BNR menţine dobânda cheie la 7% pe an

F.D.
Bănci-Asigurări / 13 februarie

BNR menţine dobânda cheie la 7% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, marţi, să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, conform unui comunicat de presă al băncii.

Potrivit sursei citate, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. conform unui comunicat de presă al băncii.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 6,61 la sută în decembrie 2023, sub nivelul prognozat, de la 6,72 la sută în noiembrie, pe fondul continuării încetinirii creşterii preţurilor alimentelor procesate şi ale energiei, care a devansat ca impact reamplificarea semnificativă a dinamicii anuale a preţului combustibililor, pe seama unui efect de bază.

"Pe ansamblul trimestrului IV 2023, rata anuală a inflaţiei şi-a accelerat descreşterea mai mult decât s-a anticipat, diminuându-se cu 2,22 puncte procentuale (de la 8,83 la sută în septembrie), în condiţiile în care dinamicile preţurilor alimentelor şi ale energiei au continuat să se reducă relativ alert, iar efectul de bază inflaţionist de pe segmentul combustibili a fost contrabalansat integral de decelerarea creşterii preţurilor administrate şi a preţului produselor din tutun", se arată în comunicatul BNR.

În acelaşi timp, rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat şi-a accentuat peste aşteptări trendul descendent în trimestrul IV 2023, coborând la 8,4 la sută în decembrie, de la 11,3 la sută în septembrie, pe fondul efectelor de bază dezinflaţioniste mai extinse, al descreşterii cotaţiilor mărfurilor agroalimentare şi al măsurii de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază, dar şi în contextul temperării cererii de consum şi al scăderii dinamicii preţurilor importurilor. Acţiunea acestor factori a fost doar în mică măsură atenuată de transferarea în preţurile unor servicii a creşterilor de costuri antrenate de majorarea salariului minim brut, precum şi de înrăutăţirea temporară a anticipaţiilor inflaţioniste pe termen scurt.

"Rata anuală a inflaţiei calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC - indicator al inflaţiei pentru statele membre UE) a scăzut la 7,0 la sută în luna decembrie 2023, de la 9,2 la sută în septembrie. Totodată, rata medie anuală a inflaţiei IPC s-a redus în decembrie 2023 la 10,4 la sută, de la 12,6 la sută în septembrie. La rândul ei, rata medie anuală a inflaţiei calculată pe baza IAPC a scăzut în decembrie la 9,7 la sută, de la 11,4 la sută în septembrie.

În anul 2023, rata anuală a inflaţiei s-a redus astfel cu 9,76 puncte procentuale (de la 16,38 la sută în decembrie 2022), în contextul unor contribuţii majore, aproape egale, aduse de scăderile de dinamică consemnate de preţurile alimentelor procesate şi de preţurile energiei", se precizează în document.

Influenţe dezinflaţioniste suplimentare, dar mult mai modeste, au venit de pe segmentele LFO şi combustibili, în timp ce mici efecte de sens opus au fost generate de subcomponentele mărfuri nealimentare şi servicii de piaţă ale inflaţiei de bază, arată sursa citată.

Noile date statistice reconfirmă încetinirea semnificativă, dar sub aşteptări, a creşterii economice în trimestrul III 2023, la 0,9 la sută, de la 1,5 la sută în precedentele trei luni (variaţie trimestrială), evoluţie ce implică o restrângere relativ temperată a excedentului de cerere agregată în acest interval.

Se reconfirmă, de asemenea, menţinerea dinamicii anuale a PIB în trimestrul III 2023 la un nivel modest din perspectivă istorică - la 1,1 la sută, faţă de 1,0 la sută în trimestrul II -, în condiţiile în care variaţia stocurilor şi-a majorat semnificativ impactul contracţionist, iar aportul consumului administraţiei publice a devenit vizibil negativ. În schimb, formarea brută de capital fix şi-a reamplificat dinamica anuală la un nivel de două cifre în trimestrul III 2023, iar consumul gospodăriilor populaţiei şi-a reaccelerat creşterea. Evoluţia exportului net a continuat să-şi majoreze influenţa expansionistă, dată fiind mărirea şi în acest interval a ecartului pozitiv dintre dinamica volumului exporturilor de bunuri şi servicii şi cea a volumului importurilor, pe fondul adâncirii mai pronunţate în teritoriul negativ a celei din urmă. Drept urmare, deficitul balanţei comerciale şi-a reaccentuat uşor declinul faţă de perioada similară a anului precedent, iar deficitul de cont curent a continuat să scadă semnificativ în termeni anuali, dar ceva mai modest decât în trimestrul II, în contextul încetinirii ritmului ameliorării soldului balanţei veniturilor primare, pe seama evoluţiei profiturilor reinvestite.

Cele mai recente date şi analize indică o încetinire uşoară a creşterii economice în trimestrele IV 2023 şi I 2024 faţă de trimestrul III 2023, implicând o accelerare a acesteia în termeni anuali.

Astfel, comparativ cu ritmul mediu aferent trimestrului III, în primele două luni din trimestrul IV 2023, vânzările cu amănuntul şi serviciile prestate populaţiei şi-au reaccelerat creşterea faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. În acelaşi timp, producţia industrială şi-a atenuat contracţia în termeni anuali, iar volumul lucrărilor de construcţii a continuat să se mărească într-un ritm anual de două cifre, pe seama evoluţiilor de pe segmentul construcţiilor inginereşti. Variaţia nominală anuală a importurilor de bunuri şi servicii s-a reamplificat însă relativ mai consistent în octombrie-noiembrie 2023, reintrând în teritoriul pozitiv şi devansând-o astfel pe cea a exporturilor. Pe acest fond, deficitul comercial şi deficitul de cont curent au înregistrat o creştere în termeni anuali - după trei trimestre de comprimare -, ce a fost puternic accentuată în cazul celui din urmă de înrăutăţirea abruptă a soldurilor balanţelor veniturilor. Pe ansamblul primelor 11 luni ale anului 2023, ambele deficite au rămas totuşi relevant inferioare celor acumulate în perioada similară a anului precedent.

"Pe piaţa muncii, efectivul salariaţilor din economie a stagnat şi în intervalul octombrie-noiembrie, iar rata şomajului BIM a rămas relativ constantă în trimestrul IV 2023, însă dinamica anuală de două cifre a costului unitar cu forţa de muncă din industrie şi-a întrerupt trendul descendent din precedentele şase luni, crescând pronunţat în noiembrie. Potrivit sondajelor de specialitate, intenţiile de angajare pe orizontul apropiat de timp au continuat să descrească alert în debutul anului curent, iar deficitul de forţă de muncă raportat de companii s-a mărit foarte uşor, după scăderea semnificativă consemnată în trimestrul IV 2023, şi exclusiv pe seama evoluţiei din sectorul serviciilor.

Principalele cotaţii ale pieţei monetare interbancare au înregistrat mici scăderi şi în prima lună din 2024, după o scurtă perioadă de stabilitate, în timp ce randamentele pe termen mediu şi lung ale titlurilor de stat s-au reînscris şi s-au menţinut pe o traiectorie uşor ascendentă până în ultima decadă a lui ianuarie - relativ în linie cu evoluţiile din economiile avansate şi din regiune -, în contextul unei noi revizuiri a aşteptărilor investitorilor privind perspectiva ratei dobânzii Fed, cu impact şi asupra apetitului global pentru risc. În această conjunctură, cursul de schimb leu/euro a cunoscut o ajustare ascendentă la mijlocul lunii ianuarie 2024, dar mai modestă decât cele evidenţiate în regiune, iar apoi a tins să se stabilizeze pe noul palier. Moneda naţională a consemnat o depreciere uşoară şi faţă de dolarul SUA, care a recuperat pe parcursul lunii ianuarie pierderea de valoare consemnată în decembrie pe pieţele financiare internaţionale", arată reprezentanţii BNR.

Creditul acordat sectorului privat şi-a mărit ceva mai evident dinamica anuală în luna decembrie 2023, până la 6,4 la sută, de la 5,4 la sută în noiembrie, pe fondul continuării accelerării creşterii componentei în lei, dar şi în condiţiile încetinirii scăderii ritmului creditului în valută, reflectând cu precădere evoluţiile de pe segmentul societăţilor nefinanciare. Ponderea componentei în lei în creditul acordat sectorului privat s-a redus marginal în decembrie 2023, la 68,4 la sută, de la 68,5 la sută în noiembrie.

În şedinţa de astăzi, Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia februarie 2024, document ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile.

Prognoza actualizată reconfirmă perspectiva creşterii ratei anuale a inflaţiei în debutul anului curent - sub impactul majorării şi introducerii unor taxe şi impozite indirecte -, şi a reluării scăderii acesteia ulterior, dar într-un ritm încetinit comparativ cu 2023 şi cu proiecţia precedentă. Astfel, după ce urcă probabil în ianuarie la un nivel vizibil inferior celui previzionat anterior, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să coboare în decembrie 2024 în apropierea valorii prognozate şi să atingă limita de sus a intervalului ţintei la finele anului viitor.

Descreşterea va fi antrenată pe mai departe de factorii pe partea ofertei, în principal de efecte de bază dezinflaţioniste şi de corecţii descendente ale cotaţiilor mărfurilor, cărora li se alătură influenţele aşteptate să vină din decelerarea creşterii preţurilor importurilor şi din descreşterea anticipaţiilor inflaţioniste pe termen scurt, precum şi din continuarea restrângerii excedentului de cerere agregată, însă mult mai lentă decât în proiecţia precedentă.

Incertitudini şi riscuri semnificative rămân asociate conduitei viitoare a politicii fiscale şi de venituri, având ca surse dinamica salariilor din sectorul public şi impactul integral al noii legi a pensiilor, dar şi măsurile fiscal-bugetare suplimentare ce ar putea fi implementate în perspectivă în vederea continuării consolidării bugetare, inclusiv în contextul procedurii de deficit excesiv şi al condiţionalităţilor ataşate altor acorduri încheiate cu CE.

Incertitudini şi riscuri la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, continuă să genereze însă şi războiul din Ucraina şi conflictul din Orientul Mijlociu, precum şi evoluţiile economice din Europa, îndeosebi din Germania. Totodată, absorbţia fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiţionată de îndeplinirea unor ţinte şi jaloane stricte. Ea este însă esenţială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziţiei energetice, dar şi pentru contrabalansarea, cel puţin parţială, a efectelor contracţioniste ale conflictelor geopolitice şi ale înăspririi condiţiilor economice şi financiare pe plan internaţional.

Relevante sunt, de asemenea, perspectiva conduitei politicilor monetare ale BCE şi Fed, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune.

În şedinţa de astăzi, 13 februarie 2024, pe baza evaluărilor şi a datelor disponibile în acest moment, precum şi în condiţiile incertitudinilor ridicate, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an. Totodată, s-a decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

"Deciziile CA al BNR vizează readucerea durabilă a ratei anuale a inflaţiei în linie cu ţinta staţionară de 2,5 la sută ±1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile. În contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice şi implementarea de reforme structurale, inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung, sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor evoluţii adverse.

BNR monitorizează atent evoluţiile mediului intern şi internaţional şi va continua să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu", se mai arată în comunicat.

Următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 5 aprilie 2024.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Dobanda ca dobanda, dar de ce BNR injecteaza atat de multi lei incat bancile stau pe munti de lei si nu au ce face cu ei decat sa ii parcheze inapoi la BNR. De ce se tiparesc atat de multi lei?

    1. statul.. de unde bani?

      Cam asta e ideea, să nu mai creeze altă maculatură. Banii parcați la BNR nu inundă piața, pix inflație. Deci, da, cam de asta.

      Băncile care parchează bani nu mai tipăresc. De ce nu știți nimic? 

      Nu BNR “printeaza”, cetatenii “printeaza” creditand in existenta atunci can sesizeaza oportunitati.

      Bancile nu stau pe “munti de lei”; stau pe rezervele obligatorii sau chiar sub rezerve. 

      Bancile daca ar sta pe “munti de lei” ar avea pasive nu active; si deci bancile stau pe munti de credite “in lei etc” ale caror credite date figureaza active. 

      In inflatii se platesc (ref inainte de boom infl) credite trecute si se fac cv credite “noi”; asta face pe moment sa intre (figureze) ceva “lei” mai multi in banci; unde leii in banci “muntele” e un pasiv colosal pt banci; ca bancile in somaj minim cu impuls consum mai mare ca o noua productivitate, pot cadea in capcane de cereri speculative fara net productie in piata; asta face ca si mai mult credit decat productivitate si reflecta inflatie in piata; banca centrala ridica dobanda si ia de pe umerii bancilor comerciale pasivele “cash lei” (muntele de bani) si le da in schmb dobanda sigura. 

      Aici banca centrala (in funcie de context) ia cashul si il da govului ori il parcheaza; figurand banca centrala cu pasive in crestere doar ca daca creditele in “suma” cresc si balanta bancii centrale la active cresc. 

      Cand balanta bancii centrale intra in slump ori crash la achizitii “active” atunci e crash in piata reala. 

      Atunci bancile comerciale si cetatenii vor avea nevoie de “muntele de cash lei” care in trecut a ramas blocat in achizitii etc active speculative ori in panica, unde nu por face exituri (comercialii si cetatenii) la active pentru ca banca centrala vine mai ieftin detinerile de active speculate in trecut (toxicitatile). 

      Actiunea bancii centrale e cu lag de 3-4 ani fata de ce se intampla sau urmeaza sa se intample in piata reala! Banca centrala poate sa cumpere in continuare active pe balanta (incetinandui curba/parabola spre aplatizare) in timp ce piata reala se prabuseste ori incetineste ori slump; ea face acest comportament de “achizii” urmarind acceleratia “rentsurilor” nu a activelor. Ea urmareste ca piata reala sa nu intre in hiperinflatie ori bula de trai in rents; este fortata sa cumpere active (ipotecile sau etc a altora) ca sa mentina un echilibru social; cand nu ai bula rents poti inca sa ai bula taxe sau etc; cand ai crash active poti inca sa ai bula cpi compus (aici ai debt trap si criza sociala caci valoarea reala a activului in crash, scumpirile reale in boom si venit real in crash cu ipoteca pmt de plata la pret balon din boom - te poate pune pe burta garantat). 

      Cetatenii / Bancile Comerciale tiparesc in existenta “nebanii” la fiecare ciclu de deschidere credit; ele sunt fortate sa tipareasca noi credite atunci cand BNRul da startul ciclic pentru ca bancile comerciale raman mereu dupa fiecare boom imo pe balante cu active supraevaluate ce figureaza pierderi. 

      Dupa fiecare crash de credit (idem 72 ide ani 52 si cv.. idem 92 idem 2012 idem in fata) cine are notiuni contabile va intelege ce zic in fata: inainte de crash “valoarea totala a activelor” au o constanta de 100-95% (in procente), in trecutul balante gasim fiecare crash ori slump unde “valuarea totala a activelor” de pe balantele bancilor comerciale (si etc) cad de la 100-95% (suta la suta procente = fiecare boom maxim) la 80-70-60-50-30-20-15% (daaaaa!!! pot cadea atat de jos) unde inseamna ca bancile comerciale au pierdut majoritatea equityului iar acum se roaca ca cetatenii / speculatorii sa nu renunte la plata bonduri (rate/ipoteci) ce figureaza pt banci rentsuri - venituri.  

      Bancile sunt livite prima tura in equity si in fata vine muntele de ordine in “refinantari”; Turma / Balonul de refinantari urmeaza sa fie etichetata mai jos si cu call cash din partea bancilor catre detinatorii de “refinantari”. Bancile le pot creste dobanzile celor care nu pun mai mult cash sau cei care nu vor sa puna (pentru ca noile valiri active si noile dobanzi sunt mai jos - din piata) vor arunca cheile pe biroul de credit. 

      Cand se intampla asta deja NPLurile stau balon, rentsurile in piata reala crash sau slump, veniturile bancilor comerciale crash, neangajari in boom; cost de trai in boom ca procent din venit net; etc taxe in tavan.  

      Aici piata este cu adevarat “aspirata de cash lei”; ciclul de credit este mereu ca ciclul “Big Bangui” si “Reversul Big Bangului”… Are o curba a expansiunii (inflationista) iar in fata devine platou / slump (deflationista ori rece)… fiecare platou este cauzat de disparitia cashului de la “saltele/ conturi” cauzat de angrenarea a cat mai multor “cetateni” in noul Big Bang Economic / Inflationist - gen BTC si altele… 

      Scaderea Ratei Inflatiei si a Dobanzii Bacii Centrale este intotdeauna sinonima cu “oboseala” pietei reala; multi inteleg gresit acest mecanism si se avanta can banca centrala “prabuseste” (ori coboara cv procente) dobanda dand o falsa iluzie in banci comerciale cum ca mai sunt bani in piats ca bancile comerciake in cartel sa nai ridice inca un zvac dobanzile peste potentialul pietei - cauzand pocnirea pietei reale. 

      Sa explicam cetatenilor: 

      Cand Dobanzile Nominale Cresc In Spatele sau Sub PIBul nominal a tarii - atunci poti sa faci credit … diar ca vezi ca multe banci comerciale stau botoase! 

      Cand stau bancile comerciale Botoase? 

      Cand pe balanta contabila “valoarea totala trecuta/prezenta a activelor” scade de la 100-95% spre 80-60%…. simultan pibul nominal anual poate sa scada si dobanda nominala “credite/ipotecare” sa stea balon peste pibul nominal. 

      Cand dobanda credite cade sub sau pana in pibul nominal ala e crashul - aici se fasticesc bancutele; daca nimeresti si pomana cereasca ciclica a fiecarei generatii cu dobanzi nominale credite la 0-1% si pib nominal de 0-1% ala e momentul cand ploua din cer cu aur si multi nu se duc nici nu ligheanu sa culeaga in timp ce altii trec cu roabele. 

      Cand pibul nominal incepe sa creasca trage si dobanda credit nominal; de fact fiecare ciclu de credit deschis face ca noul pib nominal sa creasca; unde politica de credit va tine cu lag dobanda nominala credit in spatele pibului nominal; cand pibul nominal da semne de crestere compusa anuala incele cu kag de 3-4 ani si dobanda nominala credit sa ajunga din urma pibul nominal anual; cand pibul nominal anual e depasit de dobanda nominala a pietei (credit etc) inseamna ca piata incepe sa stagneze in crestere reala ci si bazeaza pe consum rezervele de cash; cu cat dobanda nominala sta sus cu atat rentsurile se trag in sus furand din potentialul pibului nominal si din veniturile reale; aici se formeaza un ciclu de squeze.. unde toti urca la deal (la dealul nominal de scumpiri mancare trai taxe etc) fie ca vor fie ca nu vor. 

      Ca la orice traseu de “munte” cu cat drumul e mai lung si anevoios cu atat obosesc / se ranesc/abandoneaza participantii la joc; iar cand se avunge pe platou - slump - constati ca “valuarea totala a echipei / activelor” e alta; unde din 10 participanti / active - 4 au excelat (au crescut real in competenta /val/ etc; iar valoarea prezenta per persoana a lor este diferita fata de valuarea trecuta din poalele muntelui; unde putem sa zicem ca in vale aveau 100% iar sus 200% net 100%); 3 bunicei (val 100% la 180% net 80%); 2 raniti dar au urcat (val 100% in vale la 150% net 50) si 1 a abandonat la jumatea traseului (val 109% in vale la 120% la abandon net 20%)… 

      Cu cat a crescut valuarea echipei fata de trecut?! 

      10 in trecut x 100% = 1000% index trecut 

      10 in prezent = 4 x 100% = 400% + (3x80%) = 400% + 240% = 640% + (2x50%) = 740% + (1x20%) = 760% 

      Pe noul Slump - platou economic valuarea totala a patricipantolor a ajuns la 1760% dar valuarea adaugata la 760% - noua valuare ii prinde cu ranile, accidentarile, abandonurile in alt slump; ca echipa in realitate nu au reusit sa dubleze indexul valorii… doar daca reuseau cu totii ori li se adaugau pe traseu participani (noi creditati) adunci indexul figura altfel. 

      Economia este ca un Batalion de Lupta, ea incetineste cand cei raniti si multi raman in urma! 

      Asa e si cu Creditul - Pibul natiei! 

      s c c r e t 

    azi am fost in piata, carnatul de casa s-a scumpit de la 50 de lei la 60 de lei. de sapt trecuta. ok fie, am luat. ma duc la lidl, alta surpriza, ardeii s-au scumpit de la 10 lei la 13 lei. mno, se poate trai si fara ardei. :) curand, doar apa si soare. dar stai ca si apa s-a scumpit, de la 4 lei mc la 6 lei mc.

    1. Si stai, ca se face sal min 3700...si iata spirala inflatiei.

      Să mergi și mâine! Cei ca voi produc inflație până când termină chenzina. Apoi vine deflația și învățați că trebuia să nu fi cumpărat scump nimic. Dar, trebuie să învățați the hard way. :

    Adica nu e nationala ci 100% a statului pt ca faciliteaza statul sa se imprumute sub rata inflatiei. Normal dobanda cheie > rata inflatiei cum face acum Fed si BCE si sa creasca tezervele obligatorii. Doar asa bancile ar oferi dobanzi real positive la depozite !'

    1. FURT..

    Dobânda este foarte mica. Economiile populației sunt erodate chiar cu știința BNR. Rușine!

    1. Economiile care vizează achiziția de ceapă și cartofi se devalorizează.

      Antreprenorii și pensionarii au perspective diferite. 

    Manole, Manole, zidul rău ne strânge...

    Drăgășani sa trăiască..

    Ne îmbătat și nu.mai vedem nimic... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb