BNR nu va restricţiona creditarea în valută fără să-i consulte pe bancheri

Magda Stoica
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 august 2005

Înainte să ia o nouă decizie cu privire la reglementările de prudenţialitate în privinţa creditării, reprezentanţii Băncii Naţionale vor avea o discuţie cu cei ai Asociaţiei Române a Băncilor, ne-a declarat Mugur Şteţ, purtătorul de cuvînt al BNR.

Ziarul BURSA a publicat, săptămîna trecută, joi, pe prima pagină, intenţia BNR să limiteze creditarea în valută prin impunerea unui volum de credite de maxim trei ori valoarea fondurilor proprii. Articolul respectiv conţinea şi opinii ale bancherilor care nu erau deloc fericiţi cu noua măsură preconizată.

A doua zi, vineri, întreaga presă a explodat: ziarele şi televiziunile descriau pe larg ce intenţionează BNR.

Se pare că rezultatul mediatizării subiectului a fost că BNR va discuta cu bancherii înainte să adopte vreo măsură. Spre finele săptămînii trecute la sediul Băncii Centrale a avut loc şedinţa Consiliului de Adminis-traţie (CA) al Băncii, însă nu au fost date publicităţii informaţii referitoare la ceea ce s-a discutat. Mugur Ştet, ne-a declarat că discuţiile din CA nu sînt publice şi nici nu sînt aduse la cunoştinţa altor angajaţi ai BNR, dar că Banca Centrală nu va lua vreo măsură pînă nu discută cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor.

Nici Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, nici ceilalţi membri ai ARB nu au putut fi contactaţi ieri, ca să comenteze declaraţiile oficialului BNR.

Cele mai recente norme ale Băncii Centrale privind limitarea creditelor destinate populaţiei au intrat în vigoare începînd cu data de 27 august, prin împlinirea termenului legal de aplicare după publicarea în Monitorul Oficial. Astfel, în cazul în care împrumutul de consum este destinat achiziţionării de bunuri, solicitantul trebuie să prezinte garanţii reale şi/sau personale la nivelul creditului solicitat sau să achite un avans minim de 25% din valoarea respectivelor bunuri.

Valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 75% din valoarea imobilului pentru achiziţionarea căruia se solicită creditul sau din valoarea devizului estimativ. Restul sumei trebuie să fie asigurat de împrumutat în avans. Acordarea creditelor imobiliare este condiţionată de prezentarea de către solicitant a unor garanţii reale şi/sau personale. Valoarea acestora nu poa-te fi mai mică de 133% din valoarea creditului.

Pentru creditele garantate cu garanţii personale, instituţiile financiare vor evalua bonitatea garanţiilor potrivit condiţiilor stabilite prin norme interne, însă vor avea în vedere ca angajamentele totale de plată lunară ale solicitantului şi familiei aces-tuia, decurgînd din contractul de credit precum şi din alte contracte de aceeaşi natură, să reprezinte cel mult 40% din veniturile nete ale solicitantului, şi după caz, familiei sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb