BNR: Riscul de neplată a creditelor ar putea creşte în următorii ani

N.I.
Ziarul BURSA #Politică / 22 mai 2008

Riscul de neplată a creditelor este aşteptat să crească în următorii ani, în condiţiile în care tendinţa este de îndatorare pe termen din ce în ce mai lung, iar creditarea în valută avansează în continuare, într-un ritm alert, a spus şeful direcţiei de stabilitate financiară din BNR, Ion Drăgulin. "În condiţiile în care îndatorarea se face cu scadenţe cât mai lungi, ne aşteptăm ca şi indicatorii de performanţă să scadă. Fenomenul este însă relativ normal şi trebuie analizat sistematic", a mai spus Drăgulin, citat de NewsIn.

De asemenea, oficialul BNR spune că băncile se aşteaptă la o înăsprire a condiţiilor de creditare, atât pentru companii, cât şi pentru populaţie, ceea ce, pentru clienţi, s-ar putea traduce prin creşterea costului finanţării.

Pe partea finanţării în valută, companiile au o expunere semnificativă, dar scenariile de stress-testing pe acest segment arată că impactul sistemic ar fi moderat, chiar şi în cazul unor majorări cu 5 puncte procentuale ale dobânzilor pentru împrumuturile în euro şi cu 5 până la 10 puncte procentuale pentru dobânzile la lei.

Pe segmentul împrumuturilor în franci elveţieni, valută considerată mai riscantă, impactul împrumuturilor neperformante asupra calităţii portofoliilor băncilor comerciale din România va începe să se vadă în 2009 - 2010, în condiţiile în care creditarea în această monedă a luat un avânt puternic abia din 2007, a declarat economistul şef al BCR, Lucian Anghel.

"În general, băncile vând credite cu vechime de 2-3 ani, aşa că va mai dura puţin până când vom putea observa şi impactul împrumuturilor în franci elveţieni", a mai spus economistul BCR.

Anghel a atras atenţia şi asupra dificutăţilor pe care le-ar putea întâmpina, în viitor, băncile comerciale care se finanţează pentru a acorda credite în franci elveţieni şi a explicat că expansiunea împrumuturilor în această valută a fost determinată şi de dorinţa băncilor mici de a acumula cotă de piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb