BNR reduce rezervele obligatorii în lei pentru normalizarea situaţiei de pe piaţa monetară

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 octombrie 2008

BNR reduce rezervele obligatorii în lei pentru normalizarea situaţiei de pe piaţa monetară

BNR a menţinut nivelul dobânzii de politică monetară la 10,25%, conform aşteptărilor analiştilor, decizia surprinzătoare fiind de această dată reducerea rezervelor obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei de la 20% la 18%. "Decizia referitoare la RMO este binevenită pentru că suplimentează lichiditatea din piaţa monetară. Cererea mare de lichiditate este reflectată în continuare de ratele dobânzilor interbancare ridicate", ne-a declarat Dan Bucşa, economist şef al Bancpost.

Analistul Bancpost apreciază că o eventuală majorare a ratei dobânzii a fost "zădărnicită" de posibilitatea încetinirii activităţii economice în 2009 (în principal ca urmare a recesiunii din UE şi a creşterii mai reduse a creditului).

Economiştii apreciază că unul dintre motivele reducerii rezervelor obligatorii a reprezentat situaţia tensionată de pe piaţa monetară unde dobânzile se menţin mari.

"Deşi înregistrăm deja un proces de normalizare în piaţa monetară, sumele eliberate în piaţă (circa 2 miliarde de lei) vor contribui fără îndoială la normalizarea dobânzilor din piaţa monetară şi fluidizarea şi funcţionarea normală a pieţei monetare", ne-a declarat Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank.

La rândul său, Dan Bucşa consideră că majorarea ofertei de lei ar trebui să reducă ratele dobânzii pe piaţa interbancară. "Nu se poate spune încă dacă această reducere va fi de durată. Coborârea RMO nu compensează reducerea lichidităţii de la începutul anului şi până acum", a adăugat economistul Bancpost.

BNR îşi explică decizia menţionând că vizează în principal îmbunătăţirea gestiunii lichidităţii de pe piaţa monetară interbancară, inclusiv în condiţiile amplificării turbulenţelor de pe piaţa financiară internaţională, în scopul asigurării unei finanţări sustenabile a economiei. "BNR va continua gestionarea lichidităţii în vederea asigurării unei funcţionări adecvate a pieţei interbancare", explică Banca Naţională.

Pe măsură ce poziţia BNR de creditor net faţă de sistemul bancar, situaţie de altfel normală pentru o bancă cenntrală, va deveni mult mai accentuată, ne putem aştepta la noi reduceri de rezervă minimă obligatorie în lei, crede Ionuţ Dumitru. "În acest moment este o perioadă de tranziţie de la debitor net la creditor net pentru BNR, poziţia de creditor net fiind din ce în ce mai prezentă" , a adăugat economistul Raiffeisen Bank.

Analiştii anticipează că rata inflaţiei va continua să se reducă în ultimele luni ale anului fiind influenţată de efectul de bază favorabil, încetinirea eventuală a creşterii economice şi eliminarea presiunilor cererii agregate asupra inflaţiei. "Eventuala depreciere a leului şi presiunile politicilor fiscală şi salarială laxe sunt principalele generatoare de presiuni asupra preţurilor",apreciază Dan Bucşa.

Pe termen scurt, cursul de schimb este influenţat mai mult de nivelul aversiunii la risc a investitorilor internaţionali şi de percepţia acestora asupra situaţiei macroeconomice decât de nivelul ratei dobânzii de politică monetară, a adăugat economistul Bancpost explicând : "Capacitatea României de a finanţa deficitul de cont curent mare este primordială pentru stabilitatea cursului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb