Sindicatul lucrătorilor portuari "Chimpex" acuză acţionarul principal de falimentarea societăţii. În anul 1999, compania a fost privatizată, 70% din pachetul de acţiuni fiind cumpărat de "Rompac International" SA, al cărei preşedinte este Dan Griţac.
Imediat după privatizare, depozitul "D2 Chimie", constînd în 14 hectare de pămînt în oraşul Constanţa şi 14 corpuri de clădire, a fost vîndut la valoarea de inventar din 1995, circa două miliarde de lei, către "Danis Metcom" SRL, a declarat Coman Florin, preşedintele sindicatului "Chimpex".
Domnia sa a adăugat că acţionarul majoritar al "Danis Metcom" este deputatul PNL, Dan Radu Ruşanu, care la acea vreme era preşedintele "Exim Bank". "În calitatea sa de preşedinte Exim Bank, acesta acordase mari sume de bani cu titlul de credit către «Rompac International». Aşadar, vînzarea depozitului D2 la o valoare modică reprezenta mulţumirea pe care i-o arăta Dan Griţac pentru creditele ce îi erau acordate, precum şi pentru sprijinul ce îl obţinuse la preluarea societăţii", a explicat preşedintele sindicatului Chimpex. În prezent, depozitul D2 este închiriat, iar chiria lunară obţinută se ridică la circa 100.000 de euro, a precizat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS).
Costin Dumitru a caracterizat această privatizare: "Unul din principalii operatori portuari, cu potenţial de dezvoltare, a fost vîndut unui «investitor strategic», aşa cum se întîmplă de 15 ani".
Mai mult, între "Chimpex" şi "Rompac International" a fost încheiat un contract de agenţie prin care 10% din veniturile "Chimpex" sînt transferate la "Rompac". Adică, "Rompac" beneficiază de acele sume de bani pentru care acordă consiliere şi aduce contracte societăţii "Chimpex", al cărei acţionar majoritar este tot "Rompac". Florin Coman a explicat că în urma contractului de agenţie au fost transferate către "Rompac" peste 100 miliarde lei fără nici o justificare. De asemenea, prin contractul de privatizare, cumpărătorul pachetului majoritar, "Rompac", avea obligaţia de a efectua investiţii de capital şi de mediu în cadrul "Chimpex", în caz contrar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statutului (AVAS) putînd prelua 35% din acţiunile cumpărate. "Pentru a evita pierderea majorităţii de 50%, în cursul anului 2002 s-a realizat o majorare de capital social prin emiterea a 400.400 acţiuni la valoarea nominală de 25.000 lei. În acest fel, indiferent dacă statulul ar fi executat sau nu gajul instituit pentru realizarea investiţiei, «Rompac» îşi asigurase majoritatea în consiliul de administraţie", a explicat preşedintele sindicatului "Chimpex". Tot în acea perioadă, între "Chimpex" şi "Comcereal Dâmboviţa", altă societate la care acţionar majoritar este tot "Rompac International", a fost încheiat un contract de asociere în participaţiune, prin care 30 miliarde lei au fost transferaţi către cea din urmă societate fără nici o justificare, susţine Florin Coman. Liderii sindicali suspectează conducerea "Rompac" că a folosit aceşti bani pentru majorarea de capital social.
Sindicalişti au precizat că vor depune sesizări atît la AVAS, cît şi la Parchetul Naţional Anticorupţie (PNA). În plus, fostul director al "Chimpex", care a fost concediat de către conducere, a depus o sesizare către PNA în luna decembrie a anului trecut.
Pînă la închiderea ediţiei, domnul Dan Griţac, preşedintele "Rompac International" nu a putut fi contactat pentru a răspunde acuzaţiilor aduse de sindicalişti.
Deputatul PNL, Dan Radu Ruşanu, fostul preşedinte "Exim Bank", ne-a declarat că acţionar majoritar în cadrul "Danis Metcom" nu este el, ci soţia sa. "Depozitul D2 a fost preluat la valoarea din contabilitate, iar în 1999 acesta era o dărăpănătură, a mai precizat domnul Ruşanu. La rîndul său, Ion Dumitru, asociat în cadrul societăţii "Danis Metcom", ne-a declarat că, începînd cu 1999, cînd a preluat depozitul D2 din Constanţa, au fost investiţi peste 6,5 miliarde lei în modernizarea a circa 70% din infrastructură. "Toate instalaţiile erau sparte, am refăcut canalizarea, partea de electricitate şi drumurile", ne-a explicat domnul Dumitru. În 1999, în cadrul parcului lucrau circa 35 de persoane, la societăţile chiriaşe, veniturile obţinute fiind de circa 52 milioane lei (2500 dolari), în timp ce costurile se ridicau la peste 80 milioane lei. În prezent, companiile din parcul industrial totalizează 850 de angajaţi, iar veniturile obţinute din chirie se ridică la 27.000 dolari, a încheiat domnul Dumitru.
•
Societea "Chimpex" SA este cel de-al doilea operator portuar din Constanţa. În prezent, are 700 de angajaţi, salariul mediu fiind de 8 milioane de lei. Deşi acesta este plătit la timp, totuşi, taxe şi impozitele aferente nu sînt virate către bugetul de stat, a precizat Florin Coman. "Chimpex" are închiriate zece dane în portul Constanţa, însă a primit înştiinţare de la Autoritatea Portuară că va fi reziliat contractul de închiriere a infrastructurii la 31 decembrie, dacă "Chimpex" nu îşi plăteşte obligaţiile contractuale, a declarat Florin Coman.