BNS: Concediul forţat, fără plată pentru bugetari, este ilegal

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Politică / 13 august 2009

Dumitru Costin, preşedintele BNS: "Problema eficientizării instituţiilor de stat este reală şi nu trebuie tratată cu soluţii fanteziste."

Dumitru Costin, preşedintele BNS: "Problema eficientizării instituţiilor de stat este reală şi nu trebuie tratată cu soluţii fanteziste."

Sindicaliştii din Blocul Naţional Sindical (BNS) sus­ţin că decizia Guvernului de a trimite bugetarii în concediu forţat fără plată pentru o perioadă echivalentă cu zece zile lucrătoare este ilegală. Măsura poate fi aplicată numai cu acordul salariaţilor, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Dumitru Costin, preşedintele BNS.

Domnia sa a explicat: "Codul Muncii nu prevede astfel de măsuri. Sunt curios ce formă legislativă va da Guvernul pentru această decizie. Singura soluţie a Guvernului este să-i convingă pe funcţionarii publici că trebuie să muncească voluntar. Spun acest lucru pentru că există multe instituţii publice cu personal subdimensionat, unde salariaţii efectuează multe ore suplimentare pentru asigurarea serviciului public la un nivel normal. Ei nici măcar nu-şi pot lua libere în contul orelor suplimentare, pentru că instituţiile nu ar mai putea funcţiona normal. Aşa că măsura de concediu fără plată nu este o soluţie pentru aceste instituţii".

Liderul BNS a dat ca exemplu penitenciarele, APIA şi anumite instituţii culturale.

Sindicaliştii BNS susţin că problema eficientizării instituţiilor de stat este reală şi nu trebuie tratată cu soluţii fanteziste.

Dumitru Costin a mai declarat: "Guvernul trebuie să discute concret cu sindicatele, pe cifre şi bugete ale acestor instituţii, şi să găsim împreună o soluţie de eficientizare a costurilor. Ori, degeaba se fac dis­ponibilizări, dacă se continuă cu achiziţii şi investiţii fără sens şi la preţuri halucinant de mari".

Legea salarizării unice, în dezbatere de săptămâna viitoare

Proiectul legii salarizării unice din sistemul bugetar va fi prezentat sindicatelor pentru dezbatere publică abia la începutul săptămânii viitoare.

Preşedintele BNS a precizat că, marţi seară, ministrul Muncii Marian Sârbu, i-a anunţat că Guvernul a convenit forma proiectului cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene şi s-a angajat ca această lege să devină funcţională în octombrie. Acest lucru înseamnă că Guvernul îşi va asuma răspunderea asupra legii în septembrie.

Dumitru Costin a mai declarat că indicatorul de referinţă va fi salariul minim pe economie, care, teoretic, ar trebui să crească de la 1 ianuarie 2010. "Chiar dacă este criză, nivelul salariului minim nu acoperă costurile absolut necesare ale vieţii şi trebuie să mai crească. Nu este normal ca un salariat cu un nivel minim al veniturilor să fie şi protejat social, pentru că nu-şi permite să plătească întreţinerea", a subliniat domnia sa.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Codul Muncii nu se aplica in sectorul bugetar!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb