Sindicaliştii din Blocul Naţional Sindical (BNS) susţin că decizia Guvernului de a trimite bugetarii în concediu forţat fără plată pentru o perioadă echivalentă cu zece zile lucrătoare este ilegală. Măsura poate fi aplicată numai cu acordul salariaţilor, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Dumitru Costin, preşedintele BNS.
Domnia sa a explicat: "Codul Muncii nu prevede astfel de măsuri. Sunt curios ce formă legislativă va da Guvernul pentru această decizie. Singura soluţie a Guvernului este să-i convingă pe funcţionarii publici că trebuie să muncească voluntar. Spun acest lucru pentru că există multe instituţii publice cu personal subdimensionat, unde salariaţii efectuează multe ore suplimentare pentru asigurarea serviciului public la un nivel normal. Ei nici măcar nu-şi pot lua libere în contul orelor suplimentare, pentru că instituţiile nu ar mai putea funcţiona normal. Aşa că măsura de concediu fără plată nu este o soluţie pentru aceste instituţii".
Liderul BNS a dat ca exemplu penitenciarele, APIA şi anumite instituţii culturale.
Sindicaliştii BNS susţin că problema eficientizării instituţiilor de stat este reală şi nu trebuie tratată cu soluţii fanteziste.
Dumitru Costin a mai declarat: "Guvernul trebuie să discute concret cu sindicatele, pe cifre şi bugete ale acestor instituţii, şi să găsim împreună o soluţie de eficientizare a costurilor. Ori, degeaba se fac disponibilizări, dacă se continuă cu achiziţii şi investiţii fără sens şi la preţuri halucinant de mari".
• Legea salarizării unice, în dezbatere de săptămâna viitoare
Proiectul legii salarizării unice din sistemul bugetar va fi prezentat sindicatelor pentru dezbatere publică abia la începutul săptămânii viitoare.
Preşedintele BNS a precizat că, marţi seară, ministrul Muncii Marian Sârbu, i-a anunţat că Guvernul a convenit forma proiectului cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene şi s-a angajat ca această lege să devină funcţională în octombrie. Acest lucru înseamnă că Guvernul îşi va asuma răspunderea asupra legii în septembrie.
Dumitru Costin a mai declarat că indicatorul de referinţă va fi salariul minim pe economie, care, teoretic, ar trebui să crească de la 1 ianuarie 2010. "Chiar dacă este criză, nivelul salariului minim nu acoperă costurile absolut necesare ale vieţii şi trebuie să mai crească. Nu este normal ca un salariat cu un nivel minim al veniturilor să fie şi protejat social, pentru că nu-şi permite să plătească întreţinerea", a subliniat domnia sa.
1. Dl Costin e in eroare
(mesaj trimis de Andreea în data de 13.08.2009, 13:28)
Codul Muncii nu se aplica in sectorul bugetar!