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 2,45%, la 48.485 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut recul de 2,12%, până la 2.149 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "COS Târgovişte" (COS): +14,37%

2. "Aerostar" (ARS): +5,52%

3. "SIF Banat-Crişana" (SIF1): +1,63%

4. "Vrancart" (VNC): +1,59%

5. "Dafora" (DAFR): +1,39%

Topul celor mai mari scăderi

1. "UCM Reşiţa" (UCM): -14,58%

2. "Condmag" (COMI): -13,33%

3. "SIF Muntenia" (SIF4): -7,34%

4. "Altur" (ALT): -6,36%

5. "Chimcomplex Borzeşti" (CRC): -6,15%

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. In ultimele zile BCR a tot fost primul intermediar la volume, ceea ce ma face sa cred ca au unul sau mai multi investitori institutionali care vor sa vanda, iar romanii nostri le fac pret de iesire. Am mai vazut lucru acesta in ultimii ani. Swiss si Wood nu au mai fost printre primii brokeri, la cumparare au fost micutii, Tradeville si Bt capital. Se vede si la ordine, multe mici in ask si putine dar mari in BID.

    1. "Omul-retail" profita de "oportunitatile momentului" si cumpara deoarece contraofensiva ucrainaca este "de succes". Pana la Craciun rusii vor fi intorsi pana la Stalingrad, iar bursele vor atinge noi culmi hiperinflationiste.

      (Pamflet) 

      Protaru e pamflet!

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb