BNR obligă băncile să îşi limiteze expunerile pe un singur client

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 noiembrie 2010

Noile prevederi nu se aplică însă creditelor acordate administraţiilor centrale, băncilor centrale sau organizaţiilor internaţionale

Un Regulament comun al BNR şi CNVM încearcă să reducă riscul de default în sistemul bancar, limitând expunerea băncilor faţă de un client sau un grup de clienţi aflaţi în legătură la 25% din fondurile proprii. Regulamentul, având ca obiect expunerile mari ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii, a fost publicat deja în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare de la începutul anului viitor, potrivit informaţiilor de pe site-ul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). O expunere faţă de un client sau un grup de clienţi aflaţi în legătură este considerată mare dacă depăşeşte 10% din fondurile proprii ale unei bănci.

"Instituţiile de credit nu trebuie să înregistreze o expunere faţă de un client sau un grup de clienţi aflaţi în legătură a cărei valoare depăşeşte 25% din fondurile proprii", se arată în Regulamentul citat. În cazul în care clientul este o instituţie sau în cazul în care un grup de clienţi aflaţi în legătură include una sau mai multe instituţii, valoarea expunerii nu poate depăşi fie 25% din fondurile proprii ale instituţiei de credit, fie echivalentul a 150 de milioane de euro, în funcţie de care dintre aceste valori este mai mare.

Dacă o bancă depăşeşte în mod excepţional limita impusă de Regulament, trebuie să notifice acest lucru Băncii Naţionale fără întârziere. Dacă va considera că depăşirea limitei este justificată, BNR poate acorda băncii respective o perioadă limitată de timp ca să se încadreze în plafonul impus. Acelaşi lucru este valabil şi pentru băncile a căror expunere pe un singur client este mai mare de 25% din capitalurile proprii.

Prevederile menţionate mai sus nu se aplică, printre altele, expunerilor pe care băncile le au asupra administraţiilor centrale, băncilor centrale sau organizaţiilor internaţionale, cărora li se aplică, în cazul în care sunt negarantate, o pondere de risc de 0%.

Regulamentul obligă băncile să raporteze expunerile mari către BNR trimestrial (la nivel individual) şi semes-trial (la nivel consolidat). De asemenea, băncile sunt obligate să facă periodic simulări pentru situaţiile de criză privind concentrările de risc de credit şi trebuie să demonstreze BNR că aceste simulări sunt adecvate pentru evaluarea riscurilor respective.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb